ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκλογές ΣΦΕΕ: Σε αναζήτηση πορείας για την επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας

Εκλογές ΣΦΕΕ: Σε αναζήτηση πορείας για την επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας

Η Φαρμακοβιομηχανία εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο και αναζητά την επόμενη πορεία της.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο και εν μέσω σκανδαλολογίας, εξεταστικών επιτροπών της Βουλής και έντονων αντιπαραθέσεων για την υπόθεση Novartis τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Οι υποψήφιοι πολλοί, αλλά οι δύο υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν, είναι οι υποψηφιότητες του Ολύμπιου Παπαδημητρίου της Novo Nordisk και του Γιάννη Βλόντζου της Merck. Είναι και οι δύο έμπειρα στελέχη της αγοράς και γνώστες της «Ελληνικής Ιδιαιτερότητας».  

Η πίεση που δέχεται η φαρμακοβιομηχανία όλο το τελευταίο διάστημα είναι ασφυκτική. Είναι άλλωστε σύνηθες στην Ελλάδα η σκανδαλολογία να υπερβαίνει τα πάντα και να συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Το δείχνουν άλλωστε και οι έρευνες όπου σε πρόσφατη έρευνα της MRB για λογαριασμό της ΕΕΦΑΜ ακούσαμε ότι μόλις 42% του πληθυσμού εμπιστεύεται τις φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 24% δεν τις εμπιστεύεται και το υπόλοιπο δηλώνει ουδέτερο. Αυτό αφορά τις εταιρείες που σήμερα πληρώνουν ένα στα τέσσερα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς στην Ελλάδα και καλύπτουν 750.000 ανασφάλιστους πολίτες με δική τους δαπάνη που φέτος θα ξεπεράσει τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος πρόεδρος θα παραλάβει το δύσκολο ρόλο της αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Θα πρέπει να υπερβεί τα εσκαμμένα, θα πρέπει να χαράξει στρατηγική εξωστρέφειας που θα περιλαμβάνει σοβαρές παρεμβάσεις ενημέρωσης, για την τεράστια προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας τόσο προς τους ασθενείς όσο και προς την ελληνική οικονομία, ώστε να αλλάξει άρδην αυτή η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες πολίτες.

Αυτά τα δεδομένα τόνισε και ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης στην χθεσινοβραδινή του ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Αποστολίδης κατά γενική ομολογία διοίκησε τον σύνδεσμο με επιτυχία τα προηγούμενα πολύ δύσκολα χρόνια, με δυναμική παρέμβαση, σοβαρότητα, ψυχραιμία και διορατικότητα.

Ο κ. Αποστολίδης στην ομιλία του τόνισε ότι ο κλάδος σύσσωμος καταδικάζει κάθε παράνομη πράξη και επιθυμεί τον καταλογισμό των ευθυνών σε όποιους αυτές αναλογούν τονίζοντας ότι ««θέλουμε καθαρές κουβέντες και ο κλάδος να αναδειχθεί και πάλι σε ισχυρό χαρτί και να ξεφύγει από την σκανδαλολογία».

Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο της κρίσης και στις πιθανότητες του Grexit που ταλάνιζαν την οικονομία, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60%, το νέο τέλος εισόδου καινοτόμων σκευασμάτων 25%, την υψηλή φορολογία, την τεράστια καθυστέρηση των πληρωμών τονίζοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία όχι μόνο άντεξε αλλά στάθηκε αρωγός και βοήθησε σημαντικά με τεράστιο κόστος για την ίδια.

Προέτρεψε επίσης ο κ. Αποστολίδης το νέο Πρόεδρο του ΣΦΕΕ να πιέσει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές κινήσεις και προς τον έλεγχο της βασικής παθογένειας που είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης και στον οποίο πρέπει να επικεντρωθεί τόσο η Πολιτεία όσο και ο ΣΦΕΕ.