NEA

Αυξημένα τα περιστατικά παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 στην Αγγλία και την Ουαλία

Αυξημένα τα περιστατικά παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 στην Αγγλία και την Ουαλία

Ο αριθμός των παιδιών και των νέων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί στην Αγγλία στην Ουαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Royal College of Pediatrics and Child Health (RCPCH).

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων κάτω από την ηλικία των 25 που λαμβάνουν θεραπεία για διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί από 507 σε 715 στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2013-2014. Ποσοστό μεγαλύτερο 75% αυτών των νέων και των παιδιών ήταν παχύσαρκοι. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για διαβήτη τύπου 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016-17 ήταν Ασιάτες ή ανήκαν στη μαύρη φυλή. Μεγαλύτερη επίσης, ήταν η πιθανότητα τα άτομα αυτά να ζουν σε υποβαθμισμένη περιοχή και μία ακόμα αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά ήταν γυναίκες. Όσοι πάσχουν από τη νόσο ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι γυναίκες.

 

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναφέρθηκαν στο θέμα χαρακτήρισαν την τάση ως «εξαιρετικά ανησυχητική».

 

Επίσημα στοιχεία στην Αγγλία δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά 10 και 11 ετών είναι παχύσαρκο, ενώ ένα στα 10 παιδιά 4 και 5 ετών είναι παχύσαρκο.

 

Ο καθηγητής Russell Viner, πρόεδρος του RCPCH, δήλωσε: «Η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 αυτού του μεγέθους είναι ανησυχητική και δείχνει ότι η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας αρχίζει να καλπάζει».

 

Παρουσιάζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στα παιδιά, τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ στέρησης και κακής υγείας. Τα στοιχεία έρχονται καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να μειώσουν κατά το ήμισυ την παιδική παχυσαρκία στην Αγγλία έως το 2030.

 

Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε: «Έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας και έχουμε ήδη αφαιρέσει το ισοδύναμο των 45 εκατομμυρίων κιλών ζάχαρης από αναψυκτικά κάθε χρόνο. Το νέο πρόγραμμά μας για την παιδική παχυσαρκία θα κινηθεί τώρα στην κατεύθυνση της πιο συστηματικής άσκησης των παιδιών στα σχολεία και της μείωσης της έκθεσή τους σε ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα».