ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αντιβιοτικά φάρμακα: Πότε πρέπει να χορηγούνται σε οδοντιατρικούς ασθενείς;

Αντιβιοτικά φάρμακα: Πότε πρέπει να χορηγούνται σε οδοντιατρικούς ασθενείς;

Ο μόνος αρμόδιος για τη χορήγηση αντιβιοτικού σκευάσματος είναι ο γιατρός.

 

Σε καθημερινή βάση σχεδόν, οι οδοντίατροι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως:

«Μετά την εξαγωγή του δοντιού, δεν πρέπει να πάρω αντιβίωση; Για να αντιμετωπίσω την ουλίτιδα που με ταλαιπωρεί δε θα μου δώσετε φάρμακα; Πόναγε το δόντι μου και πήρα μία αντιβίωση που είχα στο σπίτι. Γιατί δεν μου πέρασε ο πόνος;».

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς πιστεύουν λανθασμένα ότι η αντιβίωση θα τους θεραπεύσει τον πόνο στο στόμα και ζητάνε από τον οδοντίατρό τους να τους δώσει αντιβίωση!

Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δε θεραπεύουν.

«Η επέμβαση του οδοντιάτρου θα διώξει τον πόνο από το στόμα του ασθενούς και όχι η αντιβίωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Φώτης Τζέρμπος, και προσθέτει πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς αντιβιοτικά από μόνοι τους πριν καν επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους».

Είναι γνωστό εξάλλου ότι η υπερβολική και πολλές φορές λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί την αντοχή των μικροβίων, πρόβλημα που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Κάθε χρόνο, 25.000 άνθρωποι, στην Ευρώπη, και 700.000, παγκοσμίως, πεθαίνουν από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις και, όπως  προβλέπεται, εάν δεν υπάρξουν άμεσα δράσεις, το 2050, οι λοιμώξεις θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι επιστημονικοί φορείς προτείνουν την ορθολογική  χρήση των αντιβιοτικών, κάτι που σημαίνει χορήγηση αντιβιοτικού από το γιατρό εάν και εφόσον υπάρχει απόλυτη ένδειξη, στη σωστή δόση, στη σωστή συχνότητα και για το σωστό χρονικό διάστημα.

Ο μόνος αρμόδιος για τη χορήγηση αντιβιοτικού σκευάσματος είναι ο γιατρός. Αυτός είναι που ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα κρίνει εάν χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικού. Ένα φυσιολογικό μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) μετά από μία χειρουργική εξαγωγή δοντιού δεν αποτελεί ένδειξη χορήγησης αντιβίωσης, όπως επίσης η προληπτική χορήγησή του δεν συνεπάγεται μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο ή οίδημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς να μη λαμβάνουν από μόνοι τους αντιβίωση αλλά και να μη ζητάνε αντιβίωση κάθε φορά που τελειώνει η επίσκεψή τους στο οδοντιατρείο, λέγοντας πως «αν πάρω αντιβίωση, δε θα αποφύγω τα χειρότερα;».

Σύμφωνα με τον ΟΣΠ, τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνο όταν συντρέχουν οι κατάλληλοι λόγοι, όπως σε περιπτώσεις ασθενών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και σε φλεγμονές των δοντιών και του στόματος, όπως περιοδοντίτιδα και περιστεφανίτιδα.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σημειώνουν τα μέλη του ΟΣΠ και τονίζουν ότι ο οδοντίατρος είναι εκείνος που διαγιγνώσκει το πρόβλημα και δίνει κάθε φορά τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.