ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Φως σε 237 εκατομμύρια υποθέσεις εσφαλμένης φαρμακευτικής αγωγής, ετησίως

Ηνωμένο Βασίλειο: Φως σε 237 εκατομμύρια υποθέσεις εσφαλμένης φαρμακευτικής αγωγής, ετησίως

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μια νέα μελέτη, που διενεργήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποκάλυψε ότι 237 εκατομμύρια λάθη φαρμακευτικής αγωγής εκτιμάται ότι συμβαίνουν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο.

 

Στα πλαίσια αυτών των αριθμητικών στοιχείων, προβλέπεται ότι 700 θάνατοι οφείλονται άμεσα σε σφάλματα φαρμακευτικής αγωγής και ένας πιθανός αριθμός 22.300 θανάτων θα μπορούσε να οφείλεται σε σχετικά λάθη.

 

Τα σφάλματα που διαπιστώθηκαν από τη μελέτη περιελάμβαναν τη χορήγηση λανθασμένων φαρμάκων σε ασθενείς, τη χορήγηση λανθασμένων δόσεων ή την καθυστέρηση στη λήψη φαρμάκων.

 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, δεν είχε, μεν, αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών, το κόστος, ωστόσο, αυτών των σφαλμάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. λίρες, που επωμίζεται το εθνικό σύστημα Υγείας, κάθε χρόνο.

 

Υπάρχουν συνολικά 1,15 δισεκατομμύρια συνταγές που εκτελούνται κάθε χρόνο, με το 91% περίπου να συνταγογραφούνται από GPs. Ένα άλλο στοιχείο που αναφέρει η έκθεση είναι ότι το 71% των λαθών της συνταγογράφησης έγιναν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

 

Αναφερόμενη στις διαπιστώσεις της μελέτης η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Royal College of GP, δήλωσε: «Η ταυτοποίηση και η συνταγογράφηση των φαρμάκων που είναι πιθανότερο να ωφελήσουν έναν ασθενή είναι ένα βασικό μέρος της εκπαίδευσης και της καθημερινής πρακτικής ενός GP».

 

«Οι γιατροί λειτουργούν πολύ προσεκτικά για να αποφύγουν τα λάθη στη διαδικασία συνταγογράφησης και οι ασθενείς μας πρέπει να βεβαιωθούν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι συνταγές δίνονται κατάλληλα και σωστά. Αλλά, εκτός από την ύπαρξη ειδικευμένων ιατρών, οι γιατροί είναι παράλληλα άνθρωποι κι έτσι τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής συμβαίνουν κάποιες φορές».

 

Σε απάντηση της μελέτης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Jeremy Hunt, αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές που θα κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης των σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής στο NHS και θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνδεδεμένη φροντίδα μεταξύ των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας.

 

Αυτό θα περιλαμβάνει την ευρύτερη εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να ελέγχονται από τους γιατρούς κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο - για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν γίνει λάθη στην αρχική διάγνωση που οδήγησαν στη νοσηλεία.

 

Στην πράξη, αυτό θα αρχίσει τεστάροντας ότι τα ΜΣΑΦ που συνταγογραφούνται στους ασθενείς, συνοδεύονται από γαστροπροστασία.