ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα»: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ

«Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα»: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ

Υπογράφηκε, χτες, Τετάρτη, 21 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα».

 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλους. Προηγήθηκε, το πρωί της ίδιας ημέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλόπουλου, με τον κ. Δρακόπουλο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Πρόεδρος ενημερώθηκε εκτενώς για τις δράσεις του ΙΣΝ καθώς και για τη νέα δωρεά.

Η πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την ενίσχυση της Υγείας είναι ενδεικτική της αποστολής και μακροπρόθεσμης δέσμευσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα και της υποστήριξης προγραμμάτων που συμβάλλουν στη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική υποστήριξη του κοινού καλού.

 

Συγκεκριμένα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε, το Σεπτέμβριο του 2017, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές στον τομέα της Υγείας, στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας στη χώρα, το ΙΣΝ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

 

Στην εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας καθώς και εκπρόσωποι των οργανισμών το έργο των οποίων αναμένεται να ενισχυθεί μέσα από τις νέες δωρεές.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
  • Το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης
  • Το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίου που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και την συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος

 

To σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW, δημιουργοί του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η συμμετοχή των οποίων θα συμβάλλει στην εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

 

«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο προσωπικά για αυτή την δωρεά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το Ίδρυμα, μέσω των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό φέρνει μία άλλη αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο κανείς μπορεί να προσφέρει […].  Έχει σημασία η φιλοσοφία που ο καθένας αποτυπώνει μέσα από τις πράξεις του. Και η φιλοσοφία στην προκειμένη περίπτωση, σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες του Ιδρύματος στην Ελλάδα, είναι μια φιλοσοφία που δεν αφορά την επικοινωνία, σχεδόν καθόλου, αλλά αφορά την ουσία». Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Η έμπρακτη ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, διότι είναι μια κίνηση με υψηλό κοινωνικό αλλά και εθνικό συμβολισμό, και αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου».

 

«Η Υγεία είναι βασικό και αναγκαίο αγαθό για κάθε Πολίτη και είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι που βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική Δημόσια Υγεία, μια πιο ανθρώπινη Κοινωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. «Για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρασαν 10 χρόνια από το 2007 όταν και υπογράψαμε το τότε Μνημόνιο Συνεργασίας μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στην Ελληνική Κοινωνία το 2017.  Πέρα από την επιτυχία του ίδιου του Κέντρου, το οποίο ήδη έχουν επισκεφθεί και χαρεί εκατομμύρια επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας ήταν -και παραμένει- η άψογη συνεργασία σε όλες τις φάσεις και πτυχές της δημιουργίας και εκτέλεσης του έργου, μέσα σε ένα κλίμα διαφάνειας, επαγγελματισμού, κοινού οράματος, μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού και τομέα, για έναν κοινωφελή σκοπό. Είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα συνεργασίας στο οποίο προσβλέπουμε και με τις νέες δωρεές στο χώρο της Υγείας που από κοινού ξεκινάμε να υλοποιούμε σήμερα. Στα πρώτα αυτά βήματα, όλα όσα έχουμε δει μας προδιαθέτουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο να ελπίζουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση και αυτής της νέας δωρεάς μας», πρόσθεσε. 

Η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, ύψους €14 εκατομμυρίων, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ.

 

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των €110 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Επιπλέον, σημαντικό αντίκτυπο είχε η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.