NEA

44 τα νέα κρούσματα Ιλαράς την τελευταία εβδομάδα

44 τα νέα κρούσματα Ιλαράς την τελευταία εβδομάδα

Έξαρση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, καταγράφοντας πλέον 2.960 κρούσματα

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, από 1/5/2017 μέχρι 24/5/2018  έχουν καταγραφεί 2.960 κρούσματα, 44 από τα οποία είναι νέα κρούσματα της λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας και έχουν εκδηλωθεί μέσα σε μία εβδομάδα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, ενώ συνολικά στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 20.000 κρούσματα.

 

Όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μέχρι πρόσφατα, η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου καταγράφονταν στη Νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική.

 

Στη μεγάλη πλειονότητά των περιστατικών πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

 

Επίσης, έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει τον εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.