ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Αλλάζουν από τις αρχές Ιουνίου τα πάντα στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, όπως είναι τα ογκολογικά, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής (6/5).

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σκοπός των αλλαγών είναι να αντιμετωπιστεί η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία των ασθενών που στέκονται στην ουρά για να πάρουν το φάρμακό τους, πολλές φορές μάλιστα χωρίς αντίκρισμα, αφού αυτό δεν υπάρχει και είναι υποχρεωμένοι να μπουν ξανά σε αυτή τη διαδικασία.

Ο ΕΟΠΥΥ, έχει ήδη έτοιμο σχέδιο το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις αρχές Ιουνίου και το οποίο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα κινείται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος αφορά το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης του φαρμάκου που μέχρι σήμερα πραγματοποιείται με φυσική παρουσία του ασθενούς στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Αυτό αλλάζει και πλέον ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να κάνει δρομολόγια στις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ αφού, από τη στιγμή που γίνεται -ηλεκτρονικά- η γνωμάτευση από το θεράποντα γιατρό, αποστέλλεται αυτόματα και αίτημα προέγκρισης και όταν εγκριθεί, διακινείται επίσης ηλεκτρονικά, φτάνοντας τόσο στο γιατρό όσο και στον ασθενή, ο οποίος λαμβάνει τη συνταγή του και την εκτελεί στο φαρμακείο.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του ΕΟΠΥΥ προβλέπει την ηλεκτρονική ειδοποίηση του ασθενή με mail ή με SMS για να παραλάβει το φάρμακό του συγκεκριμένη ημέρα και ώρα χωρίς να περιμένει στην ουρά με παράλληλη έναρξη και κατ’ οίκον δωρεάν διανομής φαρμάκων σε απομακρυσμένους από τα φαρμακεία ασθενείς με το κόστος για την αποστολή να το επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την πύκνωση του δικτύου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, όπου και διαπιστώνεται το πρόβλημα των αναμονών με τη λειτουργία δύο νέων φαρμακείων, πέρα από τα δύο που πρόσφατα ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ομόνοια και στο Περιστέρι.

Σήμερα τα φαρμακεία που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων είναι αυτά των Αθηνών, κυρίως στη Λ. Αλεξάνδρας και του Γκύζη, αλλά και της Καλλιθέας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.eleftherostypos.gr/ellada/228819-apokleistiko-to-neo-montelo-leitoyrgias-sta-farmakeia-toy-eopyy/