ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ακόμη και χωρίς νικοτίνη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες

Ακόμη και χωρίς νικοτίνη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες


Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Όπως διαπιστώνει αμερικανική μελέτη, οι αρωματικές ενώσεις στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων θεωρούνται ασφαλείς για την κατάποση, δεν είναι, όμως, ασφαλείς για την εισπνοή

 

Ειδικότερα, τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων περνούν από χημική διαδικασία απόκτησης γλυκιάς γεύσης με αρωματικές ουσίες, όπως η βανίλια και η κανέλα, και μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες ακόμα και όταν τα υγρά δεν περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τι συνέβη με τα μονοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, όταν εκτίθενται σε αρωματικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε δημοφιλή υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων. Κανένα από τα υγρά δεν περιείχε νικοτίνη, αλλά οι χημικές ουσίες για την αρωματοποιία εξακολουθούσαν να αυξάνουν τους βιοδείκτες για φλεγμονή και βλάβη των ιστών, ενώ πολλές από αυτές προκάλεσαν, επίσης, την καταστροφή των κυττάρων.

 

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το είδος κυτταρικής βλάβης μπορεί να οδηγήσει σε ευρύ φάσμα προβλημάτων των πνευμόνων, όπως η ίνωση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα, δήλωσε ο Ιρλανδός ερευνητής Irfan Rahman, ερευνητής υγείας στο πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center, στη Νέα Υόρκη.

 

«Τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη θεωρούνται γενικά ασφαλή. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των αρωματικών χημικών ουσιών, ειδικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν έχει διερευνηθεί ευρέως», εξηγεί ο Rahman και προσθέτει ότι «αυτή η μελέτη δείχνει πως αν και οι αρωματικές ενώσεις θεωρούνται ασφαλείς για την κατάποση, δεν είναι ασφαλείς για την εισπνοή».

 

Σε όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η υγρή νικοτίνη και τα αρώματα μετατρέπονται –μέσω της θέρμανσης– σε ένα σύννεφο ατμού που εισπνέουν οι χρήστες. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ειδικοί επιστήμονες αναφέρονται στις «γεύσεις», δηλαδή στα χημικά αρωματικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, επισημαίνοντας ότι είναι αρκετά ασφαλή όταν τρώγονται και εκτίθενται στην πεπτική οδό, αλλά με τους πνεύμονες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και τονίζοντας ότι είναι δυνητικά αρκετά επικίνδυνα όταν εισπνέονται.