ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ψωρίαση: Βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και συμμόρφωση των ασθενών με τοπική αγωγή σε μορφή αφρού

Ψωρίαση: Βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και συμμόρφωση των ασθενών με τοπική αγωγή σε μορφή αφρού

Διαθέσιμος στην ελληνική αγορά ο νέος, προηγμένης τεχνολογίας και ταχείας δράσης συνδυασμός καλσιποτριόλης/βηταμεθαζόνης, σε μορφή αερολύματος αφρού, που συμβάλλει στην καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία, επιτυγχάνει αποτελεσματική βελτίωση στα συμπτώματα της ψωρίασης και στην ποιότητα της ζωής των ασθενών

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τι αποκαλύπτουν για τη νόσο οι αριθμοί

 

Η ψωρίαση είναι μια αυτό-άνοση, χρόνια, φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το 2 – 4% του δυτικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, πάσχει το 2% του πληθυσμού, ενώ το 80% αυτών παρουσιάζει ψωρίαση ήπιου έως μέτριου βαθμού.

 

Τι ζητούν οι ασθενείς από τη θεραπεία

 

Η σχετικά γρήγορη μείωση των ορατών συμπτωμάτων της ψωρίασης και του πόνου, αλλά και η δερματική κάθαρση μέσω εύκολων και εύχρηστων λύσεων είναι το ζητούμενο των ασθενών από τις τοπικές θεραπείες, στις οποίες βασίζεται η αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας ψωρίασης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν σημαντικό συμπληρωματικό σκεύασμα σε ασθενείς που λαμβάνουν συστηματική αγωγή.

 

Η νέα θεραπευτική λύση πρωτοποριακής φαρμακοτεχνικής μορφής και τεχνολογίας επαναπροσδιορίζει τις δυνατότητες της τοπικής αγωγής στην ψωρίαση και τη συμμόρφωση των ασθενών, όπως επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος και η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’ Κρατικής Κλινικής Νοσοκομείου Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κα Αγγελική Μπεφόν,.

Δημήτριος Ρηγόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος,Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός»

 

«Κνησμός, απολέπιση, ερύθημα, πόνος, διαβρώσεις, αιμορραγία, αίσθημα καύσου, κούραση, αποτελούν συμπτώματα που μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνες σε ασθενείς δείχνουν ότι το

94% δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του και το 88%, νιώθει ότι επιβαρύνεται ουσιαστικά η ψυχολογία τους, με μείωση της αυτοπεποίθησής τους, αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις στην παραγωγικότητά τους» αναφέρει η κα Μπεφόν.

 

Οι ομιλητές: Από αριστερά Νίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής LEO Pharma, Αγγελική Μπεφόν, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’ Κρατικής Κλινικής Νοσοκομείου Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», Δημήτριος Ρηγόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός»

«Η νέα θεραπευτική αγωγή καλσιποτριόλης–βηταμεθαζόνης, με νέα φαρμακοτεχνική μορφή ως αερόλυμα αφρού, είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της ήπιας, μέτριας και σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες», επεσήμανε ο κ. Ρηγόπουλος, εξηγώντας ότι «από δέκα κλινικές μελέτες και 2.000 ασθενείς, τα δεδομένα μας έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες θεραπείας περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με ψωρίαση είχαν πλήρη ή σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων, ενώ αισθητή βελτίωση παρουσιάστηκε ήδη μέσα σε μια εβδομάδα». Συμπλήρωσε ο κ. Ρηγόπουλος ότι «η νέα αυτή τεχνολογία προσφέρει άμεση, ασφαλή και σημαντική ανακούφιση από τον κνησμό έως και για το 60% την 1η εβδομάδα, αύξηση του ύπνου λόγω μείωσης του κνησμού κατά 70% σε 4 εβδομάδες και απόλυτη μεταβολή του δείκτη ποιότητας ζωής για τα άτομα με ψωρίαση».

 

Θεμελιώδης η συμμόρφωση των ασθενών με ψωρίαση στη θεραπεία

 

Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στη διαχείριση της ψωρίασης και καλύτερης ποιότητας ζωής είναι βασικής σημασίας η συμμόρφωση των ασθενών με ψωρίαση στη θεραπεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι έρευνες καταδεικνύουν ότι το 95% των ασθενών κάνει μειωμένη χρήση της τοπικής συνταγογραφούμενης θεραπείας, ενώ έως και το 73% δεν την ακολουθεί πιστά.

 

Σημαντικό ποσοστό των ασθενών προβληματίζονται στη χρήση τοπικών σκευασμάτων λόγω λιπαρότητας ή δυσκολίας στην εφαρμογή, ενώ απαίτησή τους είναι η γρήγορη αποτελεσματικότητα, ο μειωμένος χρόνος θεραπείας και η καλή ανεκτικότητα.  «Πλέον, οι ειδικοί δερματολόγοι έχουμε στη διάθεσή μας νέες, καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους

ασθενείς τη συμμόρφωση που απαιτείται, καλύπτοντας αρκετές από τις έως σήμερα ανεκπλήρωτες ανάγκες τους», καταλήγει η κα Μπεφόν.

 

Πώς συμβάλλει στην καλύτερη συμμόρφωση η νέα τοπική αγωγή σε μορφή αφρού

 

«Τα δραστικά συστατικά βρίσκονται απολύτως διαλυμένα σε κάθε στάδιο και μορφή του φαρμάκου», τονίζει ο κ. Ρηγόπουλος «κάνοντας τη διαφορά κατά τη διάρκεια της επάλειψης καθώς οι πτητικοί διαλύτες εξατμίζονται, ενώ οι δραστικές ουσίες συνεχίζουν να είναι 100% διαλυμένες πάνω στο δέρμα» και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι «χάρη στην εύχρηστη και ασφαλή χρήση του βοηθά σημαντικά στη ζητούμενη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία».

 

Ο κ. Νίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής της LEO, εστίασε στη δέσμευση της εταιρείας να είναι πρωτοπόρος στη φροντίδα του δέρματος, δηλώνοντας ότι «η εταιρεία έχει παρουσία 60 χρόνια στην Ελλάδα και 110 χρόνια παγκοσμίως και εργάζεται καθημερινά για να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στους ανθρώπους που πάσχουν από δερματικές παθήσεις. Mέσω καινοτόμων λύσεων θέλουμε να 'αλλάξουμε την εικόνα', και οι ασθενείς να αλλάξουν στάση απέναντι στην ψωρίαση, να βελτιώσουν την ψυχολογία τους, να αναλάβουν δράση, να διεκδικήσουν δυναμικά την ποιότητα της ζωής που τους αξίζει». Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι «οι συνεχείς προσπάθειές μας για την επίτευξη αποτελεσματικότερων και εύχρηστων θεραπευτικών λύσεων τοπικής αγωγής για την απόκτηση υγιούς δέρματος, μας γεμίζει σήμερα ικανοποίηση καθώς με την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά πρωτοποριακού αερολύματος αφρού, συνδράμουμε στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Θέλουμε να πετύχουμε όλο και περισσότεροι ασθενείς να εμπιστεύονται και να επισκέπτονται τους ειδικούς δερματολόγους και να παραμένουν πιστοί στις θεραπείες που τους προτείνουν».