ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Χωρίς χειρουργεία και ψυχιατρική κλινική, το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Χωρίς χειρουργεία και ψυχιατρική κλινική, το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, σταματά η λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Μέχρι σήμερα τα χειρουργεία λειτουργούσαν με ακριβώς το μισό προσωπικό από αυτό που απαιτείται-από 14 νοσηλευτές, 7-το οποίο με αυταπάρνηση και εκτός υπηρεσίας, καλούντο να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά, λειτουργώντας ουσιαστικά παράνομα, αλλά ανθρώπινα!

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς έχει ως εξής:

 

Τα χειρουργεία για την ασφαλή λειτουργία τους χρειάζονται τουλάχιστον 14 Νοσηλευτές και όμως καλύπτονται μόνο με 7. Δεν μπορεί να διατεθούν περισσότεροι αφού το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών.
Στο Τ.Ε. Νοσηλευτικό Προσωπικό στις 47 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 26. Κενές 21(ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 45%). Εκ των υπηρετούντων οι 2 είναι σε απόσπαση και οι 6 σε θεσμοθετημένες άδειες. Πραγματικός αριθμός υπηρετούντων 18.
Στο Δ.Ε. Νοσηλευτικού Προσωπικού στις 51 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 37. Κενές 14 (ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 28%).
Στο Υ.Ε. βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό στις 27 οργανικές θέσεις υπηρετούν 11. Κενές 16 (ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 60%).
Ο τελευταίο υπάλληλος ΥΕ προσελήφθη το έτος 2000.
Οι ελλείψεις καλύπτονται από το Νοσηλευτικό προσωπικό που εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα.
Στο Π.Ε. Νοσηλευτικό Προσωπικό στις 5 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 3 (2 κενές).
Στην ΤΕ Μαιών στις 7 οργανικές θέσεις οι 5 είναι καλυμμένες και οι 2 κενές. Υπηρετούν και 10 υπάλληλοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Σε κάθε Νοσηλευτικό τμήμα κάνει βάρδια ένας και στη καλύτερη περίπτωση δύο Νοσηλευτές. Ένας ή δύο Νοσηλευτές σε κάθε βάρδια σε κλινικές όπως η καρδιολογική - παθολογική (ενιαία) στην οποία νοσηλεύονται 36 ασθενείς (βαριά περιστατικά ακόμη και με εμφράγματα). Οφείλονται κανονικές άδειες στο προσωπικό από το έτος 2015.

 

 

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε το κλείσιμο των χειρουργείων ενώ κλείνει και η Ψυχιατρική Κλινική λόγω υποστελέχωσης. Χαρακτηριστικό και τραγικό γεγονός, αποτελεί η αυτοκτονία ενός ασθενή (ψυχιατρικό περιστατικό) που το 2017 πήδηξε από το 2ο όροφο της παθολογικής κλινικής, βάζοντας τέλος στη ζωή του. Γι9α το συγκεκριμένο περιστατικό, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

 

Η ψυχιατρική κλινική δεν λειτουργεί αν και υπάρχει στον οργανισμό επειδή δεν υπάρχει ψυχίατρος. Συγγενείς προσέφυγαν στον εισαγγελέα ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει ευθύνη στο προσωπικό του Νοσοκομείου για τον θάνατο της ασθενούς και διενεργείται προανάκριση. Οι Νοσηλευτές της βάρδιας εξετάζονται από τον Εισαγγελέα για το συμβάν. Αν είναι δυνατόν.
Ποινικοποιείται η εργασία μας, αν και δίνουμε τη ζωή μας καθημερινά για να μένει όρθιο το Νοσοκομείο.

 

Εκτός λειτουργίας είναι και η ΜΕΘ του νοσοκομείου, λόγω του ότι οι προσλήψεις 11 ατόμων, δεν προχώρησαν ποτέ.

 

Επερώτηση στη Βουλή για το θέμα του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, είχαν καταθέσει οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας, ζητώντας απαντήσεις για τη μη λειτουργία της πλήρως εξοπλισμένης ΜΕΘ του νοσοκομείου αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού σε ένα νησί που εκτός από τους κατοίκους, το καλοκαίρι εξυπηρετεί και χιλιάδες τουρίστες-παραθεριστές, ενώ ακάλυπτα μένουν και τα ψυχιατρικά περιστατικά.