ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Φροντίζοντας το στόμα, φροντίζουμε την υγεία

Φροντίζοντας το στόμα, φροντίζουμε την υγεία

Η υγεία της στοματικής κοιλότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική υγεία τονίζουν οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι πάνω από 1000 ασθένειες που αφορούν τη στοματική κοιλότητα σχετίζονται με νόσους που προσβάλλουν άλλα όργανα και συστήματα του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματική Υγείας, που έχει οριστεί η 20η  Μαρτίου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ) αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης που από την αρχαιότητα και με κύριο υποστηρικτή τον Ιπποκράτη, κατέχει εξέχουσα θέση στην Ιατρική επιστήμη. Ειδικά, η πρόληψη προς διατήρηση της στοματικής μας υγείας, επιτυγχάνεται με τέσσερα ουσιαστικά βήματα, που πρέπει να εμπεδωθούν από όλους:

  1. 1. Βούρτσισμα των δοντιών πρωί- βράδυ.
  2. 2. Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
  3. 3. Επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο.  
  4. 4. Τακτική αυτοεξέταση του στόματος.

«Η τήρηση των τεσσάρων αυτών βημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ότι πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλλει ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου ο οδοντιατρικός έλεγχος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση», σημειώνει η πρόεδρος του ΟΣΠ, Μαρία Μενενάκου.

Επίσης, όπως τονίζουν τα μέλη του ΟΣΠ, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα όπως είναι η καρδιά και να τα προσβάλλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες διαταραχών της πέψης.

Ημικρανία και πρόωρος τοκετός μπορεί να οφείλονται στην κατάσταση των δοντιών

Την ίδια ώρα, πολλά άτομα που διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, δε γνωρίζουν ότι ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια, ενώ οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού!

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων φέρουν τεχνητές οδοντοστοιχίες, θα τις είχαν αποφύγει αν επισκέπτονταν δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο και το μεγαλύτερο ποσοστό των τραυμάτων στη στοματική κοιλότητα, που προέρχονται από την αθλητική δραστηριότητα, θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προβλεφθεί η ανάγκη κατασκευής προστατευτικού νάρθηκα.

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του ΟΣΠ, η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία), επηρεάζει τις  διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

«Συμπερασματικά, αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουμε, είναι πως το στόμα μας είναι κομμάτι του σώματός μας και συνεπώς η φροντίδα του, είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο χαμόγελο. Είναι Υγεία