ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πιλοτική λειτουργία ειδικών κέντρων για τη διάγνωση του καρκίνου στη Βρετανία

Πιλοτική λειτουργία ειδικών κέντρων για τη διάγνωση του καρκίνου στη Βρετανία

Το βρετανικό δημόσιο σύστημα Υγείας (National Health Service – NHS) ξεκινά την πιλοτική λειτουργία κέντρων, τα οποία θα είναι σε θέση να παρέχουν ταχείες απαντήσεις σχετικά με το εάν ένας ασθενής έχει καρκίνο ή όχι.

 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Στα συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα θα διενεργείται μια σειρά εξετάσεων στους ασθενείς που παραπέμπονται με συμπτώματα που θέτουν υποψία καρκίνου, χωρίς απόλυτη βεβαιότητα και χωρίς να διακρίνεται σαφώς ο τύπος καρκίνου.

Τα συμπτώματα που εμπίπτουν στις κατευθυντήριες γραμμές για παραπομπή των ασθενών στα συγκεκριμένα κέντρα ελέγχου είναι: ανεξήγητη απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, κόπωση, ανεξήγητη εφίδρωση ή γενική αδιαθεσία.

Το συγκεκριμένο είδος ιατρικών κέντρων ελέγχου για τον καρκίνο ξεκινά στο NHS μετά την επιτυχή λειτουργία του στη Δανία. Σύμφωνα με το δανέζικο σύστημα υγείας, οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται στα συγκεκριμένα ειδικά διαγνωστικά κέντρα μέσα σε λίγες ώρες από την επίσκεψή τους σε ένα γενικό γιατρό και να πάρουν απάντηση σχετικά με το εάν τα συμπτώματά τους σχετίζονται με τον καρκίνο όσο πιο γρήγορα γίνεται, συνήθως μέσα σε 24 ώρες.

Η δοκιμή του πιλοτικού προγράμματος στη Βρετανία αποσκοπεί στην εκπλήρωση του γενικότερου στόχου για αρχική διάγνωση εντός 24 ωρών ή ολοκληρωμένη διάγνωση εντός 28 ημερών από την αρχική επίσκεψη σε ένα τέτοιου είδους ειδικό κέντρο.

Το βρετανικό NHS αποκάλυψε τα 10 νοσοκομεία που εντάχθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα:

  • Royal Free Hospital, στο Λονδίνο
  • North Middlesex Hospital, στο Λονδίνο,
  • University College Hospitals, στο Λονδίνο
  • Southend University Hospital
  • Queens Hospital, στο Romford
  • St James University Hospital, στο Leeds
  • Airedale General Hospital, στο Δυτικό Γιορκσάιρ
  • University Hospital, στο Νότιο Μάντσεστερ
  • Royal Oldham Hospit, στο Μάντσεστερ
  • Churchill Hospital, στην Οξφόρδη

 

«Είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα 10 πιλοτικά κέντρα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τι χρειάζεται για να επιταχυνθεί η διάγνωση και θεραπεία των ατόμων με λιγότερο εμφανή συμπτώματα, να βελτιωθεί η εμπειρία στην ιατρική φροντίδα τους και, τελικά, να βελτιωθούν τα ποσοστά επιβίωσης, δήλωσε η Sara Hiom, διευθύντρια του τμήματος πρώιμης διάγνωσης στο Cancer Research UK – CRUK. «Το Cancer Research UK χαίρεται που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το NHS England σε αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία. Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν θα αποτελέσουν υποστηρικτική βοήθεια και εμπειρία σε όσους θηλάσουν να αναπτύξουν παρόμοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις στο μέλλον».

Ανάλογα με την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, η λειτουργία ανάλογων κέντρων θα μπορούσε να «τρέξει» σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.