NEA

Κλειστοί προϋπολογισμοί και πάλι στο προσκήνιο

Κλειστοί προϋπολογισμοί και πάλι στο προσκήνιο

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς, ένα θέμα που αναμένεται να φέρει αναταράξεις στο χώρο της υγείας. Παράγοντες της αγοράς αλλά και γιατροί υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν θα φέρει λύσεις αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο στις εταιρείες όσο και στους γιατρούς αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, θα προστατεύσουν την δημόσια δαπάνη και θα ελέγξουν τα όρια της συνταγογράφησης, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το μηχανισμό αξιολόγησης καινοτομίας αλλά και τα μητρώα ασθενών, το πλαίσιο των οποίων σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ.  του υπουργείου κ. Γιαννόπουλο στο Συνέδριο που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη το DailyPharmaNews, θα έχει καθοριστεί έως το τέλος του 2018.

Ουσιαστικά οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα θέσουν ένα πλαφόν ανά κατηγορία, οριοθετώντας άμεσα το clawback αλλά και τη συνταγογράφηση ανά κατηγορία.

Μέχρι σήμερα η δαπάνη για το φάρμακο έχει ήδη υπερβεί κατά 150 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό σε αντίθεση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι όπου η απόκλιση ήταν 105εκ.

Ωστόσο ερωτηματικά γεννώνται, διότι ναι μεν ο έλεγχος της δαπάνης είναι καθοριστικός και προαπαιτούμενος και από την τρόικα, ωστόσο το 1.94δις παραμένει ένα ποσό που σαφώς δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και συνεπικουρείται υποχρεωτικά από τις φαρμακευτικές (clawback) και τους ασφαλισμένους (συμμετοχή) ενώ ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποίο θα προσδιοριστούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορία, δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχουν μητρώα ασθενών που να προσδιορίζουν τις ανάγκες ανά θεραπευτική κατηγορία. Την ίδια ώρα clawback και rebate έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά 1,2 δις ευρώ απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα τους.