ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει»

ΠΟΕΔΗΝ: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει»

Σε αυτό το συμπέρασμα-της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας-καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωση της, μετά από έρευνα που διεξήγε σε 74 νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τις 3.500 κλίνες που υπάρχουν διαθέσιμες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, λειτουργούν μόλις 540, οι 500 σε Δημόσια Νοσοκομεία και οι 40 σε Ιδιωτικές Κλινικές. Ανάμεσα σε αυτές που δεν λειτουργούν υπάρχουν και 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες, που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτού, είναι περίπου 1000 ασθενείς το χρόνο να χάνουν τη ζωή τους, ενώ καθημερινά 40 έως 50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν για μία θέση στη ΜΕΘ, με αποτέλεσμα συνήθως να μην καταφέρνουν να μπουν ποτέ και να χάσουν τη ζωή τους.

 

Πιο συγκεκριμένα σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν:

  • Στη  Δυτική Μακεδονία μόνο 4 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στη Στερεά Ελλάδα μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη μόνο 27 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στην Ήπειρο μόνο 29 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στην Κρήτη 38 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στον Οδικό Άξονα Αττική - Ήπειρος λειτουργούν μόνο 28 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στον Οδικό Άξονα Αττική – Θεσσαλίας λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ.
  • Στον Οδικό Άξονα Αττική – Καλαμάτας λειτουργούν μόνο 14 κλίνες ΜΕΘ
  • Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ
  • Στα Επτάνησα λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ
  • Στις Κυκλάδες ΚΑΜΙΑ

 

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Τίποτα δεν μπορεί να ξεπλύνει τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στο πολύπαθο τομέα της Δημόσιας Υγείας. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ.
Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού. Πολλά εξ’ αυτών δεν διαθέτουν τα αυτονόητα,. Δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες. Δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ. Απαράδεκτη κατάσταση που επιβεβαιώνεται από την μεγάλη έρευνά μας».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ σε άλλες χώρες οι Πρωθυπουργοί ζητούν συγγνώμη από τους πολίτες για την κατάσταση των νοσοκομείων, στην Ελλάδα «κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο από τον κ.Πολάκη» ενώ υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κλινών που ΜΕΘ που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι πλασματική. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ, που απ’ό το 2016 μειώθηκαν σε 438, γεγονός που οφείλεται στη λήξη των συμβάσεων 500 γιατρών και Νοσηλευτών που εργάζονταν στις Μονάδες, το κενό των οποίων ουδέποτε καλύφθηκε.

Πιο συγκεκριμένα: «Η αύξηση κλινών που ανακοινώνει κάθε φορά η Κυβέρνηση, αφορά την σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν το έτος 2016 με δικές της αστοχίες λόγω της ακύρωσης της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το ρεσάλτο Πολάκη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την ώρα που συνεδρίαζε η Διοίκηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διατίθενται στο ΕΚΑΒ οι 540 κλίνες ΜΕΘ που υποτίθεται ότι λειτουργούν.
Ούτε είναι σε θέση το ΕΚΑΒ ή κάποιος άλλος φορέας να γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ διατίθενται. Δεν υπάρχει στη χώρα μας συντονιστικό όργανο που να προσδιορίζει τον ακριβή διαθέσιμο αριθμό κλινών ΜΕΘ για προφανείς λόγους. Δεν θέλουν να αναδεικνύεται η γύμνια του συστήματος. Τον αριθμό κλινών ΜΕΘ έπρεπε να προσδιορίζει και να συντονίζει το ΕΚΕΠΥ αλλά μένει περιέργως αμέτοχο από τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ.
Κατά χρονικά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις. Πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα την αναστολή λειτουργίας τους. Χρόνια περιστατικά νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ πολύ πάνω από το μέσο όρο Νοσηλείας που είναι οι 12 ημέρες. Παρ’ ότι δεν χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Από τις 100 κλίνες ΜΕΘ Ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40 κλίνες. Οι ιδιωτικές κλινικές παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας που να ενημερώνει για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Με στοιχεία και όχι με επικοινωνιακές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας με τις οποίες προσπαθεί να συγκαλύψει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ.
Με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε το 10% των Νοσοκομειακών κλινών να είναι ΜΕΘ. Στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι αναπτυγμένες 35000 κλίνες. Ως εκ τούτω θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ!!!».

 

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗ, είναι το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ να ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 20% και όσων δεν καταφέρνουν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ στο 50%.