ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

NHS: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για συνεργασία ψυχολόγων και γενικών γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

NHS: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για συνεργασία ψυχολόγων και γενικών γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του NHS ενθαρρύνουν τους γενικούς γιατρούς να συνεργάζονται με θεραπευτές ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των καθημερινών περιστατικών, σε μια προσπάθεια συνύπαρξης και στενότερης σύνδεσης υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι θεραπευτές ψυχικής υγείας θα ενσωματωθούν στις ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και θα επικεντρωθούν σε περιστατικά που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι καταστάσεις αυτές εμφανίζονται σε ασθενείς με χρόνια ή δυσίατα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή τα αναπνευστικά προβλήματα.

 Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του NHS έρχονται μετά από έρευνα που δείχνει ότι 9 στους 10 ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν ιατρική υποστήριξη στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

 Η Claire Murdoch, διευθύντρια ψυχικής υγείας του NHS στην Αγγλία, δήλωσε σχετικά ότι: «Η συμμετοχή σε συμβουλευτικές υπηρεσίες στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς μας και ένα βασικό εργαλείο για την τοποθέτηση της ψυχικής υγείας στο επίκεντρο του μακροπρόθεσμου σχεδίου για τον NHS. Είμαστε σε καλό δρόμο για την πρόσληψη 3.000 θεραπευτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με πάνω από 800 στο τέλος του περασμένου έτους και αυτές οι νέες και εύχρηστες κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να πείσουν όλους εκείνος που ακόμα δεν έχουν ωφεληθεί από αυτές».

 Η κίνηση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμετοχής και στην αύξηση της πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, μειώνοντας τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι ασθενείς και το στίγμα που συνδέεται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η Δρ Emma Tiffin, επικεφαλής της κλινικής ψυχικής υγείας στο Σχέδιο Βιωσιμότητας και Μετασχηματισμού Cambridgeshire και Peterborough (STP) σχολίασε: «Ως γενικός ιατρός, ένα σημαντικό μέρος της εργασίας μου είναι να βοηθήσω την πρόσβαση των ασθενών στην ψυχική και σωματική υγειονομική περίθαλψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και εύκολα και αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές πρόσβασης στις θεραπείες και την ομαλή ένταξη της ψυχικής υγείας ως μέρος της προσφοράς των γενικών ιατρικών υπηρεσιών».