NEA

Νέες προϋποθέσεις για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Νέες προϋποθέσεις για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν και ο ΙΣΑ αλλά και η  ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλεται την «αιφνιδιαστική» Υπουργική Απόφαση που αφορά στην υπό όρους πρόσβαση των ασφαλισμένων ασθενών σε ειδικό θεράποντα ιατρό του ΕΟΠΥΥ,  βασισμένη στην αρχή του gatekeeping. Να σημειώσουμε ότι βάση του μνημονίου το συγκεκριμένο σύστημα έπρεπε να έχει ισχύ από την αρχή του 2018.

 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση για να επισκεφτεί ο ασθενής συμβεβλημένο ειδικό ιατρό, θα πρέπει να διαθέτει έγκριση παραπομπής από τον οικογενειακό ιατρό των δημοσίων δομών.

 

Έτσι, ο οικογενειακός ιατρός ορίζεται ως υπεύθυνος για τις παραπομπές των ασθενών, οι οποίες ανάλογα με την περίπτωση ορίζονται σε «προληπτικές» με διάρκεια 60 ημερολογιακών ημερών για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό. Ξεχωριστή παραπομπή για ασθενείς με χρόνια νοσήματα με ισχύ 12 μηνών. Εξαίρεση αποτελούν τα έκτακτα περιστατικά.  Η διαδικασία απαιτεί από τον οικογενειακό γιατρό να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο παραπομπής που θα φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του ιατρού, τα στοιχεία του ασφαλισμένου, τη διάγνωση και τα στοιχεία παραπομπής.

Παρά τις αντιδράσεις που είχαν δημιουργηθεί στην αρχική συζήτηση για την διάρκεια κάθε επίσκεψης σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ο χρόνος της επίσκεψης με την εν λόγω Υπουργική απόφαση, καθορίστηκε σε 15 λεπτά, με εξαίρεση τις ειδικότητες ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων, όπου ο χρόνος καθορίζεται σε 45 λεπτά. Στα 20 λεπτά προσδιορίζεται η επίσκεψη σε παιδονευρολόγους, γυναικολόγους και οφθαλμίατρους.

 

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

 

 

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη υπ. απόφαση, με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του & με επιστολή του στον υπ. Υγείας Α. Ξανθό ζητά να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα

 

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την  υπουργική απόφαση υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα  των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και  των  συμβεβλημένων  ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν  οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος, με  το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ  δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή.

Μάλιστα  υπάρχει κίνδυνος  να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gatekeeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο  γίνεται ανάρπαστο  από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος  της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας»

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό, ζητά να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και  θα οδηγήσει σε  δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

 

Τέλος οι ελεύθερες επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ

 

Κατόπιν των αποτυχημένων προκηρύξεων των ΤΟΜΥ και συμβάσεων ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ομάδας διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΥΚΑ και ΠΙΣ, για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία ακόμη δεν έχει αρχίσει τις εργασίες της. Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου και του ΠΙΣ στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού gatekeeping, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της Υπουργικής Απόφασης υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018) υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).

Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς ( καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους.

Είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως μέσα από το βήμα της Βουλής και μέσα από το συνέδριο των ασθενών για την παρούσα μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που καταργεί την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος με εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα.

Καλούνται οι ιατροί να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.

Υπουργική απόφαση παραπομπής σε ειδικό ιατρό ΑΔΑ 6ΥΡΧ465ΦΥΟ-2ΣΥ –.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Χρήστος Παπασιδέρη