ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σημαντικές ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς!

Σημαντικές ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς!

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τροπολογία με πέντε σημεία που ρυθμίζουν βασικά ζητήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς έφερε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Σε μία άτυπη αξιολόγηση ο κ. Ξανθός στη Βουλή αναφέρθηκε στα πέντε αυτά σημεία που ρυθμίζονται με την τροπολογία ξεκινώντας από εκείνο που θεώρησε ως το πιο σημαντικό από αυτά που είναι η ρύθμιση της υποχρεωτικότητας της τήρησης του ωραρίου από τα φαρμακεία τα οποία δηλώνουν διευρυμένο ωράριο. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το οποίο δεν είχε ρυθμιστεί καθώς υπήρχε μία διαφωνία με τους θεσμούς. Τελικά, σημείωσε ο υπουργός, «πείστηκαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρυθμισμένο τοπίο στα πλαίσια της απελευθέρωσης του ωραρίου που κατά την άποψή μας διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στα φαρμακεία, ειδικά την ώρα της εφημερίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτή νομίζω ότι ήταν μία πολύ σημαντική αλλαγή. Μας την είχε προτείνει και τη ζητούσε εδώ και πολύ καιρό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και τώρα ικανοποιείται».

Το δεύτερο σημείο –κατά σπουδαιότητα προφανώς, όπως προαναφέρθηκε- που ρυθμίζει ένα άλλο αίτημα των φαρμακοποιών είναι η κατάργηση της ενδεικτικής λιανικής τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ. «Το είχαμε προβλέψει αυτό», εξήγησε ο κ. Ξανθός «με τη λογική ότι θα ήταν ένας μηχανισμός αυτοσυγκράτησης –επιτρέψτε μου να πω- των φαρμακευτικών εταιρειών στη διαφαινόμενη τάση αύξησης των τιμών στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα –ξέρετε ότι έχει καταργηθεί με προγενέστερο μνημονιακό νόμο του 2014 η διατίμηση σε αυτά τα φάρμακα». Η αλλαγή πλεύσης προέκυψε καθώς εκτιμήθηκε μετά από ένα-ενάμιση χρόνο εφαρμογής του μέτρου ότι τελικά δεν εμποδίζει τις εταιρείες να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών ενώ δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί άλλο γράφει το κουτί και άλλο πληρώνουν. Για να υπάρχει ωστόσο κάποιος έλεγχος ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «η προσπάθεια που θα κάνουμε είναι μέσω ενός παρατηρητηρίου που έχουμε συγκροτήσει στον ΕΟΦ να υπάρχει ένα monitoring σε αυτήν την υπόθεση και να μη συνεχιστεί η σημερινή τάση αύξησης που μεσοσταθμικά είναι γύρω στο 20% στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, παρότι θεωρητικά η ιδέα του ΔΝΤ ήταν ότι η απελευθέρωση των τιμών και ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε δυστυχώς και ήταν μία ιδεολογική εμμονή κατά την άποψή μας από την πλευρά των δανειστών».

Η τρίτη ρύθμιση αφορά τη θεσμοθέτηση του τρόπου είσπραξης του ποσοστού 0,4% επί της χονδρικής τιμής των φαρμάκων –έτσι ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ για τους φαρμακοποιούς- το οποίο, όπως εξήγησε ο Υπουργός Υγείας το επιβαρύνεται ο φαρμακοποιός, το εισπράττει η φαρμακευτική εταιρεία εις βάρος του φαρμακοποιού και το αποδίδει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ήταν δηλαδή μία συνδρομή η οποία μετά την αλλαγή, την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και την αλλαγή των παλιών Ταμείων δημιουργήθηκαν προβλήματα θεσμικής ρύθμισης  που τώρα αντιμετωπίζονται και αυτό είναι συμφωνημένο προφανώς με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο».

Επίσης καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού των φαρμακείων με ναρκωτικά κρατικού μονοπωλίου (μορφίνες, πεθιδίνες κλπ) η οποία, όπως είπε ο κ. Ξανθός «ήταν ένας αναχρονισμός καθώς υπάρχουν σήμερα καινούργιες ουσίες και σκευάσματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη αντιμετώπισης χρόνιου πόνου. Ούτως ή άλλως η μορφίνη και η πεθιδίνη πλέον κυρίως έχει νοσοκομειακή χρήση και άρα θεωρούμε ότι ήταν υπερβολική αυτή η απαίτηση να έχουν stock τα φαρμακεία γι’ αυτές τις ουσίες οι οποίες έληγαν, έπρεπε να αγοράζουν καινούργιες, ήταν μία περιττή κατά την άποψή μας επιβάρυνση».

Το τελευταίο σημείο έχει να κάνει με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και την πρόβλεψη ότι δύο φορές τον χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο,  οι κατά τόπους Περιφέρειες προκηρύσσουν τις κενές θέσεις φαρμακείων για να δοθούν νέες άδειες. Επειδή, όπως είπε ο κ. Ξανθός, καθυστέρησε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, χάθηκε ο Ιούνιος της φετεινής χρονιάς, υπάρχουν πολλά αιτήματα από φαρμακοποιούς απόφοιτους των φαρμακευτικών σχολών που θέλουν σε θέσεις που υπάρχουν κενές με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια να κάνουν αίτηση και να πάρουν άδεια ίδρυσης φαρμακείου –καθώς είχαν παγώσει αυτές οι άδειες- δίνουμε τη δυνατότητα συμπληρωματικά να γίνει μία προκήρυξη τώρα τον Σεπτέμβριο και να γίνει κατόπιν, κανονικά η επόμενη, τον Ιανουάριο του 2017».