NEA

Για ποια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μιλούν από την Αριστοτέλους και για ποιους σχεδιασμούς ΤΟΜΥ;

Για ποια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μιλούν από την Αριστοτέλους και για ποιους σχεδιασμούς ΤΟΜΥ;

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο για υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας μεταξύ των ετών 2015-16 την ώρα που οι γιατροί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ), αναφέρονται σε "αυθαίρετη προσπάθεια" στον σχεδιασμό των ΤΟΜΥ. Γενικά δηλαδή δεν φαίνεται να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων πλευρών, καμία σύγκριση στοιχείων, καμία ουσιαστική οργάνωση. Μόνο ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την ηγεσία του ΥΥΚΑ και προσπαθούν τώρα να το βάλουν σε εφαρμογή μετά κόπων και βασάνων. Για να μην πω με ..."το έτσι θέλω"!

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ,  ο αριθμός των δομών του ΠΕΔΥ παρέμεινε ο ίδιος, η δύναμη των κλινών μειώθηκε κατά 2,8% και παρατηρήθηκε μείωση 1,5% στα ιατρικά μηχανήματα. Ανάλογη είναι εξάλλου η μείωση (1,5%) στον αριθμό του λοιπού προσωπικού (διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό). Ενώ, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού παρουσίασε αύξηση κατά 3,1% και σημαντική αύξηση κατά 6% παρουσίασε ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως δείχνει η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ:

Το 2016 ο αριθμός των Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ ήταν 204 και μειώθηκαν κατά ένα σε σχέση με το 2015, καθώς το Κέντρο Υγείας Θήρας λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (33 κέντρα), στην Πελοπόννησο (23 κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (21 κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (7 κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (6 κέντρα).

Επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού παρατηρείται στις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (38,2% και 14,8%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στις περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου και της Ηπείρου (26,9% και 22%, αντίστοιχα).

Σημαντική αύξηση στον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας (15,2% και 13,7%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων (27,1%).

Και σε ό,τι αφορά στο προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων, ο αριθμός του παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας (17,9%, και 16,7%, αντίστοιχα).

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ):

Αναφορικά με την αυθαίρετη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να στελεχώσει τις τοπικές Μονάδες Υγείας  (Τ.Ο.Μ.Υ ) με μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας  και να αναθέσει καθήκοντα οικογενειακού ιατρού σε ήδη υπηρετούντες θεράποντες ιατρούς αναφέρουν ρητά ότι :

  1. Οι Τ.Ο.Μ.Υ  βάσει του Νόμου 4486/2017 στελεχώνονται αποκλειστικά από νεοπροσλαμβανόμενο ιατρικό προσωπικό και έτσι η μετακίνηση ιατρών κλάδου ΕΣΥ στις Τ.Ο.Μ.Υ είναι παράνομη.
  2. Η ανάθεση καθηκόντων οικογενειακού ιατρού (χωρίς αίτηση) σε υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ-Κέντρων Υγείας είναι παράνομη.

Καλούμε όλους τους ιατρούς:

  • Να αντισταθούν στην επίταξή τους .
  • Να αντισταθούν στην υποβάθμιση του ρόλου τους ως θεράποντες ιατροί.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις με στόχο να αποκρούσουμε μαζικά την αυθαιρεσία και την παρανομία του Υπουργείου.

Η πολιτική Υγείας απαιτεί συναίνεση .

Κανένα Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να βασίζεται στην απαξίωση του Επιστημονικού Προσωπικού.

Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.