ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη υπήρξε τετραπλασιασμός των κρουσμάτων ιλαράς το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη υπήρξε τετραπλασιασμός των κρουσμάτων ιλαράς το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

Το ξέσπασμα της επιδημίας της ιλαράς βαίνει επιδεινούμενο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο ΠΟΥ, η νόσος έπληξε 21.315 άτομα και προκάλεσε 35 θανάτους το 2017, ενώ μέσα στο 2016, είχαν καταγραφεί 5.273 περιστατικά.

Το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, μία ημέρα πριν από την υπουργική σύνοδο για την ανοσοποίηση, που έγινε στο Μαυροβούνιο χτες, 20 Φεβρουαρίου 2018, κυκλοφόρησε νέα δεδομένα για το 2017.

 

«Κάθε νέο άτομο που έχει προσβληθεί από ιλαρά στην Ευρώπη μας θυμίζει ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, παραμένουν σε κίνδυνο να κολλήσουν την ασθένεια και να τη μεταδώσουν σε άλλους που μπορεί να μην μπορούν να εμβολιαστούν. Πάνω από 20.000 κρούσματα ιλαράς και 35 ζωές που χάθηκαν μόνο μέσα στο 2017 είναι μια τραγωδία που απλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε», λέει η Δρ Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

 

«Η εξάλειψη τόσο της ιλαράς όσο και της ερυθράς είναι ένας στόχος προτεραιότητας στον οποίο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύονται σταθερά και ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία», συνεχίζει η Δρ Jakab. «Αυτή η βραχυπρόθεσμη οπισθοδρόμηση δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τη δέσμευσή μας να είμαστε η γενιά που θα ελευθερώσει τα παιδιά της από τις ασθένειες αυτές μία για πάντα».

 

Μεγάλες εστίες ιλαράς επηρεάζουν 1 στις 4 ευρωπαϊκές χώρες

Η αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς το 2017 περιλάμβανε μεγάλες εστίες (100 ή περισσότερες περιπτώσεις) σε 15 από τις 53 χώρες της περιοχής. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσβεβλημένων ατόμων αναφέρθηκε στη Ρουμανία (5562), την Ιταλία (5006) και την Ουκρανία (4767). Αυτές οι χώρες έχουν βιώσει μια σειρά προκλήσεων τα τελευταία χρόνια, όπως η πτώση της συνολικής κάλυψης ανοσοποίησης ρουτίνας, η συνεχής χαμηλή κάλυψη ορισμένων περιθωριοποιημένων ομάδων, οι διακοπές στην παροχή εμβολίων ή τα συστήματα επιτήρησης ασθενειών με χαμηλή απόδοση.

 

Επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χώρα το 2017

Ελλάδα (967), Γερμανία (927), Σερβία (702), Τατζικιστάν (649), Γαλλία (520), Ρωσική Ομοσπονδία (408), Βέλγιο (369), Ηνωμένο Βασίλειο (282) (152), η Τσεχία (146) και η Ελβετία (105) αντιμετώπισαν επίσης μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

 

Ενέργειες για να σταματήσουν οι τρέχουσες εστίες και να αποφευχθούν νέες διενεργούνται σταθερά. Μεταξύ των ενεργειών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ανοσοποίηση των επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων ενηλίκων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, η αντιμετώπιση των προκλήσεων πρόσβασης και η βελτίωση του σχεδιασμού της προσφοράς και της κάλυψης σε εμβόλια.

 

Η πρόοδος συνεχίζεται παρά την αύξηση των περιπτώσεων

Η διαδικασία επαλήθευσης της εξάλειψης της ιλαράς και της ερυθράς ανά χώρα, που εισήχθη το 2012, έχει φέρει την περιοχή πιο κοντά στο στόχο εξάλειψης ιλαράς και ερυθράς. Κάθε χρόνο, η ανεξάρτητη Επιτροπή Περιφερειακής Επαλήθευσης (Regional Verification Commission -RVC) εξετάζει τα δεδομένα για τις χώρες και τις δραστηριότητες ανοσοποίησης και συνιστά δράσεις για την επίλυση των συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα. Από τα τέλη του 2016, σε 42 από τις 53 χώρες της περιοχής φαίνεται να σταμάτησε η ενδημική μετάδοση της ιλαράς. Ωστόσο, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι να προστατευθούν όλα τα ευαίσθητα παιδιά και ενήλικες.

 

Οι υπουργοί Υγείας 11 χωρών συναντήθηκαν χτες, 20 Φεβρουαρίου 2018, με στόχο μία εκτενή συζήτηση για την από κοινού εργασία για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης European Vaccine Action Plan (EVAP) έως το 2020, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της ιλαράς και της ερυθράς. Μια ενδιάμεση έκθεση προόδου του EVAP για όλη την περιοχή θα παρουσιαστεί στην 68η σύνοδο της περιφερειακής επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, το Σεπτέμβριο του 2018.