ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Παντού πρόληψη

Παντού πρόληψη

Σε μία περίοδο δύσκολη για την πατρίδα μας με μία τραγωδία να αναζητά τα αίτια της, μία είναι η κοινή διαπίστωση απ’ όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, πολιτικών, κομματικών πεποιθήσεων: Ότι ως κοινωνία, ως πολιτεία ξεχνώντας το Ιπποκρατικό «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», υφιστάμεθα –όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά- τις συνέπειες. Το άρθρο του κ. Δημήτρη Καραγεωργίου, Φαρμακοποιού πρώην Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρεται σε μία ευρωπαϊκή δράση κατά του καρκίνου που δείχνει ότι η Ευρώπη –κι ενώ εδώ συζητάμε για το εάν ο φαρμακοποιός πρέπει και με ποιον τρόπο να συμμετέχει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας- προσπαθεί να αξιοποιήσει τον οποιονδήποτε μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μίας κουλτούρας πρόληψης, ακόμη κι εάν δεν πρόκειται για επαγγελματία υγείας. Τέτοιες πρωτοβουλίες ίσως θα έπρεπε να μας κινητοποιήσουν περισσότερο στο πάμε κι εμείς ένα βήμα παρακάτω σπάζοντας απαρχαιώμενες αγκυλώσεις που μας έχουν φέρει εδώ που μας έφεραν.   

 

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο  στις 12/7/18  ο πρόεδρος κ.Antonio Tajani  τονίσθηκε η ανάγκη διεθνοποίησης της  δράσης  πρόληψης κατά του καρκίνου. Ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την αλλαγή του τρόπου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η πρωτοβουλία του νέου αυτού σχεδιασμού ανήκει στον καθηγητή της Ογκολογίας στο ερευνητικό Ινστιτούτο της Ρώμης  «Regina Elena» κ.Francesco Cognetti.  Αν η καλή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός μπορούν να βελτιώσουν τις αντοχές μας και να θωρακίσουν σημαντικά τους οργανισμούς μας απέναντι στον καρκίνο, αν το 40% των καρκίνων είναι το αποτέλεσμα της επιβάρυνσης των οργανισμών από τον τρόπο ζωής, τότε αυτόν να τον αλλάξουμε από μικρή ηλικία, λέει ο καθηγητής.

Στην πρωτοβouλία που ανέπτυξε ο ίδιος με αφορμή και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου ο κ. Cognetti ήρθε σε συνεργασία με τον προπονητή της Juventus κ.Massimiliano  Allegri. Μαζί ξεκίνησαν μια νέα εκστρατεία στην Ιταλία με την γενική ονομασία «Allenatore,alleato di salute» (προπονητής, σύμμαχος της υγείας). Θεσμικά η εκστρατεία καθοδηγείται από τον οργανισμό  «μαζί εναντίον του καρκίνου» (insieme contro il cancro).

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ.Allegri ζήτησε τη συμμετοχή και ουσιαστική συνδρομή των Ευρωπαίων προπονητών, όχι μόνο του ποδοσφαίρου, στο να μην έχουν αποκλειστικό και  μόνο σκοπό την εκμάθηση του αθλήματος στα παιδιά αλλά στο πώς θα θωρακίζουν τον οργανισμό τους και την υγεία τους στο να ακολουθούν υγιεινούς τρόπους ζωής. Οι προπονητές οφείλουν να έχουν αυτήν την κοινωνική συνεισφορά σε προτεραιότητα. Τα πρωταθλήματα έτσι και αλλιώς ακολουθούν. Οι προπονητές αποτελούν κομβικό σημείο για την καινούργια αυτή εκστρατεία δήλωσε οκ.Tajani.

 

ΣΣ

Στο γενικό κάλεσμα πρόληψης μαζί με τους υγειονομικούς λειτουργούς  τώρα μπαίνουν και παράγοντες του αθλητισμού όπως έπρεπε να είναι. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ένα επί πλέον κεφάλαιο για την πρόληψη της υγείας που έχει εγκριθεί από το Κολλέγιο των Επίτροπων σαν ESF+ (European Social Fund plus) στις 16/5/18.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετοχή δήλωσε ο Ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, κ. Θοδωρής Ζαγοράκης. Η έδρα της εκστρατείας είναι στην Ιταλία και το όνομά της όπως και το Ιταλικό «Μαζί εναντίον του καρκίνου».

Διεργασίες και συζητήσεις για το πρόγραμμα αυτό γίνονται από προπονητές άλλων μεγάλων Ιταλικών ομάδων στο Bergamo.

 

Δημήτρης Καραγεωργίου,

Φαρμακοποιός, πρώην Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.