ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έντονη διαμαρτυρία των Παθολόγων προς την ΗΔΙΚΑ για την εξαίρεση από τη συνταγογράφηση του Διαβήτη

Έντονη διαμαρτυρία των Παθολόγων προς την ΗΔΙΚΑ για την εξαίρεση από τη συνταγογράφηση του Διαβήτη

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και τις δικαιολογημένες απορίες της από την αιφνίδια και «αυθαίρετη», όπως τη χαρακτηρίζει, εξαίρεση από την ΗΔΙΚΑ των παθολόγων από τη συνταγογράφηση εξετάσεων  σχετιζόμενων με το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕ εκφράζουν στην επιστολή –όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσαν και στο dailypharmanews.gr– την πεποίθησή τους ότι πρόκειται «περί τραγικού λάθους, το οποίο άμεσα θα διορθωθεί εκ μέρους των αρχών της ΗΔΙΚΑ», αλλιώς αυτή η κίνηση είναι «δυνητικά προοπτικά επικίνδυνη», καθώς οι παθολόγοι είναι ο κύριος κορμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και των οικογενειακών γιατρών που συνταγογραφούν εξετάσεις και μάλιστα τις πιο βασικές για τον έλεγχο της υγείας των ασθενών.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι εκπρόσωποι της ΕΔΕ «οι εξετάσεις για τις μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, κλπ) ήταν σχεδόν αποκλειστική λειτουργική αρμοδιότητα των παθολόγων, όταν ανέκαθεν οι ασθενείς, πάντα απευθύνονται στους παθολόγους για τις εξετάσεις του διαβήτη» και προσθέτουν ότι μία τέτοια κίνηση εκτός από την ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τη δυνατότητα πρόσβασης για συνταγογράφηση εξετάσεων είναι και «απολύτως προσβλητική» για τους παθολόγους, για τους οποίους «ο σακχαρώδης διαβήτης είναι στην καρδιά της εκπαίδευσης και της ειδικότητάς τους».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης-διαμαρτυρίας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας:

«Το ΔΣ της ΕΔΕ έκπληκτο πληροφορήθηκε την είδηση της αυθαίρετης εξαίρεσης των παθολόγων από τη συνταγογράφηση εξετάσεων  σχετιζόμενων με τον σακχαρώδη διαβήτη από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί τραγικού λάθους το οποίο άμεσα θα διορθωθεί εκ μέρους των αρχών της ΗΔΙΚΑ.

Ειδάλλως αυτή η απόφαση είναι παντελώς ακατανόητη, απαράδεκτη και δυνητικά προοπτικά επικίνδυνη.

Οι παθολόγοι είναι ο κύριος κορμός των οικογενειακών ιατρών και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούν εξετάσεις.

Οι εξετάσεις σακχάρου είναι από τις βασικές εξετάσεις στα πλαίσια ελέγχου υγείας όλων των ασθενών. Είναι αδιανόητο ότι οι παθολόγοι δε θα μπορούν (;) να συνταγογραφούν αυτές τις απολύτως βασικές εξετάσεις.

Όταν ο σακχαρώδης διαβήτης είναι στο γνωστικό αντικείμενο της παθολογίας, όταν ανέκαθεν οι εξετάσεις για τις μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, κλπ) ήταν σχεδόν αποκλειστική λειτουργική αρμοδιότητα των παθολόγων, όταν ανέκαθεν οι ασθενείς πάντα απευθύνονται στους παθολόγους για τις εξετάσεις του διαβήτη.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα σημάνει μεγάλα δεινά για τους ασθενείς, αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης για συνταγογράφηση εξετάσεων, ενώ είναι απολύτως προσβλητική για τους συναδέλφους παθολόγους που ο σακχαρώδης διαβήτης είναι στην καρδιά της εκπαίδευσης και της ειδικότητάς τους.

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας με την διόρθωση και ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης της ΗΔΙΚΑ.