ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Ματσιόλης, πρόεδρος ΦΣ Μαγνησίας για τα σεμινάρια Α' Βοηθειών από τον ΕΕΣ

Κ. Ματσιόλης, πρόεδρος ΦΣ Μαγνησίας για τα σεμινάρια Α' Βοηθειών από τον ΕΕΣ

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποιημένων σεμιναρίων Α’ Βοηθειών για φαρμακοποιούς που υλοποιούν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον σύλλογό μας. Τα σεμινάρια είναι μοριοδοτούμενα από το Ινστιτούτο Δια βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΦΕΕΑΦ) και πιστοποιημένα με διάρκεια τριών ημερών με οκτώ ώρες την κάθε ημέρα.

Στην πρώτη ημέρα το «παρών» έδωσε ο Πρόεδρος του τοπικού Ερυθρού Σταυρού Βόλου, κ. Δημήτρης Κουτρούμπας, ιατρός χειρουργός. Τραύμα, αιμορραγία, κακώσεις, εγκαύματα και τρόποι αντιμετώπιση τους, ήταν από τα θέματα που με επιτυχία αναπτύχτηκαν από τις πολύ καλά επιστημονικά καταρτισμένες εκπαιδεύτριες του Ε.Ε.Σ. Βόλου. Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν και για δυο ακόμη Κυριακές.

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Βόλου κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε με νόημα ότι «οι Συνάδελφοί μας τοπικά και πανελλαδικά αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει τους άγριους νόμους της αγοράς που σκοπό έχουν την εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς και την μετατροπή του ρόλου του επιστήμονα φαρμακοποιού από λειτουργό υγείας, σε πωλητή καλλυντικών».

Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Ματσιόλης εξήγησε ότι η πολιτεία λειτουργεί απέναντι στον φαρμακοποιό ωσάν ο ρόλος του να είναι διακοσμητικός στο σύστημα υγείας, γεγονός βεβαίως που ο κλάδος έχει αντιληφθεί και είναι αποφασισμένος να δώσει απάντηση και να αποδείξει τη χρησιμότητά του.

«Ο Σύλλογός μας ήταν από τους πρώτους Φαρμακευτικούς Συλλόγους στη χώρα που απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να προχωρήσουν στη διεξαγωγή αυτών των σεμιναρίων για τις πρώτες βοήθειες σε όποιον Σύλλογο το επιθυμούσε για τα μέλη του.

Είναι κάτι που μας αφορά γιατί είναι η περίοδος όπου οι συνάδελφοί μας όλο και περισσότερο θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους πάνω σε ζητήματα τα οποία πραγματικά είναι σημαντικά για να μπορέσουν να σταθούν καλύτερα και να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας.

Το γεγονός δε ότι τα Σεμινάρια αυτά συνοδεύονται και με μία επιδότηση 24 μορίων από το ΙΔΕΕΑΦ είναι ακόμη ένα κίνητρο για τη συμμετοχή των συναδέλφων μας μέσα στη λογική ότι, όπως ακριβώς γίνεται και στην Ευρώπη,  η πιστοποιημένη γνώση είναι η πιο σωστή γνώση που μπορούμε να αποκτήσουμε, είναι αδιαμφισβήτητη γνώση ώστε να δουν και η κοινωνία αλλά και κυρίως οι κυβερνώντες ότι είμαστε πλέον κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να μην αμφισβητούν το ρόλο μας σε αυτήν. Στην ουσία η ανάγκη να αποδειχθούμε ακόμη περισσότερο χρήσιμοι στην κοινωνία και στην πολιτεία μάς οδηγεί να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και έτσι θα αναγκαστούν και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να καταλάβουν ότι μας έχουν περισσότερο ανάγκη και να μας αναβαθμίσουν, διότι σήμερα το φαρμακείο και το επάγγελμα δεν έχει τη θέση που του αρμόζει.          

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι κυβερνώντες θεωρούν ότι οι γνώσεις του φαρμακοποιού δεν έχουν αξία. Αυτή είναι η διαπίστωση του κλάδου μας. Θεωρούν ότι τις γνώσεις αυτές τις έχουν άλλοι επιστήμονες υγείας και ότι εμείς βρισκόμαστε πίσω από τον πάγκο για να «πλασάρουμε τα προϊόντα». Για να το πω πιο απλά: Από τη στιγμή που το φάρμακο το οδηγούν με τον τρόπο τους στους δρόμους της αγοράς οι νόμοι της αγοράς είναι νόμοι του Marketing. Εφόσον είναι νόμοι του  Marketing, λογικά οι κυβερνώντες θέλουν να αναπτύξουμε το Marketing και στα φαρμακεία μας. Όταν σου λένε ότι δεν θα έχεις σταθερή λιανική τιμή, όταν σου λένε ότι θα κάνεις εκπτώσεις, όταν σου λένε ότι το φάρμακο δεν συνταγογραφείται και ότι στα δύο θα δίνεις και ένα δώρο, όταν υπάρχουν και τα ΓΕΔΙΦΑ τα οποία σιγά – σιγά και αυτά θα πάρουν τη θέση τους, όταν βλέπουμε να διευρύνεται ο κατάλογός τους, όταν βλέπουμε να αλλάζουν τις τιμές, τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι πλέον εμείς για το θέμα της συνταγογράφησης είμαστε χρήσιμοι μόνο για να χειριζόμαστε τον υπολογιστή.

Εδώ λοιπόν έρχεται η ώρα η δική μας που λέμε “όχι, εμείς δεν είμαστε για να πουλάμε τα ΜΥΣΥΦΑ στα μάρκετ, δεν είμαστε για να πλασάρουμε τα προϊόντα μας που μπορεί να μην θέλουν ιατρική συνταγή αλλά είναι φάρμακα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαραίτητη συμβουλή προς τον συμπολίτη μας”. Άλλωστε αυτό είναι μία καθημερινή διαπίστωση. Οι συμβουλές μας είναι τόσο πολύ χρήσιμες για τους συμπολίτες μας που η αντίδρασή τους μας δίνει χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε να αποκτούμε συνεχώς νέες γνώσεις».