ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αναγκαία η προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Αναγκαία η προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης των υποδομών υγείας και πρόληψης της χώρας μας ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές επιπτώσεις των πολλαπλών μεταβολών, άμεσων και έμμεσων λόγω της κλιματικής αλλαγής επισήμανε  ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις; Όπως εξήγησε ο κ. Αργυρίου «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα»

ενώ  «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».

Πέρα όμως από τις άμεσες αυτές επιπτώσεις «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».

Τι μπορούμε να κάνουμε;

«Κατ' αρχήν», όπως σημειώνει ο κ. Αργυρίου, «χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής» ούτως ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, αλλά και οι περιουσίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτό, όπως εξηγεί, έχει δύο σκέλη: «Αφ' ενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφ' ετέρου, πολιτική πίεση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».

Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, ότι «η χώρα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές υγείας και πρόληψης, ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία».

Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

«Αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών», όπως ανέφερε ο κ. Αργυρίου ο οποίος τόνισε ότι «η ποιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων πολλών χωρών δεν επιτρέπει την παροχή εξελιγμένων κλιματικών υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λήψη των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, αλλά και την οργάνωση δράσεων των διαφόρων φορέων».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ