ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αξία των εμβολιασμών από τον ΦΣ Ρεθύμνου με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αξία των εμβολιασμών από τον ΦΣ Ρεθύμνου με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αξία των εμβολιασμών με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσα από την έκδοση ενός δελτίου  Τύπου που δημοσιεύτηκε στα τοπικά έντυπα αλλά και με αφίσα για την αξία των εμβολιασμών που αναρτήθηκε στα φαρμακεία του νομού ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως αυτός προκύπτει από το σχετικό νόμο.

Το μήνυμα του Συλλόγου προς τους πολίτες περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις από το πλούσιο υλικό που υπάρχει για το ζήτημα των εμβολιασμών τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου μιλώντας για το θέμα στο DailyPharmaNews δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, είπε ότι πέρσι και φέτος υπήρξε αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, διευκρίνισε ωστόσο ότι παρά αυτή τη θετική εξέλιξη χρειάζεται εγρήγορση καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι ελλείψεις σε κάποια εμβόλια όπως για παράδειγμα η πολύμηνη έλλειψη του εμβολίου του τετάνου για ενήλικες που έχει ιδιαίτερη σημασία για νομούς, όπως το Ρέθυμνο με πληθυσμό που μπορεί λόγω εργασίας π.χ. αγροτικές εργασίες να τραυματιστούν και να έχουν ανάγκη το εμβόλιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τους πολίτες να ζητούν να εμβολιαστούν και να μη βρίσκουμε τα εμβόλια.

Το κείμενο που έστειλε προς δημοσίευση ο ΦΣ ρεθύμνου στα τοπικά έντυπα αναφέρει τα εξής:

«Στη σύγχρονη εποχή έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε ασθένειες που λίγες δεκαετίες πριν προκαλούσαν μεγάλο αριθμό θανάτων, χάρη σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης, τον εμβολιασμό, αναφέρει σε μήνυμά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου και συνεχίζει.

  • Oι εμβολιασμοί προλαμβάνουν κάθε χρόνο δύο έως τρία εκατομμύρια θανάτους και επιπλέον αναπηρίες και ασθένειες.
  • Η ιλαρά είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε βρέφη. Το εμβόλιο έριξε κατά 84% τον αριθμό θανάτων μεταξύ ετών 2000 και 2016 παγκοσμίως και αποφεύχθηκαν 20,4 εκατομμύρια θάνατοι.
  • Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο είναι αυστηρά ελεγμένο και διαρκώς επιτηρούμενο για παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να συνδέει τα εμβόλια με αυτοάνοσα νοσήματα ή αυτισμό, αντιθέτως έχουν υπάρξει φήμες και καταδίκες εκείνων που δολίως τις διασπείρουν.
  • Τα εμβόλια δεν προκαλούν καρκίνο, αντιθέτως το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για παιδιά. Αναμνηστικές δόσεις αφορούν και εφήβους και ενήλικες, ειδικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Προστατευόμαστε μαζί – Ναι στον εμβολιασμό»

  • Η μηνιγγίτιδα Α σχεδόν εξαλείφθηκε στις Αφρικανικές χώρες μετά το μαζικό εμβολιασμό που ξεκίνησε το 2010. Η πρώτη ασθένεια που εξαλείφθηκε εντελώς χάρη στον εμβολιασμό είναι η ευλογιά.
  • Ο εμβολιασμός βοηθά στην αντιμετώπιση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αφού περιορίζει την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση τους.
  • Ο εποχικός εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι το καλύτερο όπλο για την πρόληψη της ασθένειας και τον αποκλεισμό επιδημικών εξάρσεων.
  • Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ κοντά στην πλήρη εξάλειψη της πολυομυελίτιδας, με μόλις τρεις χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία) να εξακολουθούν να εμφανίζουν στατιστικά σημαντικά κρούσματα.  Η πολυομυελίτιδα, που προκαλεί παράλυση και θανάτους στα βρέφη, προλαμβάνεται μόνο με τον εμβολιασμό και δεν υπάρχει θεραπεία. Το 1988 είχαν καταγραφεί 350.000 κρούσματα παγκοσμίως και χάρη στον εμβολιασμό το 2017 καταγράφηκαν επισήμως μόλις 22.
  • Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός  προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Αν σταματήσουν οι εμβολιασμοί, ασθένειες που είναι σήμερα σπάνιες (πχ πολυομυελίτιδα, τέτανος, ιλαρά) θα εμφανιστούν ξανά».

 

Χαράλαμπος Πετρόχειλος