NEA

Νέα σύνθεση στο Δ.Σ. του Κέντρου Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών

 Νέα σύνθεση στο Δ.Σ. του Κέντρου Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το  ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ αναμένεται να αντικαταστήσει στο μέλλον τα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια και θα αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs).

Το σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών έχει ξεκινήσει να οργανώνεται από το 2014 όπου και αγοράστηκαν οι άδειες χρήσεις του γερμανικού συστήματος από όπου η χώρα μας θα δέχεται και τεχνική βοήθεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέλη του νέου Δ.Σ. είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό όπου και τέθηκαν οι προτεραιότητες. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών ξεκινά πιλοτικά σε 18 Νοσοκομεία που έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση, όπως έχει επίσης δημοσιευτεί ο Συστηματικός Κατάλογος Κωδικών Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ) και ο νέος Κατάλογος Κωδικών της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10) που θα χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα. Την εκπαίδευση του προσωπικού θα αναλάβει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.

Με την εφαρμογή των DRGs το Υπουργείο Υγείας θέτει τους εξής στόχους:

  • Την ενίσχυση της διαφάνειας των νοσοκομειακών υπηρεσιών,
  • Τη συστηματική κωδικοποίηση νόσων και ιατρικών πράξεων και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων,
  • Τη μέτρηση και αξιολόγηση του παραγόμενου έργου των νοσοκομείων, την ανάδειξη του πραγματικού κόστους των νοσοκομειακών υπηρεσιών, τη συγκριτική παρακολούθηση του κόστους των παρεχόμενων νοσοκομειακών υπηρεσιών για όμοιες υπηρεσίες και διαφορετικά νοσοκομεία και τη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νοσοκομείων,
  • Τη δίκαιη, ορθολογική και τεκμηριωμένη κατανομή των διαθέσιμων πόρων στα νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένας σημαντικός παράγοντας για τη ταχύτερη μετάβαση προς την καθολική υγειονομική κάλυψη είναι η αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε συνδυασμό με την προώθηση συνεργειών ανάμεσα στα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση. ΤαDRGs αποτελούν «εργαλείο» για την πολιτική υγείας και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν το περιεχόμενό της. Αυτό που απαιτείται είναι σωστός και προσεκτικός σχεδιασμός, καθώς και διαρκής έλεγχος και παρακολούθηση τόσο κατά την περίοδο ανάπτυξης του συστήματος, όσο και κατά την περίοδο εφαρμογής του.

Συνεπώς, η ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών στηρίζεται σε δύο μέρη: το τεχνικό και το πολιτικό. Την ευθύνη για το τεχνικό μέρος, δηλαδή την ανάπτυξη, παραμετροποίηση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος DRG έχει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Ζητήματα πολιτικής παραμένουν ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. μόνο συμβουλευτικό ρόλο θα έχει σε αυτά. Πολιτική του Υπουργείου Υγείας αποτελεί η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η διαφανής διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Στόχος μας δεν είναι η περιστολή των δημόσιων δαπανών υγείας, αλλά η ενίσχυση και ο εξορθολογισμός τους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, των ασθενών και του συστήματος υγείας και με βάση τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 328/07.06.2018) η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών αποτελείται από τους:

 

  1. Χαλκιάς Κωνσταντίνος, ιατρός, πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., ως Πρόεδρος,
  2. Ταραντίλης Γεώργιος Φίλιππος, οικονομολόγος υγείας, ως Διευθύνων Σύμβουλος,
  3. Μαστρογιάννης Ιωάννης, οικονομολόγος, ως τακτικό και εκτελεστικό μέλος,
  4. Οικονόμου Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Υγείας, ως τακτικό μέλος,
  5. Γούναρης Χρυσόστομος, Διοικητικός Επιστήμονας Συστημάτων Υγείας, πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., ως τακτικό και εκτελεστικό μέλος,
  6. Μπαλασοπούλου Αναστασία, Διοικήτρια στο Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», ως τακτικό μέλος,
  7. Κατσικάρου Σταυρούλα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργα?νωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας, ως τακτικό μέλος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.