ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Π. Αποστολίδης στο Delphi Economic Forum: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό «Hub» για την κλινική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Π. Αποστολίδης στο Delphi Economic Forum: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό «Hub» για την κλινική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Φαρμακευτικός κλάδος πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας για τη χώρα και αναστροφής του Brain Drain

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στήριξε και συμμετείχε στο  Τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου έλαβαν μέρος πολλές και διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή προσωπικοτήτων  από  όλους τους κλάδους της οικονομίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και προσέφερε ένα ουσιαστικό και υψηλό επίπεδο πολιτικής και οικονομικής ζύμωσης. Ο ΣΦΕΕ συμμετείχε σε δύο ανοιχτές συνεδριάσεις με υψηλού και αναγνωρισμένου κύρους ακροατήριο, καθώς και σε ένα κλειστό στρογγυλό τραπέζι.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Greece’s modernization process: vision and new realities»,  και εισηγητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιώργο Κατρούγκαλο, τον τέως Πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριο Γιώργο Προβόπουλο, τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Κωστή Χατζηδάκη και τον καθηγητή του Harvard, κύριο Σπύρο Αρβανίτη-Τσάκωνα.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ  επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της περιβάλλον, τόνισε πως καθώς η μετά το Μνημόνιο εποχή θα απαιτήσει ένα πρόγραμμα σφικτής επιτήρησης, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει τη φαρμακοβιομηχανία ως αναπόσπαστο μέρος της Αναπτυξιακής της Ατζέντας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στηρίζουν την Εθνική Οικονομία, συμβάλλοντας με 3.5% στο ΑΕΠ, με εξαγωγές φαρμάκων που φθάνουν σχεδόν το  €1δις σε 141 χώρες, με το 18% των συνολικών δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη της χώρας να αφορούν στο φάρμακο, με τη στήριξη 86.000 θέσεων εργασίας αλλά και με την καταβολή €400εκατ. σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνοντας πως ο φαρμακευτικός κλάδος είναι εξίσου ανταγωνιστικός με τον κλάδο του τουρισμού και της ναυτιλίας. Παράλληλα, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία, ο τομέας της υγείας αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν (όπως π.χ. η αδυναμία του συστήματος υγείας να επωφεληθεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη μη λειτουργικότητα των ΚΕΝ, την έλλειψη ελέγχου συνταγογράφησης, την αδυναμία διείσδυσης των γενοσήμων κ.α.).

Μολονότι οι δαπάνες υγείας και φαρμάκου είναι δικαίως ανελαστικές, το φάρμακο  έχει χτυπηθεί άνισα και άδικα, κυρίως μέσω της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων, με τον κλάδο του φαρμάκου να αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό πυλώνα χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο και παρά τις δυσκολίες, ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό «Hub» για την κλινική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου να διπλασιάσει τις θέσεις εργασίας, να αυξήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και να αναστρέψει το «brain drain» σε «brain gain».

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, συμμετείχε στη συζήτηση “Supporting Entrepreneurship & Innovation”, με εισηγητές την Πρόεδρο του Imperial College-καθηγήτρια, κυρία Alice Gast, την Πρόεδρο του Αμερικάνικου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, κυρία Deborah Wince Smith, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Google, κύριο Steve Vranakis. Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ ανάδειξε την προστιθέμενη αξία του κλάδου στην Ευρώπη, ενός κλάδου που επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του στη δημιουργία γνώσης μέσα από την ερευνητική και αναπτυξιακή διαδικασία. Επεσήμανε επίσης, ότι ο φαρμακευτικός τομέας στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες, ενώ παράλληλα βοηθά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε έτσι στους διαγωνισμούς SFEE Innovation Project, που είχαν ως στόχο την ανταμοιβή της καινοτομίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στον τομέα της Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βράβευση της ερευνήτριας Φαίη Χριστοδούλου, η οποία πλέον έχει εγκατασταθεί στη Silicon Valley. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Παναγούλιας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία στη θέσπιση των κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου να ενδυναμωθεί η Έρευνα και η Καινοτομία και να ενισχυθεί περαιτέρω η επιστημονική γνώση στα Πανεπιστήμια.

Επιπρόσθετα, ο ΣΦΕΕ συμμετείχε σε κλειστή στρογγυλή συζήτηση με θέμα “Health and healthcare as a lever of economic growth and social welfare” με εισηγητές τους καθηγητές κύριο Γιάννη Κυριόπουλο και κύριο Πάνο Τσακλόγλου, αλλά και τη συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων του τομέα Υγείας.

 

Σήμερα το 2ο Συνέδριο ΣΦΕΕ: Δίκαιο & Δεοντολογία του φαρμάκου

Ο ΣΦΕΕ για τρίτη φορά, πιστός στο διαρκές αίτημα των μελών του για περισσότερη επιστημονική ενημέρωση, πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 εντός του αμφιθεάτρου του Μουσείου Γουλανδρή, στην Κηφισιά, ενημερωτική ημερίδα πάνω στα επίκαιρα νομικά, ρυθμιστικά, φορολογικά, αναπτυξιακά και δεοντολογικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας πανευρωπαϊκά, με αναφορά, όμως, και σε ζητήματα με ελληνική ιδιαιτερότητα και μεγάλη σπουδαιότητα για τις εταιρείες μέλη του.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των στελεχών του ΣΦΕΕ επί των επίκαιρων θεμάτων δικαίου και δεοντολογίας του φαρμάκου, που αποτελεί πλέον πανευρωπαϊκή τάση. Πεποίθηση του Συνδέσμου είναι ότι η συναντίληψη των δύσκολων ομολογουμένως ζητημάτων που αντιμετωπίζονται στην καθημερινότητα  και ο βαθύτερος προβληματισμός επί αυτών, θα βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών του κλάδου και την παραγωγή αποτελεσματικότερων λύσεων.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ένα ανοιχτό φόρουμ, στο οποίο θα μπορούν να ενσωματωθούν οι συμμετέχοντες διατυπώνοντας τις ιδέες, τις απόψεις και τις ερωτήσεις τους, απευθυνόμενοι σε καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες του νομικού, ελεγκτικού και κάθε σχετικού χώρου.

 

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί επίσης από ομιλητές προερχόμενους από την Εfpia, τους οποίους θα έχουν οι συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά.

 

Ο ΣΦΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο σύνδεσμό επιχειρήσεων εντός του ΣΕΒ, έχει 65 εταιρείες μέλη, εκπροσωπεί πάνω από το 90% της αγοράς του φαρμάκου στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολυεθνικό κεφάλαιο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα. Παραμένει διαρκές μέλος της EFPIA, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί όλους τους ευρωπαϊκούς συνδέσμους και 1.900 εταιρείες προσηλωμένες στην έρευνα και την ανάπτυξη, με πάνω από 1.000.000 μέλη, αποτελώντας τη φωνή της βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

 

  • Δείτε εδώ το πρόγραμμα