ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κ. Μπαργιώτας: Υποψίες για τη σκοπιμότητα προμήθειας του ΟΚΑΝΑ πολύ μεγάλης ποσότητας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης

Κ. Μπαργιώτας: Υποψίες για τη σκοπιμότητα προμήθειας του ΟΚΑΝΑ πολύ μεγάλης ποσότητας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης

 «Υποψίες γεννά η προκήρυξη για το διαγωνισμό προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες των ασθενών», αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής – Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Η αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι άκρως ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που χρήζει σοβαρής και συντονισμένης αντιμετώπισης, τονίζει ο κ. Μπαργιώτας, ο οποίος, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς του ΟΚΑΝΑ, παραθέτει στοιχεία που αφορούν παραγγελίες πολύ μεγάλων ποσοτήτων ουσιών που χορηγεί ο Οργανισμός –μέσω των 53 Μονάδων του– σε ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο απεξάρτησης. Οι παραγγελίες αυτές  γεννούν υποψίες για τη σκοπιμότητα της προμήθειας του ΟΚΑΝΑ μέσω διαγωνισμού βουπρενορφίνης/ναλοξόνης σε μεγάλες ποσότητες, που στην πράξη παραμένουν αδιάθετες, υποστηρίζει ο βουλευτής Λάρισας και απευθύνει ερώτηση στον κ. Ξανθό σχετικά με δεδομένα από τα οποία προκύπτει η ανάγκη ανάλογων παραγγελιών, τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών αλλά και στοιχεία σχετικών ερευνών.

 

 

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Προς τον υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Υποψίες γεννά η προκήρυξη για το διαγωνισμό προμήθειας βουπρενορφίνης/ναλοξόνης από τον ΟΚΑΝΑ σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ανάγκες των ασθενών».

 

Ο ΟΚΑΝΑ έχει 53 Μονάδες όπου χορηγεί βουπρενορφίνη σε συνολικά 6200 ασθενείς περίπου. Στις μονάδες βουπρενορφίνης χρησιμοποιούνται τα σκευάσματα βουπρενορφίνης και βουπρενορφίνης/ναλοξόνης. Το πρώτο σκεύασμα χορηγείται παρουσία του νοσηλευτικού προσωπικού του Οργανισμού (επιτηρούμενη χορήγηση), η δε βουπρενορφίνη/ναλοξόνη (εμπορική ονομασία είναι suboxone) χρησιμοποιείται για τις χορηγήσεις εκτός προγραμμάτων υποκατάστασης (take home δοσολογίες). Τόσο το σκεύασμα βουπρενορφίνης όσο και βουπρενορφίνης/ναλοξόνης διατίθεται σε blister των 2 και 8 mg αντίστοιχα. Οι διαγωνισμοί γίνονται σε ετήσια βάση και για το 2017 το συνολικό κόστος αγοράς των σκευασμάτων ανήλθε σε περίπου 1.400.000 ευρώ, σύμφωνα με τις αναρτημένες στη Διαύγεια αποφάσεις πληρωμών.

 

Το 2017 η προμηθεύτρια εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει στην αγορά και βουπρενορφίνη/ναλοξόνη των 16 mg. Ο ΟΚΑΝΑ μετά από ημερίδες που διοργάνωσε στον Οργανισμό η εταιρεία, για να προωθήσει το προϊόν της, προχώρησε στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού όπου ζητούσε την προμήθεια βουπρενορφίνης/ναλοξόνης των 2, 8 και 16 mg. Απορίας άξιον είναι ότι ζητήθηκε από τον Οργανισμό το 25% της προμήθειας του φαρμάκου να είναι των 16 mg. Το 25% δεν προκύπτει από τα στοιχεία, δεδομένου ότι, όσοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο σκεύασμα, το λαμβάνουν για δοσολογίες «take home», γεγονός που συνεπάγεται χαμηλές ημερήσιες δοσολογίες. Οι δε ασθενείς που λαμβάνουν 16 mg (ανώτερη ημερήσια δοσολογία) και λαμβάνουν και δοσολογία για το σπίτι (για λόγους επιβράβευσης) δεν είναι αρκετοί.  Επιπλέον, το φάρμακο μπορεί να δοθεί μόνο σε ασθενείς που λαμβάνουν ημερήσια δόση 16 mg και δεν μπορεί να τεμαχιστεί (π.χ. σε δύο οκτάρια), αφού δεν είναι ομογενοποιημένο. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, τον Σεπτέμβριο του 2017 η προμηθεύτρια εταιρεία έκανε δωρεά στον ΟΚΑΝΑ ύψους 25.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 15.000 ευρώ διατίθενται, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου για έρευνα. 

 

Επειδή η αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι άκρως ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που χρήζει σοβαρής και συντονισμένης αντιμετώπισης,

Επειδή γεννώνται υποψίες για τη σκοπιμότητα της προμήθειας του ΟΚΑΝΑ μέσω διαγωνισμού βουπρενορφίνης/ναλοξόνης σε μεγάλες ποσότητες, που στην πράξη παραμένουν αδιάθετες,

 

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Ποιος και στη βάση ποιων στοιχείων αποφάσισε να κοπεί το 25% της παραγγελίας των 8mg και να μετατραπεί σε παραγγελία των 16mg; Πως προκύπτει το 25%; Υπάρχει κατανάλωση των 16 mg μέχρι σήμερα; Πότε λήγουν οι παρτίδες;

2)      Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου για τη διεξαγωγή έρευνας; Και ποιας έρευνας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας