ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Μεγάλα κενά στην αποζημίωση των Βιοδεικτών Καρκίνου

ΕΟΠΥΥ: Μεγάλα κενά στην αποζημίωση των Βιοδεικτών Καρκίνου

Το κενό στην αποζημίωση των βιοδεικτών επιδιώκει να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, όπως προέκυψε από συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, κατά τη διάρκεια του 2nd Health Innovation Conference.

Ήδη, στο σύστημα υπάρχουν είκοσι ένας (21) βιοδείκτες, οι οποίοι αποζημιώνονται με απόφαση του 2014. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, έχει ζητήσει από το ΚΕΣΥ επικαιροποίηση του καταλόγου, ενώ έστειλε και ερώτημα στις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες ζητώντας επισήμως πληροφόρηση γύρω από τους βιοδείκτες που είναι απαραίτητοι και δεν αποζημιώνονται. Κατόπιν, θα συντάξει πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσής τους. «Αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πρόληψη με βάση τους βιοδείκτες, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο» τόνισε ο Σ. Μπερσίμης, εξηγώντας ότι όλες αυτές τις εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ τις βλέπει σαν εργαλεία επιλογής της καταλληλότερης θεραπείας. Παράλληλα, υπάρχουν φάρμακα που κυκλοφορούν, αλλά επειδή δεν υπάρχουν στο σύστημα αποζημίωσης οι βιοδείκτες τους, δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανάλυσης Oncotype dx για τον καρκίνο του μαστού. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Νασιούλας, Επιστημονικός Δ/ντής Genekor MSA, οι ασθενείς πληρώνουν 3.250 ευρώ και στη συνέχεια παίρνουν μόλις το 80% από τον ΕΟΠΥΥ. «Υπάρχουν παγκοσμίως μελέτες για το όφελος για το σύστημα από την αποζημίωση της εξέτασης αυτής, που μπορεί να αγγίζει και τα 9 εκατ. ευρώ». Πάντως, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να υπογραφεί ξανά η υπουργική απόφαση για το Oncotype DX, χωρίς αναφορά σε ηλικιακό όριο.

«Πρέπει να δούμε πιο σφαιρικά το θέμα των βιοδεικτών για να καταλήξουμε τι αποζημιώνουμε και τι» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ. Όπως διευκρίνισε, απαιτείται να υπάρχει ευελιξία στην ανανέωση των guidelines, γιατί οι βιοδείκτες έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Μεγάλο κενό, επίσης, δημιουργεί η απουσία registry, ενώ απαιτείται και αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου. «Δεν μπορούν όλοι να εξετάζουν βιοδείκτες και άρα χρειάζονται πιστοποιημένα εργαστήρια», ανέφερε. Σύμφωνα, πάντως, με το Γ. Νασιούλα στους βιοδείκτες δεν μπορεί να υπάρξει προκλητή ζήτηση.

Την άποψη ότι δε χρειάζεται να αυξηθεί ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας εξέφρασε και ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Δ/ντής του Τμήματος Ογκολογίας AstraZeneca Ελλάδας. Αντίθετα, απαιτείται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την άμεση και συνεχή αποζημίωση της εξέτασης των βιοδεικτών που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, όπως για παράδειγμα η εξέταση για την ανίχνευση μεταλλάξεων BRCA. «Η άμεση επικαιροποίηση της λίστας με τους αποζημιούμενους βιοδείκτες, θα συμβάλλει στην ίση και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, ενώ παράλληλα, θα λειτουργήσει προς όφελος του συστήματος υγείας, συντελώντας σε οικονομικά αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κυριάκου, Καθηγητή Βιοχημείας Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η γενετική αποτελεί ίσως το ισχυρότερο διαγνωστικό μέσο και αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιατρικής επιστήμη. «Πρέπει, ωστόσο, να ενισχυθούν οι ερευνητικές προσπάθειες και να ενδυναμωθούν ανερχόμενοι τομείς και δομές όπως η Βιοπληροφορική, η ανάπτυξη εθνικών Βιοτραπεζών ως και η χρήση  ηλεκτρονικών φακέλων. Επιβάλλεται, επίσης, η αγαστή συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ εθνικών κέντρων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων και της βιομηχανίας εφαρμογής της γνώσης, έτσι ώστε τα μοριακά δεδομένα να τυγχάνουν καλύτερης ερμηνείας και κατανόησης».

Ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία στο τρέχον περιβάλλον ζήτησε στην ομιλία της Agata Jakoncic, Δ/νουσα Σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει: έμφαση στην πρόληψη και την υιοθέτηση στρατηγικών για την διαχείριση της πολύ-νοσηρότητας, απελευθέρωση πόρων για την χρηματοδότηση της καινοτομίας μέσω ορθολογικής τιμολόγησης των off patent φαρμάκων, καθιέρωση των κατάλληλων μηχανισμών αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ) ώστε να αποζημιώνεται η κατάλληλη θεραπεία, βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας του συστήματος μέσα από την αποδοχή και υιοθέτηση της φαρμακευτικής καινοτομίας».