ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΕΚΑΒ: Η Διαφάνεια και η Νομιμότητα για την ΠΟΕΔΗΝ αποτελεί «τοξικό περιβάλλον»

ΕΚΑΒ: Η Διαφάνεια και η Νομιμότητα για την ΠΟΕΔΗΝ αποτελεί «τοξικό περιβάλλον»

Τι απαντά το Κέντρο στην «κακόβουλη» ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το διορισμό προϊσταμένης δικηγόρου στο ΕΚΑΒ

 

Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

«Απ΄ ότι φαίνεται οι πολιτικά «εντεταλμένοι» συνδικαλιστές, για μία ακόμη φορά, έχουν την εντύπωση, ότι ανακάλυψαν «θησαυρό». Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ο θησαυρός τους είναι άνθρακες!

Έχοντας «εκπαιδευτεί» χρόνια σε άλλους είδους πρακτικές, προσπαθούν, μια καθ΄ όλα νόμιμα και διαφανή διαδικασία, να τη φέρουν στα μέτρα των μεθόδων που είχαν μάθει τόσα χρόνια οι ίδιοι. Είναι προφανές ότι η Διαφάνεια και η Νομιμότητα για αυτούς δεν αποτελούν απλά άγνωστες λέξεις, αλλά «τοξικό περιβάλλον».

Μία διαδικασία πρόσληψης δικηγόρου, η οποία δεν υπήρξε ΠΟΤΕ σύμβουλος πρωθυπουργού και η οποία προσελήφθη κατόπιν ενός διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η νομοθεσία, δηλ. δημόσια προκήρυξη του διαγωνισμού, ανάρτηση αποφάσεων σε κάθε στάδιο στη "Δαύγεια" κ.λπ., προσπαθούν συνεπείς ως σε ότι «εργολαβικά» ανέλαβαν, να τον εμφανίσουν ως ρουσφετολογική διαδικασία.

Δε φταίνε όμως αυτοί! Αυτό τους έμαθαν καλά να κάνουν τόσα χρόνια, αυτό κάνουν…

 

Υ.Γ. Επειδή η κακόβουλη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ επεκτείνεται και στο θέμα των προσλήψεων, να τους μάθουμε και λίγη αριθμητική. Σε καμία περίπτωση, ούτε στην περίοδο Φεβρουαρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016 όταν προσλήφθηκαν 186 Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου, ούτε περισσότερο στην περίοδο Φεβρουαρίου 2017 – Νοεμβρίου 2017 όταν προσλήφθηκαν 93 Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου, δε μεσολαβούν τέσσερα χρόνια. Ας έμπαιναν στον κόπο να ρωτήσουν τους συνδικαλιστές από το ΕΚΑΒ, που συμμετέχουν στα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ, πριν εκτεθούν με τα κακόβουλα ψέματα τους. Τα «τέσσερα χρόνια» απαιτούνταν πριν το 2015. Αυτά αποτελούν παρελθόν, όπως και οι ίδιοι. Αν αμφιβάλλουν, ας δουν τους αριθμούς στις Γενικές Συνελεύσεις».

 

Σε υψηλούς τόνους, με την παραπάνω ανακοίνωση, απάντησε η διοίκηση του ΕΚΑΒ στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για «ρουσφετολογικό» διορισμό στο ΕΚΑΒ πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού στη νομική υπηρεσία του Κέντρου.

 

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την τοποθέτηση προϊσταμένης δικηγόρου στο ΕΚΑΒ, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι η μέχρι πρότινος σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Βασιλική Κορμπή, που εργαζόταν στη Γενική Γραμματεία του Μεγάρου Μαξίμου, επιλέχθηκε από «ελεγχόμενη» Επιτροπή του ΕΚΑΒ και προσελήφθη στη θέση προϊσταμένου δικηγόρου του ΕΚΑΒ.

 

Στη Διαύγεια,  υπάρχει η ανάρτηση της συγκεκριμένης απόφασης διορισμού.

 

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η θέση είναι «ανύπαρκτη» και συστήθηκε με φωτογραφική διάταξη και τροποποίηση του οργανισμού του ΕΚΑΒ χωρίς να υφίσταται νομική υπηρεσία στο ΕΚΑΒ.

 

Η αφετηρία των αντεγκλήσεων μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και ΕΚΑΒ βρίσκεται στο Μάιο του 2017, όταν παραιτήθηκε από τη θέση Νομικού Συμβούλου του ΕΚΑΒ ο ένας εκ των δύο δικηγόρων με έμμισθη εντολή στο ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ διαθέτει στον οργανισμό δύο θέσεις Νομικών Συμβούλων με έμμισθη εντολή.

«Το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ δεν προχώρησαν ως όφειλαν σε κάλυψη της θέσης του Νομικού Συμβούλου με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία για την πλήρωση της. Δηλαδή, προκήρυξη και επιλογή από 5μελή Επιτροπή του Ν. 1649/1986, όπως προβλέπει σχετική διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 43 παρ. 2 Ν. 4194/2013). Οι υπουργοί Υγείας βρήκαν την ευκαιρία με την εκκένωση της θέσης να τακτοποιήσουν τη Συριζαία Νομικό, κα Βασιλική Κορμπή, Σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Ψήφισαν φωτογραφική διάταξη στο Νόμο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (Ν.4486/2017 άρθρο 96 παρ.26) με την οποία αντικαταστάθηκε η μία εκ των δύο θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή που υπήρχαν στον Οργανισμό του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, η θέση του δικηγόρου παρ’ Εφέτες όπως λέει ο οργανισμός αντικαταστάθηκε με θέση Προϊσταμένου δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ στην καταγγελτική της ανακοίνωση.

Και παρακάτω αναφέρει: «Έτσι γίνονται τα ρουσφέτια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για να ολοκληρωθεί η πρόσληψη διασωστών στο ΕΚΑΒ, Νοσηλευτών στα Νοσοκομεία μεσολαβούν 4 χρόνια. Για τη Σύμβουλο του Πρωθυπουργού εν ριπή οφθαλμού άλλαξαν οργανισμοί, νόμοι, η έκδοση προκήρυξης, επιλογής πρόσληψης!».