ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νέος ΕΚΠΥ: θετικές ρυθμίσεις την τελευταία στιγμή για τους διαβητικούς

Νέος ΕΚΠΥ: θετικές ρυθμίσεις την τελευταία στιγμή για τους διαβητικούς

Για τη θετική στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κάνουν ιδιαίτερη μνεία οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

 

  Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μετά το «ράλι» της τελευταίας εβδομάδας, για να κατατεθεί και να ψηφιστεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με συνοπτικές διαδικασίες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, και το θόρυβο που προκάλεσε (και δικαίως) με τις περικοπές που προέβλεπε για χιλιάδες ασθενείς, θετική εξέλιξη έχουμε για τους διαβητικούς ασθενείς –που αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία πασχόντων– των οποίων τα αιτήματα δικαιώθηκαν και εντάχθηκαν ήδη στο νέο ΕΚΠΥ.

 

Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, χτες Τρίτη, λίγο πριν σταλεί ο νέος Κανονισμός για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καρπούς απέδωσε η έκτακτη συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, καθώς εισακούστηκαν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και όλες οι προστάσεις της ενσωματώθηκαν τελικά στο νέο ΕΚΠΥ.

 

Σε ερώτηση του dailypharmanews.gr στον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστο Δαραμήλα, εάν μετά από τη συνάντηση και τη διεξοδική συζήτηση με τους αρμόδιους κατανόησαν οι ίδιοι (ή ρώτησαν) με βάση ποια λογική ή ποιο σκεπτικό μπορεί να προβαίνει ένας επίσημος φορέας (ΕΟΠΥΥ) καθ’ υπόδειξη του υπουργείου σε τέτοιες δραστικές περικοπές χωρίς να υπολογίσουν τις αρνητικές συνέπειες για χιλιάδες ασθενείς, η απάντηση του κ. Δαραμήλα ήταν ότι «το μοναδικό που απαντήθηκε σχετικά με τις περικοπές και την ταχύτητα υλοποίησης τους ήταν ότι η κατάθεση του νέου ΕΚΠΥ συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα και η διαδικασία έγκρισης και ψήφισής του εκκρεμούσε εδώ και καιρό».

Για το λόγο που έγιναν οι συγκεκριμένες μειώσεις δε δόθηκε καμία εξήγηση. «Η συνάντησή μας πήγε πολύ καλά και το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η προσωπική επικοινωνία και η παράθεση λογικών επιχειρημάτων (και όλων των στοιχείων μελετών που θέσαμε υπόψη του αναπληρωτή υπουργού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ) βοηθούν σαφώς στο σχηματισμό της πλήρους εικόνας της πραγματικότητας που καμία σχέση δεν έχει με την ψυχρή μελέτη των στοιχείων για την κατάθεση ενός σχεδίου», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαραμήλας.

 

 Ποια αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενταχτήκαν στο νέο ΕΚΠΥ:

  • Μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του διαβήτη
  • Μηδενική συμμετοχή από τους πάσχοντες στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αντί του 10% που προέβλεπε ο νέος ΕΚΠΥ
  • Δε μειώνεται ο αριθμός ταινιών μέτρησης σακχάρου για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1. Αντίθετα, αναμένεται έως την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ, να αυξηθεί ο αριθμός των βελονών για τους πάσχοντες αυτής της ομάδας σε 200 ανά μήνα, από 100 που καλύπτονται σήμερα.
  • Εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre.
  • Στο άρθρο 47 / παράγραφος 4 του νέου ΕΚΠΥ, υπάρχει πρόβλεψη για τη κάλυψη –χωρίς συμμετοχή- για οποιοδήποτε νέο τεχνολογικό προϊόν που θα εισαχθεί στη χώρα μελλοντικά
  • Ειδικά για τους ινσουλινοθεραπευόμενους με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας, έγινε αποδεκτό το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να υπάρχει ειδική γνωμοδότηση σε περιπτώσεις μεγαλύτερων αναγκών για αύξηση των ποσοτήτων των μηνιαίων αναλώσιμων υλικών.

 
Πλήρης κάλυψη των φαρμάκων και αναλώσιμων των ανασφάλιστων από το φαρμακείο

 

«Μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε, επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας την κάλυψη των ανασφάλιστων διαβητικών που θα παίρνουν στο εξής τα φάρμακα και τα αναλώσιμα για την πάθησή τους εντελώς δωρεάν από το φαρμακείο (και όχι μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όπως ίσχυε μέχρι τώρα). «Αυτό είναι ένα αίτημα που έχουμε καταθέσει στους αρμόδιους από Φεβρουάριο του 2016, αλλά δεν είχαμε βρει ανταπόκριση», προσθέτει ο κ. Δαραμήλας και αναφέρεται στην ιδιαίτερα θετική στάση του. Παύλου Πολάκη, που με κατανόηση άκουσε με προσοχή και αποδέχτηκε τα αιτήματα των εκπροσώπων των διαβητικών ασθενών.

«Γενικά, οι προτάσεις μας, που τώρα έγιναν αποδεκτές, είναι οι ίδιες τα τελευταία χρόνια. Τώρα, φαίνεται, να έγινε κατανοητή η σημασία της μοναδικής χρήσης της βελόνας την οποία διεκδικούμε εδώ και χρόνια. Στη συνάντηση, καταθέσαμε στοιχεία μελετών της ΕΣΔΥ από τα οποία προκύπτει ότι το οικονομικό κόστος στο κράτος για ένα διαβητικό ασθενή είναι περίπου 5000€ / έτος. Όταν στον ασθενή αυτό εμφανιστεί κάποια επιπλοκή, άμεσα, το κόστος εκτοξεύεται στις 17.000€ / έτος», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

Καλύπτεται και το θεραπευτικό υπόδημα
Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας την ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος για το διαβήτη στο νέο ΕΚΠΥ (με το άρθρο 54 παράγραφος 6, όπου διευκρινίζονται ποιες είναι οι κατηγορίες βλαβών που χρήζουν χορήγησης διαβητικού παπουτσιού). «Επί χρόνια ο ΕΟΠΥΥ έδινε χρήματα χωρίς λόγο, χορηγώντας ποσά για υποδήματα για πρόληψη κάτι που όλοι μπορούν να κάνουν από μόνοι τους, παραλείποντας την πραγματική ανάγκη των ατόμων που χωρίς το ειδικό θεραπευτικό υπόδημα δεν μπορούν να περπατήσουν», επισημαίνει ο κ. Δαραμήλας. «Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες και διεθνώς αποδεκτό, ότι η χρήση του κατάλληλου θεραπευτικού υποδήματος συμβάλλει σε σημαντικό ποσοστό στη μείωση των ακρωτηριασμών».

 
Η δικαίωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η ματαίωση της πορείας διαμαρτυρίας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία: «Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ νιώθει δικαιωμένη και δηλώνει την ικανοποίησή της για την ένταξη των προτάσεών της στο νέο Κανονισμό. Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου ανέδειξε τα προβλήματα του νέου Κανονισμού και πρότεινε λύσεις. Τα αποτελέσματα των έντονων προσπαθειών μας δικαίωσαν τον αγώνα μας».

Επόμενο, μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων της Ομοσπονδίας είναι η ματαίωση της  προγραμματισμένης, για τις 27 Ιουνίου, πορείας διαμαρτυρίας και της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Υγείας.
 
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεν παραλείπει να αναγνωρίσει τη συμβολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την αμέριστη συμπαράσταση της.