NEA

Ελληνικό καλοκαίρι με...υγεία!

Ελληνικό καλοκαίρι με...υγεία!

Όλα καλά βαίνουν στο χώρο της δημόσιας υγείας και καθώς το καλοκαίρι έφτασε, μπορούμε όλοι να χαρούμε τις ομορφιές της της πατρίδας μας με τη σιγουριά ότι αν πάθουμε ένα ατύχημα ή ασθενήσει το παιδί μας, θα τύχουμε άμεσης και επαρκούς υγειονομικής φροντίδας!

 

Όχι. Δεν με πείραξε η ζέστη! Απλά προσπαθώ να μπω στη λογική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να αποτυπώσω τις απόψεις και την στάση τους για την κατάσταση των νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων αλλά και των νοσοκομείων της περιφέρειας. Αυτό πιστεύουν, λίγο ως πολύ. Ότι στα 3 χρόνια της διακυβέρνησής τους, βελτιώθηκε αισθητά η κατάσταση και δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις υποστελέχωσης και ελλείψεων. 

 

Ακόμα κι αν η ΠΟΕΔΗΝ υπερβάλλει και αυτά που παρουσιάζει ως καταγραφές είναι το αποτύπωμα μιας προσπάθειας πολιτικής αποδόμησης των κυβερνώντων, υπάρχει πάντως μεγάλο, μέγιστο μερίδιο αλήθειας σε αυτά που περιγράφει. Εν πολλοίς, αυτή είναι η κατάσταση. Και ο μόνος λόγος που συνεχίζει και λειτουργηθεί στοιχειωδώς το σύστημα, είναι ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ υπερβαίνουν εαυτούς μέχρι επαγγελματικής εξουθένωσης (bournout).

 

Δείτε λοιπόν μερικά από τα δυσάρεστα που μας πληροφόρησε η ΠΟΕΔΗΝ από μεγάλη έρευνα- καταγραφή που έκανε στην επικράτεια: 

 

Όπως επισημαίνουν από την Ομοσπονδία, «ανθεί ο ιδιωτικός τομέας που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και επιβαρύνονται εξολοκλήρου οι πολίτες από την τσέπη τους. Σε άλλα Κέντρα Υγείας είναι διαλυμένος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και σε άλλα σκουριάζει στα κουτιά λόγω έλλειψης προσωπικού. Συντηρούνται δε από εράνους. Ενώ δεν υπάρχει διοικητική υποστήριξη, καθαριότητα και φύλαξη. Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ είναι σε τραγική κατάσταση. Στα νησιά των Κυκλάδων υφίσταται χάος καθώς δεν υπάρχει καμιά κλίνη ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, 6 μόνο κλίνες υπάρχουν σε (Ρόδος) για όλα τα Δωδεκάνησα, 4 μόνο κλίνες ΜΕΘ στην Κέρκυρα και 5 στη Ζάκυνθο  είναι κλειστές. Τέλος, στο Πολύγυρο υπάρχουν 4 κλίνες ΜΕΘ κλειστές».

 

Δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί σε Νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.). 

Χωρίς καρδιολόγο στα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου κλπ.

Στα Κέντρα Υγείας Μήλου – Αμοργού –Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.

Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.

Κρήτη μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό.

Ικαρία ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα.

Νοσοκομείο Κω χωρίς καρδιολόγο.

Ιθάκη πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας.

Νάξος χωρίς Αξονικό.

Κέρκυρα έλλειψη παθολόγων.

Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης χωρίς καρδιολόγο, λειψά ασθενοφόρα, ακάλυπτες βάρδιες, χωρίς ακτινολόγους, χωρίς φύλαξη.

 

Τα ιδιωτικά τουριστικά ιατρεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα νησιά και κάνουν χρυσές δουλειές, χρεώνοντας κατά το δοκούν αφού δεν διαθέτουν πολλά εξ’ αυτών συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των Ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μία βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ. Ναύπακτος) που είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών.

 

 

 Μ.Τ.