NEA

Ενημερωτική ανακοίνωση στους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη χώρα μας απέστειλε η Αμερικανική πρεσβεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ενημερωτική ανακοίνωση στους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη χώρα μας απέστειλε η Αμερικανική πρεσβεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ανακοίνωση για την επικινδυνότητα του ιού του Δυτικού Νείλου, εξέδωσε η Αμερικανική πρεσβεία, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους Αμερικανούς Πολίτες που ζουν στη χώρα μας από τις συνέπειες.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία, ο ιός απαντάται σε πολλές χώρες-και στην Αμερική-και προσβάλει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή ανασοκατεσταλμένους ασθενείς ενώ στους περισσότερους εμφανίζεται με τη μορφή ήπιου κρυολογήματος.

Ωστόσο η προφύλαξη είναι σημαντική με τη χρήση αντικουνουπικών και ρούχων που προστατεύουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Το 75%-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο, και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.

 

Ξεκινάνε με καθυστέρηση οι ψεκασμοί…

Να θυμίσουμε ότι μόλις στις 20 Αυγούστου η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ανακοίνωσε την διενέργεια Επίγειων Ψεκασμών σε αρκετές περιοχές, ενώ έχουμε περιστατικά ακόμη και στην Ηλιούπολη(!). 

 

Ωστόσο για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αφορμή τον διπλασιασμό των περιστατικών, ζητώντας από την Περιφέρεια Αττικής να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει -με δεδομένο ότι και το υπουργείο υγείας είχε προειδοποιήσει για αύξηση του φαινομένου τον Αύγουστο. Παράλληλα και ο Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει απαντήσεις σε σχέση με το χαμηλό ποσό των 8.625 ευρώ που διέθετε η Περιφέρεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα Νότια Προάστια, χωρίς να πάρει απάντηση.  Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Πατούλης «το ζήτημα δεν χωρά ερασιτεχνισμούς» σημειώνει ο ίδιος.

Είναι προφανές ότι οι ψεκασμοί οι οποίοι θα πρέπει να ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι τέλη Απριλίου, δεν πραγματοποιήθηκαν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.