ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι Φαρμακοποιοί περνούν το μήνυμα για μία ενωμένη Ελλάδα αλληλεγγύης δίπλα στους πληγέντες

Οι Φαρμακοποιοί περνούν το μήνυμα για μία ενωμένη Ελλάδα αλληλεγγύης δίπλα στους πληγέντες

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην πράξη πλέον οι φαρμακοποιοί δείχνουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Αττική.

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη σπεύδουν να βοηθήσουν σύμφωνα και με την προτροπή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συγκεντρώνοντας φάρμακα και άλλο χρήσιμο ιατροφαρμακευτικό υλικό για τη στήριξη των ανθρώπων που τραυματίστηκαν και χρήζουν περίθαλψης.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί  με τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση για τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σ’ ένα έργο που έχουμε δει και ξαναδεί πολλάκις και για το οποίο ο καθένας ξεχωριστά ως πολίτες αυτής της χώρας έχει την ευθύνη του αυτή η αλληλεγγύη είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε κατόπιν εορτής τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας και αφήνοντας ένα παράθυρο ανοικτό για μία καλύτερη επόμενη μέρα.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στα όρια του οποίου συντελέστηκε το κακό, σε άρθρο του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook συνιστά ακριβώς αυτό, «Αλληλεγγύη και όχι εκμετάλλευση»!

Γράφει ο κ. Λουράντος:

Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε περιπτώσεις εθνικής καταστροφής και ανυπολόγιστου πόνου, είναι αυτονόητο για στις Έλληνες και πηγάζει από την ψυχή των πολιτών στις στις χώρας ...

Η οποιαδήποτε εκμετάλλευση του πόνου ή στις ανθρώπινης καταστροφής για αυτοπροβολή ή για ικανοποίηση στις μικροπολιτικής είναι αντίθετη με όσα διδαχθήκαμε και βιώσαμε μέχρι σήμερα...

Λαμβάνω πλήθος μηνυμάτων από συναδέλφους και απλούς πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν. Ανώνυμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπερβολές. Επειδή αυτό υπαγορεύει η καρδιά στις και αυτό ζητά η ψυχοσύνθεση στις. Και σε όλους απαντώ, πως οποιαδήποτε βοήθεια πρέπει να είναι συγκροτημένη, οργανωμένη και να πηγαίνει εκεί που σίγουρα απαιτείται και όχι να χάνεται ή να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από γνωστούς τυχοδιώκτες που αναδεικνύονται ευκαιριακά.

Ο ΦΣΑ έχει οργανώσει την φαρμακευτική βοήθεια σε συνεργασία με στις φορείς και τον συνεταιρισμό των μελών του και θα δώσει ένα σοβαρό ποσό ανάλογα με στις ανάγκες στις απίστευτης τραγωδίας που ζούμε σήμερα.

Ο πόνος στις κάθε οικογένειας που έχασε τα πάντα είναι πόνος της Ελληνικής κοινωνίας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται ... με θλίψη μεν αλλά και αποφασιστικότητα ... με ευαισθησία αλλά και σύνεση .... κυρίως στις με σεβασμό στις τα θύματα και στις δικούς στις που έμειναν για να στις θυμούνται».

Ο σεβασμός στους νεκρούς και στους ανθρώπους που έμειναν πίσω να τους θυμούνται αυτήν την ώρα θέλει έργα και όχι λόγια. Οι ζωές δεν γυρίζουν πίσω, δυστυχώς. Προτεραιότητα έχουν όλοι εκείνοι που πλήγωσε αυτή η τραγωδία. Υπάρχει όλος ο χρόνος μετά για να δούμε τι έφταιξε, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν και να γίνουν βήματα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων ώστε να μη χάνονται έτσι άδικα ζωές.

Αυτό το κύμα αλληλεγγύης που αρχίζει άμεσα μετά την προτροπή και του ΠΦΣ να εκφράζεται από το χώρο των φαρμακοποιών –που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται καθημερινά πολύ κοντά στους πολίτες- είτε από Φαρμακευτικούς Συλλόγους είτε από Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών είτε από τον κάθε φαρμακοποιό ξεχωριστά είναι εκείνο που σε πρώτη φάση δίνει μία μεγάλη ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυριολεκτικά αυτό συμβαίνει Πανελλαδικά. Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που ήδη κινητοποιήθηκαν είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου που μαζί με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Έβρου όπως και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου και ο ΣΥ.ΦΑ πήραν συγκεκριμένα την «πρωτοβουλία κατόπιν και προτροπής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συγκεντρώσουν αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Για το σκοπό αυτό σας καλούμε όλους να δηλώσετε στον τηλεφωνητή σας το ποσό που επιθυμείτε να συνεισφέρετε. Με το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους φορείς, θα αγοραστούν οι αναγκαίες προμήθειες προκειμένου να αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν στον Π.Φ.Σ. κι από εκεί σε όσους το έχουν ανάγκη»

Αντίστοιχα το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του «κινητοποιούμαστε άμεσα για τη συλλογή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που θα αποσταλούν με ίδια έξοδα των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Αθήνα και από εκεί στις περιοχές που υπάρχει άμεση ανάγκη».