NEA

Ικανοποίηση Κυριάκου Θεοδοσιάδη για την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

Ικανοποίηση Κυριάκου Θεοδοσιάδη για την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. Κατρούγκαλου

Θετική έκρινε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας -με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά- που ακυρώνει τον Νόμο Κατρούγκαλου για την ένταξη των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στη σχετική του δήλωση ο κ. Θεοδοσιάδης την οποία έκανε την Τρίτη 10 Απριλίου, αναφέρει τα εξής:

«Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι κατά της απόφασης είχαν προσφύγει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Το ΣτΕ τους δικαιώνει, κρίνοντας αντισυνταγματικά τα εξής σημεία του “νόμου Κατρούγκαλου”:

Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).