ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Οικογενειακός γιατρός: Ένας θεσμός που δε χωράει προχειρότητες και υποτίμηση

Οικογενειακός γιατρός: Ένας θεσμός που δε χωράει προχειρότητες και υποτίμηση

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι αντιδράσεις που ήδη έχει ξεσηκώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Υγείας, το οποίο οι γιατροί απεκάλεσαν «έκτρωμα» σε πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναμένονται να συνεχιστούν, καθώς η «δημιουργία υγειονομικού στρατού με… ψίχουλα» φαίνεται να καταδικάζεται συλλήβδην από την ιατρική κοινότητα, ενώ τονίζεται από όλους ότι οι 2.250 ασθενείς που θα αντιστοιχούν σε κάθε γιατρό είναι πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους ιατρικών λαθών και τα 0,70 λεπτά που προβλέπεται να είναι η αμοιβή για κάθε ασθενή είναι απαξιωτική για γιατρούς και ασθενείς.

Για το θέμα αυτό, το dailypharmanews.gr μίλησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), Κωνσταντίνο Νταλούκα, ο οποίος μας έδωσε αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο που το υπουργείο Υγείας προωθεί το «δημιούργημά» του που ονομάζεται «Οικογενειακός Γιατρός».

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχε παρά μηδαμινή ανταπόκριση από τους γιατρούς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς. Έτσι, αποφάσισε να βάλει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δηλαδή στην ηλεκτρονική συνταγή που δίνει ο γιατρός στον ασθενή για να κάνει εξετάσεις και να πάρει φάρμακα, την παρακάτω παράγραφο:

“Ο Οικογενειακός Ιατρός είναι μια νέα, ΔΩΡΕΑΝ λειτουργία του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό (Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο), σας ενημερώνουμε ότι έχετε αυτόματα αντιστοιχισθεί. Για να ενημερωθείτε για τη διαδικασία εγγραφής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα rdv.ehealthnet.gr ή οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Οικογενειακό Ιατρό. Η εγγραφή σας σε διαθέσιμο Οικογενειακό Ιατρό πρέπει να ολοκληρωθεί έως την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψή σας σε ιατρό της ΠΦΥ”.

Αν κάποιος μπει από περιέργεια και ενδιαφέρον στην πιο πάνω διεύθυνση για να δείτε τι ακριβώς είναι αυτό, θα πάρει την εξής απάντηση: “Δεν υπάρχει στην περιοχή σας”», επισημαίνει ο κ. Νταλούκας.

 

Σε ερώτησή μας, για το τι σημαίνει πρακτικά για το ιδιώτη γιατρό η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακός γιατρός, ο πρόεδρος της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ., εξήγησε:

«Η σύμβαση που θέλουν να υπογράψουμε μας ζητάει να βλέπουμε 1500-2500 άτομα το μήνα, με 1600 ευρώ μικτά, να διαθέτουμε για το λόγο αυτό 4 ώρες ημερησίως / 5 ημέρες την εβδομάδα, στο ιατρείο μας και, αν προσέλθουν έκτακτα περιστατικά άλλες ώρες εκτός του 4ωρου, να έχουμε την υποχρέωση να τα δούμε δωρεάν. Επίσης, αν κάποιος ζητήσει να τον επισκεφτούμε στο σπίτι του, επειδή δεν μπορεί να μετακινηθεί, να είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε με δικό μας μέσον και δικά μας έξοδα και με δωρεάν αμοιβή. Ακόμα, είμαστε υποχρεωμένοι να μη λείψουμε από το ιατρείο μας παρά μόνο τις 20 ημέρες άδειας που θα μας δίνει ο ΕΟΠΥΥ και, εάν χρειαστεί να λείψουμε επιπλέον ημέρες ή να κάνουμε κάποια αλλαγή στο ωράριο του ιατρείου, θα πρέπει να το κοινοποιήσουμε στον ΕΟΠΥΥ. Με λίγα λόγια, μας ζητούν να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι στο δικό μας ιατρείο που το φτιάξαμε και το συντηρούμε με δικά μας χρήματα, με γραμματειακή υποστήριξη και ιατρικό εξοπλισμό που πληρώνουμε εμείς και με εργασιακές συνθήκες δούλου αλλά και αμοιβή 0,70€ ανά ασθενή. Αυτά δε γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες!».


«Με όλα αυτά, είναι να απορεί κανείς που, πριν μερικές ημέρες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι ο νέος αυτός θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα φέρει πίσω τους γιατρούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό…».

 

Κάτι άλλο το οποίο επεσήμανε ο Παιδίατρος, Κωνσταντίνος Νταλούκας, εκφράζοντας την απορία και όλων των συναδέλφων του είναι το πώς χαρακτηρίζεται «οικογενειακός γιατρός» ο παιδίατρος τη στιγμή που η ειδικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη και αφορά ασθενείς έως 16 ετών και όχι μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Ούτε να εξετάσει ούτε να συνταγογραφήσει φάρμακα για όλη την οικογένεια έχει δικαίωμα ένας παιδίατρος. Το ίδιο και ο παθολόγος, που έχει τη δική του ειδικότητα και δεν μπορεί να δει όλες τις ομάδες ασθενών, όπως εγκύους ή μικρά παιδιά. «Στο εξωτερικό, υπάρχει η ειδικότητα του οικογενειακού γιατρού, που σημαίνει άλλου είδους εξειδίκευση. Εάν το κράτος θέλει οικογενειακούς γιατρούς, πρέπει να δημιουργήσει αυτή την ειδικότητα και να επιμορφώσει τους γιατρούς και ύστερα να τους ονομάσει οικογενειακούς και να τους δώσει τις σχετικές αρμοδιότητες».

 

Όπως είπαμε και στην αρχή, δυστυχώς, οι αντιδράσεις αναμένονται, καθώς πάντα η προχειρότητα στο σχεδιασμό και οι υποτίμηση των συμβαλλόμενων μελών μόνο αντιδράσεις μπορεί να φέρει.

 

Μπορείτε να  δείτε εδώ τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους «οικογενειακούς ιατρούς» και τους όρους της.