ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τομέας Υγείας της ΝΔ προς Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο: «Βιαστική, άδικη και πρώιμη η αντίδρασή σας στην Ερώτησή μας για το clawback των ιατροτεχνολογικών»

Τομέας Υγείας της ΝΔ  προς Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο:  «Βιαστική, άδικη και πρώιμη η αντίδρασή σας στην Ερώτησή μας για το clawback των ιατροτεχνολογικών»

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

«Η πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν αποτυπώνεται από τις Ερωτήσεις των Βουλευτών ή των Τομεαρχών αλλά από τις Προτάσεις Νόμου ή τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της σε Σχέδια Νόμου της Κυβέρνησης»

Σε αυτό το σκεπτικό ο Τομεάρχης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας στήριξαν την απάντησή τους προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη γραπτή διαμαρτυρία του σχετικά με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία ζητούν να μάθουν από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθό εάν θα αλλάξει το άρθρο 34  του Ν.4447/2016, ώστε να επιστρέφεται στον ΕΟΠΠΥ από αυτούς τους οποίους αφορά, δηλαδή τους πραγματικούς υπόχρεους επιστροφής του.

Το σκεπτικό της παραπάνω ερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών  είχε ως εξής:

Το άρθρο 34  του Ν.4447/2016 ορίζει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα έχει κάθε χρόνο «κλειστό» προϋπολογισμό για τη δαπάνη αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τους ασφαλισμένους του και ότι κάθε υπέρβαση της δαπάνης αυτής πέραν του προϋπολογισμού θα του επιστρέφεται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Claw Back το επιβαρύνονται μόνο οι εταιρίες εισαγωγής και όχι οι πάροχοι που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και που τα διαθέτουν στους ασφαλισμένους τους, προσθέτοντας στην τιμή το δικό τους κέρδος όπως φαρμακεία, εταιρίες κατοίκων νοσηλείας και ιατρικά καταστήματα.

Με τον τρόπο αυτόν οι εταιρίες που δεν είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να πληρώσουν τεράστια ποσά, επιβαρυνόμενες για τα κέρδη άλλων, οι οποίοι τιμολογούν τον ΕΟΠΠΥ σε τιμές λιανικής. Ουσιαστικά με την ρύθμιση αυτή καθιστά απρόσφορη την εισαγωγή και κυκλοφορία των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από εταιρίες μη παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Επομένως στη περίπτωση αυτή οι εισαγωγικές εταιρίες – μη πάροχοι του ΕΟΠΥΥ υφίστανται δυσμενή μεταχείριση σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας και της αναλογίας. 

Όπως ήταν λογικό ο ΠΦΣ αντέδρασαν στην κίνηση αυτή καθώς τους αφορά άμεσα ως παρόχους και ζήτησαν την άμεση απόσυρσή της,

Αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση:

«Ελπίζουμε ότι η ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλα να είναι προϊόν παραπληροφόρησης, εκ μέρους όσων κερδοσκοπούν με προκλητή ζήτηση στο χώρο της υγείας.

Θα έπρεπε όμως οι κ.κ. βουλευτές πριν υπογράψουν και καταθέσουν την ερώτηση, να επιδιώξουν τη  διαμόρφωση  ολοκληρωμένης  εικόνας , εάν δεν θέλουν να ταυτισθούν στη συνείδηση των φαρμακοποιών ως διακινητές αλλότριων συμφερόντων που δεν έχουν την παρρησία να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους.

Αναμένουμε την άμεση απόσυρση  της ερώτησης».

Απαντώντας από την πλευρά τους οι δύο Βουλευτές χαρακτηρίζουν «βιαστική, άδικη και πρώιμη» την ανακοίνωση και ζητούν καρτερικότητα εκ μέρους του ΠΦΣ εξηγώντας ότι «η Ερώτηση αποσκοπεί στην “αποκάλυψη” των πραγματικών προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που επιμελώς αποκρύπτονται καθώς και τις ομάδες συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί.

Ολόκληρη η απάντηση των κ.κ. Βασίλη Οικονόμου και Ιάσωνα Φωτήλα έχει ως εξής:

Η αντίδραση της ηγεσίας του ΠΦΣ σχετικά με την Ερώτηση που καταθέσαμε από κοινού για το claw back των ιατρικοτεχνολογικών προϊόντων, είναι «βιαστική, άδικη και πρώιμη».

Ιδιαίτερα εάν η ηγεσία του ΠΦΣ αναλογιστεί την υπεράσπιση του Φαρμακοποιού από τους υπογράφοντες στα μείζονα θέματα όπως το ωράριο και το ιδιοκτησιακό, που ψήφισε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η Ερώτηση αποσκοπεί στην «αποκάλυψη» των πραγματικών προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που επιμελώς αποκρύπτονται καθώς και τις ομάδες συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί. 

Η πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν αποτυπώνεται από τις Ερωτήσεις των Βουλευτών ή των Τομεαρχών αλλά από τις Προτάσεις Νόμου ή τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της σε Σχέδια Νόμου της Κυβέρνησης. Άλλωστε ο Φαρμακοποιός δεν κινδυνεύει από καμία Ερώτηση παρά μόνον από τη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Γι’ αυτό ζητούμε από την ηγεσία του ΠΦΣ καρτερικότητα έως τη συζήτηση της Ερώτησης στη Βουλή, παρότι η οξύτατη αντίδρασή της «παρέχει» ευκαιρία ελιγμού στους Ξανθό-Πολάκη.

Αποσκοπούμε πάντα στον διάλογο και στην επικοινωνία με τον ΠΦΣ, όπως έως σήμερα έχουμε εμπράκτως αποδείξει, και με βεβαιότητα προσβλέπουμε στη συνεργασία με γνώμονα πρωτίστως την προστασία του πολίτη-ασφαλισμένου.