ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και «εκκωφαντικές απουσίες» στην εκδήλωση του HellasPharm για τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς

Χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και «εκκωφαντικές απουσίες» στην εκδήλωση του HellasPharm για τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εμφανώς δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πρωτοβουλία του στο πλαίσιο του  Συνεδρίου HellasPharm να διοργανώσει την 1η Πανελλήνια συνάντηση εργασίας των υπαλλήλων των Διανεμητικών Λογαριασμών των Φαρμακευτικών Συλλόγων την Κυριακή 11 Μαρτίου στο HELEXPO στο Μαρούσι.

Οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε αντίθεση με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Πρόκειται για Σωματεία που έχουν ιδρύσει οι φαρμακοποιοί του κάθε Συλλόγου και ο αρχικός τους και κύριος σκοπός τους ήταν η δημιουργία δομών οι οποίες θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων και θα τις επεξεργάζονται μηχανογραφικά, θα επικοινωνούν με τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα τις στέλλουν στο κάθε ασφαλιστικό Ταμείο και ακολούθως θα μεσολαβούν για την πληρωμή των φαρμακοποιών. Οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί είναι μία από τρεις μεγάλες συλλογικές δομές των φαρμακοποιών μαζί με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς.

Μιλώντας στο τέλος της κεντρικής εκδήλωσης του συνεδρίου που είχε θέμα «Εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη για τα φαρμακεία, ενώπιον του τέως προέδρου της PGEU κ. Jan Smits ο κ. Λουράντος υποστήριξε με αφορμή την απουσία των εκπροσώπων της ΗΔΙΚΑ, της ΚΜΕΣ και του ΕΟΠΥΥ από την προγραμματισμένη πεντάωρη συνάντηση των υπαλλήλων των Διανεμητικών Λογαριασμών (από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.) ότι «το κράτος δεν ενδιαφέρεται ποσώς για τη συνεργασία του με τον Φαρμακοποιό. Βλέπει τα φαρμακεία ως ιθαγενείς».

Όπως είπε «τους καλέσαμε να έρθουν δίπλα (σ.σ. σε διπλανή αίθουσα), όλους τους κυρίους, την ΗΔΙΚΑ, την ΚΜΕΣ, τον ΕΟΠΥΥ για να μας εξηγήσουν και να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες συνεργασίες μεταξύ των Διανεμητικών Λογαριασμών των Συλλόγων με αυτούς. Και είπαν ότι θα έρθουν κάποια στιγμή. Ε, δεν ήρθε κανείς! Δεν ήρθε κανείς!!! Αυτό είναι το κράτος; Αυτός είναι ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος υπέγραψε –εγώ την υπέγραψα- σύμβαση για τα αναλώσιμα ως επέκταση των φαρμάκων… (Η σύμβαση αυτή) Καταστρατηγείται, καταπατείται, γίνεται χαμός και δεν αντιδρά κανείς γιατί είμαστε ιθαγενείς».   

Το θέμα ωστόσο είναι ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη συμμετοχή ούτε από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς. Μιλώντας στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης «η συνάντηση είχε θετικά και αρνητικά. Σε τεχνικό επίπεδο ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκαν για να παραστούν στη συνάντηση αυτή όλοι οι υπάλληλοι των Διανεμητικών Λογαριασμών. Βεβαίως είχαν προσκληθεί και οι πρόεδροι των Συλλόγων που έχουν διανεμητικούς λογαριασμούς αλλά τον πρώτο λόγο τον είχαν οι υπάλληλοι».

Εξήγησε δε ότι «η συνάντηση, δεν είχε συνδικαλιστικό χαρακτήρα αλλά ήταν τεχνικού χαρακτήρα.  Σκοπός της ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους οι υπάλληλοι που χειρίζονται διανεμητικούς λογαριασμούς», αφού όπως ανέφερε «είναι η ψυχή των Διανεμητικών Λογαριασμών, είναι οι αφανείς ήρωες που τραβούν το κουπί της απίστευτης γραφειοκρατίας που κρύβεται πίσω από τη συλλογή των συνταγών, των τιμολογίων, την επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, με το ΚΜΕΣ, με την ΗΔΙΚΑ με όλους τους φορείς που οργανώνουν τα γραφειοκρατικά και τα οικονομικά ζητήματα των συλλόγων που αφορούν τις πληρωμές και ό,τι έχει να κάνει με τα ασφαλιστικά Ταμεία».

«Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Βρδιάμπαση, είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν γνώμες, προβληματισμούς, απόψεις, να παρουσιαστούν οι τρόποι λειτουργίας των Διανεμητικών Λογαριασμών –και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι επειδή οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί είναι διαφόρων μεγεθών π.χ. ο ΦΣΑ με 3.500 φαρμακεία είναι στο άλλο άκρο με τον ΦΣ Ρεθύμνου που έχει 70 φαρμακεία. Επομένως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν και διαφορές στον τρόπο που λειτουργούν. Αυτά παρουσιάστηκαν και προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα πράγματα μέσα από τη συζήτηση που έγινε. Μπορέσαμε να δούμε κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες και για το ποια προβλήματα υπάρχουν, ποια από αυτά είναι κοινά, πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν λυθεί για να καταλήξουμε σε κάποιες καλές πρακτικές».

Και πράγματι λήφθηκαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις. «Σε επίπεδο σχεδιασμού για παράδειγμα», όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου, «αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα φόρουμ των Διανεμητικών Λογαριασμών ώστε οι υπάλληλοι τους να έχουν on line  επικοινωνία μεταξύ τους και εάν υπάρχει ένα επείγον ζήτημα, για παράδειγμα με τον ΕΟΠΥΥ ή με το e-ΔΑΠΥ και κάποιος έχει ήδη καταφέρει να το λύσει, να απαντηθεί άμεσα».

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση θα ήταν πολύ χρήσιμο ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως σε κάποια περίπτωση στην οποία υπάλληλος του Διανεμητικού Λογαριασμού Έβρου όπου έκαναν ένα ερώτημα τον Μάιο και τους απαντήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ τον Οκτώβριο. «Αν αντίθετα κάποιος άλλος Διανεμητικός αυτό το πρόβλημα το έχει ήδη λύσει θα μπορέσει να βοηθήσει άμεσα και να μπορέσουμε να επιταχύνουμε έτσι τις διαδικασίες» εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η κίνηση του ΦΣΑ δεν στηρίχτηκε και βέβαια το DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Βαρδιάμπαση να σχολιάσει το γεγονός αυτό.. «Ήταν αρνητικό το γεγονός ότι δυστυχώς δεν παραβρέθηκαν σήμερα εδώ εκπρόσωποι ούτε από την ΗΔΙΚΑ, ούτε από την ΚΜΕΣ ούτε από τον ΕΟΠΥΥ αν και είχαν προσκληθεί. Και ήταν αρνητικό γιατί κάποιοι δεν εκτιμούν ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν με δικά τους έξοδα και δική τους οργάνωση –οι διανεμητικοί λογαριασμοί στηρίζονται αποκλειστικά οικονομικά από τους φαρμακοποιούς- την πολιτεία. Χωρίς τους διανεμητικούς ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν επιβαρυμένος με απίστευτα μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από μισθοδοσίες υπαλλήλων αλλά και γραφειοκρατία ακόμη περισσότερη από αυτήν που ήδη έχει. Και ενώ εμείς στηρίζουμε τον ΕΟΠΥΥ εισπράττουμε αυτήν την αδιαφορία. Τουλάχιστον για τους τύπους αυτό δεν έπρεπε να γίνει έτσι, όπως έγινε. Αυτό που πρέπει να γίνεται –και αυτό κατατίθεται ως πρόταση και ως αίτημα- είναι ό,τι σχεδιασμοί υπάρχουν από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γίνονται με τους φαρμακοποιούς, με τους Διανεμητικούς. Διαφορετικά, όταν εμείς βλέπουμε κάτι ξαφνικά μπροστά μας και πρέπει να εφαρμοστεί αύριο, τότε είναι προφανές ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Και δυστυχώς έχουμε δει πολλές φορές τον ΕΟΠΥΥ να σχεδιάζει κάτι εν αγνοία μας και να το σχεδιάζει με κάκιστο τρόπο, μη λειτουργικό και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Στην ελληνική επικράτεια οι μισοί περίπου φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν Διανεμητικούς Λογαριασμούς, συνολικά 26 από τους 55 Συλλόγους. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Βαρδιάμπασης «επειδή σε αυτούς τους 26 είναι οι μεγάλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, δηλαδή αυτός της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, αφορούν παραπάνω από το 70% του συνόλου των φαρμακείων. Σκεφτείτε λοιπόν πόσους υπαλλήλους αλλά και χώρους διαθέτουν πληρώνοντας ενοίκια οι Σύλλογοι αυτοί με έξοδα των φαρμακοποιών».   Οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί κρατούν αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό όρθια τα φαρμακεία όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρδιάμπασης.    

Ωστόσο στη συνάντηση στο πλαίσιο του HellasPharm παραβρέθηκαν υπάλληλοι των μισών από τους υπάρχοντες.

Επιπλέον ένα μεγάλο ζήτημα είναι ότι για να προχωρήσουν τα όσα αποφασίστηκαν χρειάζεται η στήριξη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Οι ενέργειες πρέπει να γίνονται κεντρικά και συντονισμένα πέρα από συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις και παραταξιακές διαφωνίες διότι εάν αυτά μπαίνουν σε τόσο σοβαρά θέματα… Είναι θέματα υα οποία είναι δυστυχώς άχαρα γιατί είναι γραφειοκρατικά αλλά επειδή έχουν να κάνουν στο τέλος- τέλος με την ουσία της δουλειάς μας, δηλαδή με την εκτέλεση συνταγών και τις πληρωμές πρέπει πραγματικά να πηγαίνει σύσσωμος ο κλάδος και να απαιτεί από τον ΕΟΠΥΥ να υπάρχει συνεργασία ουσιαστική» σημείωσε ο κ. Βαρδιάμπασης.

Για να συνεχίσει: «Εκεί που χρειάζεται συντονισμός από τον Πανελλήνιο είναι στα θέματα επικοινωνίας με το e-ΔΑΠΥ, την πληροφοριακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ που εκεί ζητήσαμε να υπάρχει εκεί ένα συγκεκριμένο HELP DESK ή έστω ένα τηλέφωνο στο οποίο για έκτακτες καταστάσεις θα μπορούν να επικοινωνούν μόνο οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί ώστε να επιλύονται πολύ σημαντικά προβλήματα. Κι εμείς ως Ρέθυμνο έχουμε στείλει ένα email στο e-ΔΑΠΥ το οποίο το προώθησε στη Διεύθυνση Πληροφορικής, η Διεύθυνση Πληροφορικής το προώθησε στη Διεύθυνση Φαρμάκου, η Διεύθυνση Φαρμάκου το προώθησε στο Διοικητή και καταλαβαίνετε ένα απίστευτο χάος μέχρι να απαντηθεί ένα απλό ερώτημα. Εάν λειτουργούσε ένα HELPDESK στον ΕΟΠΥΥ που θα βρίσκεται σε άμεσα επαφή με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί πολύ πιο εύκολα με ένα τηλεφώνημα ή ένα email, θα μπορούσε να λυθεί με μία άμεση απάντηση».

Μία άλλη πρόταση που κατατέθηκε στη συνάντηση των Διανεμητικών Λογαριασμών και όπως είπε ο κ. Βαρδιάμπασης «τη λέμε και την ξαναλέμε χρόνια και είναι αυτονόητη» ήταν «να υπάρξει επιτέλους μία ουσιαστική επικοινωνία και κοινή συμπόρευση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΚΜΕΣ με την ΗΔΙΚΑ. Είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί, αυτόνομοι διοικητικά που όμως στην ουσία κάνουν το ίδιο πράγμα – η ΗΔΙΚΑ έχει την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το ΚΜΕΣ ελέγχει τις συνταγές. Αυτά τα δύο θα πρέπει να λειτουργούν υπό το ίδιο πρίσμα, την ίδια λογική, με τους ίδιους όρους. Και αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί φαρμακευτικοί Σύλλογοι που δεν έχουν Διανεμητικούς Λογαριασμούς ο κ. Βαρδιάμπασης, ανέφερε ότι «όσο προχωρούν οι εξελίξεις και επειδή δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την άυλη συνταγή γύρω από την οποία υπάρχει ένα θολό τοπίο και προφανώς θα μας απασχολήσει μέσα στη χρονιά και ίσως και μέσα στην επόμενη, εγώ δεν βλέπω τον τρόπο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας Σύλλογος εάν δεν έχει Διανεμητικό Λογαριασμό εκτός εάν ο Σύλλογος αυτός λειτουργεί για τα απολύτως τυπικά και απαραίτητα».