ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Α. Ξανθός: Οι ΤΟΜΥ δεν είναι μια βραχύβια παρέμβαση αλλά μία μεταρρύθμιση, με εξασφαλισμένη οικονομική βιωσιμότητα

Α. Ξανθός: Οι ΤΟΜΥ δεν είναι μια βραχύβια παρέμβαση αλλά μία μεταρρύθμιση, με εξασφαλισμένη οικονομική βιωσιμότητα

Τι ανέφεραν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στα χτεσινά εγκαίνια των ΤΟ.Μ.Υ. στα Καμίνια και το Περιστέρι, αντίστοιχα

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Εγκαινιάστην χτες, Τρίτη 3 Μαρτίου, δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αν. Γενικός Γραμματέας του υπ. Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ,  Σταμάτης Βαρδαρός και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, εγκαινίασαν την 1η ΤΟΜΥ στα Καμίνια του Πειραιά (Θηβών & Βουρβούλη).

Προτεραιότητα σε περιοχές που έπληξε περισσότερο η οικονομική κρίση

«Στόχος είναι να λειτουργήσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα, περισσότερες ΤΟΜΥ στην Αττική, με προτεραιότητα περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και υπήρξε μεγαλύτερη ανισότητα στη φροντίδα υγείας», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων.

Οι ΤΟΜΥ είναι μία μεταρρύθμιση

Ο κ. Ξανθός τόνισε επίσης, ότι οι ΤΟΜΥ δεν είναι μια βραχύβια παρέμβαση αλλά μία μεταρρύθμιση, με εξασφαλισμένη οικονομική βιωσιμότητα, που αλλάζει τη φιλοσοφία του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς από την αντιμετώπιση της ασθένειας, το βάρος πέφτει πλέον στην έγκαιρη διάγνωση, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

«Χρειαζόμαστε ένα καλά οργανωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και θέλουμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας να τις στηρίξουν και να τις υπερασπιστούν οι πολίτες και η κοινωνία», ανέφερε ο Α. Ξανθός και σημείωσε, «για το σκοπό αυτό εισάγουμε δύο νέα δεδομένα στη φιλοσοφία του συστήματος Υγείας που είναι η αξιολόγηση από τους πολίτες της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η δημόσια λογοδοσία προς την κοινωνία, για τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρύθμισης».

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Αντύπας, υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, επεσήμανε ότι η 1η ΤΟΜΥ στα Καμίνια, η  1η ΤΟΜΥ  Περιστερίου (Χρήστου Λαδά 43 και Λάττα) που εγκαινιάστηκε επίσης χτες, μαζί με άλλες δύο ΤΟΜΥ, μια στην περιοχή της Ευγένειας στο Κερατσίνι και μια στη Νίκαια, άρχισαν τη λειτουργία τους από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 και ήδη έχουν καταγράψει σημαντική προσέλευση στις δομές τους από πολίτες που προσέρχονται για να ενημερωθούν, να εγγραφούν και να εξεταστούν.

Στα δεύτερα χτεσινά εγκαίνια, και συγκεκριμένα, της 1ης ΤΟΜΥ Περιστερίου, παραβρέθηκε ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μαζί με τον αν. γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό ,τη διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ, τις βουλευτίνες ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και  Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, της δημοτικής αρχής του δήμου Περιστερίου και του δημάρχου Γιώργου Παχατουρίδη.

24ωρη λειτουργία του ΚΥ Περιστερίου

Στα πλαίσια των εγκαινίων, ανακοινώθηκε από τον κ. Πολάκη η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Περιστερίου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των πολιτών.

Η παρουσία του κόσμου αλλά και τα λόγια της δημοτικής αρχής φανέρωσαν πως αφ’ ενός το έργο αυτό ήταν επιβεβλημένο για την αναβάθμιση του υγειονομικού συστήματος της Δυτικής Αθήνας και αφ έτερου ότι ο κόσμος του Περιστερίου θα αγκαλιάσει αυτό το νέο εγχείρημα.

Σύντομα και 2η ΤΟΜΥ στο Περιστέρι

Τέλος, ανακοινώθηκε πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ίδρυση και 2ης ΤΟΜΥ στο δήμο Περιστερίου, καθώς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η αναβάθμιση της παρεχόμενης υγείας ιδίως στις περιοχές εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.