ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έντονη αντίδραση των ιατρών για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να διακόψει τις συμβάσεις τους.

Έντονη αντίδραση των ιατρών για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να διακόψει τις συμβάσεις τους.

Με τίτλο «Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ με παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους από 15/07/18» η ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ εξέδωσε δελτίο τύπου όπου χαρακτηρίζει την απόφαση ως «μνημείο άσκησης παράνομης και καταχρηστικής εξουσίας, με σκοπό τον ωμό εκβιασμό των 2.000 αυτών ιατρών ώστε να συμμετάσχουν στη νέα προκήρυξη». Συνεχίζει αναφέροντας επίσης ότι «με ένα διακόπτη, καταργούνται 4,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις από την ΠΦΥ, χωρίς να υπάρχει επάρκεια στον αριθμό των οικογενειακών ιατρών ούτε στοιχειώδης ενημέρωση για τον  τρόπο “αντιστοίχισης” των ασθενών σε αυτούς.»

Προαναγγέλλουν δε προσφυγή στις δικαστικές αρχές «Οφείλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε πρωτοφανές και απαράδεκτο, το πείραμα του ΥΥΚΑ εις βάρος της υγείας των πολιτών, των χρόνιων ασθενών και των συνταξιούχων, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για το οποίο θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ αναφέροντας ότι «Εκβιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού»

Από τις 13 Ιουνίου, στις ηλεκτρονικές συνταγές και στα παραπεμπτικά εξετάσεων, εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο στην ουσία του ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι πρέπει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό πριν την επομένη προγραμματισμένη επίσκεψή τους σε γιατρό της ΠΦΥ. Δηλαδή απειλεί για τη μη δυνατότητα επίσκεψης στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρουν από την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ  "θεωρούμε ότι τέτοιου είδους μηνύματα είναι απαράδεκτο να αναγράφονται στις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά και μάλιστα με αυτό τον τρόπο και πριν την υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού με τρόπο τέτοιο ούτως ώστε να φαίνεται ότι ο γιατρός έχει την οποιαδήποτε σχέση με το μήνυμα-προειδοποίηση".

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ επισημαίνουν ότι η εγγραφή των ασφαλισμένων στο νέο θεσμό όφειλε να γίνει "χωρίς εκβιασμούς και απειλές", μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και μετά από σοβαρές προσπάθειες και συζητήσεις για να πεισθούν ασφαλισμένοι και λειτουργοί για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.

Και διαβεβαιώνουν τους ασθενείς τους ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να εμποδιστεί η πρόσβασή τους προς εμάς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ισότιμη παροχή δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης προς όλους ακόμα κι αν αυτό θα σήμαινε την εξέτασή τους χωρίς ραντεβού, θεσμό τον οποίο πρώτη η ηγεσία του υπουργείου καταστρατηγεί παραβιάζοντας την έννοια εφόσον δίνει πρόσβαση στο σύστημα εντός δέκα ημερών σε όσους έχουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό αδιαφορώντας για ασθενείς που περιμένουν 50-60 ημέρες".

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ λένε το αυτονόητο:

Το σύστημα του οικογενειακού γιατρού δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα λόγω της μη καθολικής του εφαρμογής αλλά και της απροθυμίας συναδέλφων να το στελεχώσουν με τους απαράδεκτους προτεινόμενους όρους. Η  αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) με τις πραγματικές ή ‘’πλασματικές’’, προσωρινές ή μόνιμες μετακινήσεις και η υποχρεωτική υπαγωγή των γιατρών των ΚΥ στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού θα μας βρουν απέναντι.

Και καλούν για μια ακόμη φορά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα των γιατρών ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων χωρίς όμως να απαξιώνονται οι γιατροί των ΚΥ. Η Ομοσπονδία μας δεν θα δεχτεί άλλη υποβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν θα ανεχτεί την βίαιη αλλαγή του ρόλου των γιατρών των ΚΥ.