ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το τέλος του "brain drain" βλέπει ο Υπουργός

Το τέλος του

Για τις νέες ειδικότητες και την κατάσταση στη δημόσια υγεία μίλησε σήμερα σε συνέδριο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

 

Το 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) και το 12ο Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών, που οργανώθηκε από το Παράρτημα Αθηνών της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας  (ΕΕΦΙΕ), διεξήχθη το προηγούμενο 3ημερο.  

 

Δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ξανθός:

«Βρισκόμαστε σε μια φάση συνολικού ανασχεδιασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Στο σχεδιασμό αυτό η εκπαίδευση, η ειδίκευση και η επαγγελματική αποκατάσταση νέων ιατρών που θα μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας, έχουν δεσπόζουσα θέση.


Έχει δρομολογηθεί η ενιαιοποίηση και η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας.

Προχωρούμε σε σύσταση νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων με προεξάρχουσα την Επείγουσα Ιατρική.

Επιχειρούμε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τα ιατρικά συνέδρια και τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και το κυριότερο, είμαστε στην αρχική φάση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ που δίνει δυνατότητα απασχόλησης σε οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες στις νέες δομές υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Θεωρούμε ότι αυτή η σοβαρή επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και το άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ σε νέους γιατρούς, δίνουν ευκαιρίες αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής στους απόφοιτους των ιατρικών σχολών της χώρας και για πρώτη φορά δημιουργούν τις προϋποθέσεις αντιστροφής του brain drain».

 

 

 

 Μ.Τ.