ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Νοσοκομεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Νοσοκομεία

Χάος και οδύνη για ασθενείς, συγγενείς και εργαζόμενους…

 

Μόνο στα χαρτιά φαίνεται ότι υπάρχει η «ετοιμότητα» και η οργάνωση την οποία ανέφερε ο αν. υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το σχέδιο, ως νοσοκομεία υποδοχής είχαν οριστεί το Αττικόν για την πυρκαγιά της Κινέτας και τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ για την υπόλοιπη Αττική.

Ωστόσο στην πράξη δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και καμία επιχειρησιακή ετοιμότητα, αφού από ένα σημείο και μετά η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη λόγω του μεγάλου αριθμού τραυματιών και φυσικά του γεγονότος ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Φυσικά, εδώ εγείρονται ερωτήματα για την εκπαίδευση και την ετοιμότητα του προσωπικού σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με δεδομένο ότι η λέξη «έκτακτες» περιγράφει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ έτοιμος παρά μόνο προετοιμασμένος...

Με ελάχιστο προσωπικό, λόγω αδειών και ανήμπορο να διαχειριστεί τον αριθμό των τραυματιών και τον συγγενών που τους συνόδευαν ή αναζητούσαν τους δικούς τους, το βράδυ της Δευτέρας αποδείχτηκε ένας εφιάλτης και στα νοσοκομεία.  Τα μεσάνυχτα ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού για την αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ το 1/3 των οχημάτων του ΕΚΑΒ επιχειρούσαν στη Ραφήνα με εντολή να κάνουν διακομιδή μόνο των τραυματιών και όχι των νεκρών

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο, «όλοι έψαχναν τρόπο να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους χωρίς κάποιος να μπορεί να τους βοηθήσει. Οι συγγενείς άλλων νοσηλευόμενων τους έδιναν κινητά για να μιλήσουν». Το προσωπικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ωστόσο όταν τα σενάρια «μαζικής καταστροφής» γίνονται πράξη, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη.

59 τραυματίες και 4 νεκροί διακομίσθηκαν στο Σισμανόγλειο, ενώ στην Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ νοσηλεύονται 8 από τα 10 περιστατικά που διακομίσθηκαν εχθές.

Τραγική η κατάσταση και στον Ευαγγελισμό όπου εχθές βρισκόταν ούτως ή άλλως σε γενική εφημερία. 79 περιστατικά έφτασαν στο νοσοκομείο από την περιοχή της Ραφήνας μόνο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που θύμιζε συνθήκες πολέμου!

Θέμα εγείρεται και για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες που θα αναλάβουν τους νεκρούς και όπου μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο για περισυλλογή και νεκροτομή.