ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Λουράντος: Έχουν πολλαπλασιαστεί οι ληστείες κατά των φαρμακείων

Κ. Λουράντος: Έχουν πολλαπλασιαστεί οι ληστείες κατά των φαρμακείων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα της εγκληματικότητας κατά των φαρμακείων της Αττικής, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή ένα τελευταίο περιστατικό, το οποίο ο κ. Λουράντος ανέβασε στο Χρονολόγιό του στο facebook, όπου ένας φαρμακοποιός από τους Αγίους Αναργύρους βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο ληστές που εισέβαλλαν στο φαρμακείο του.

Σε μήνυμα που έστειλε ο παθών φαρμακοποιός στον κ. Λουράντο αναφέρονται τα εξής:   

«Κύριε πρόεδρε καλησπέρα... έχω δυο σφαίρες στον πάγκο του φαρμακείου μου… πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τι θα κάνουμε… έχει σοβαρέψει πολύ η κατάσταση…»

Ο εν λόγω φαρμακοποιός έστειλε στον κ. Λουράντο το σχετικό δημοσίευμα:

«Στο κόκκινο η εγκληματικότητα σε όλο και περισσότερες περιοχές της Αττικής, με τους Αγίους Αναργύρους να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παρανομίας. Δυο ληστές μπούκαραν μέρα μεσημέρι σε φαρμακείο και άνοιξαν πυρ κατά του ιδιοκτήτη.

Οδηγώντας ανάποδα σε μονόδρομο των Αγίων Αναργύρων οι δυο δράστες κατέφθασαν στο φαρμακείο μέρα μεσημέρι. Μπαίνοντας μέσα, ο φαρμακοποιός αντίκρισε έναν μικρόσωμο άνδρα με full face και έναν πιο γεροδεμένο με κράνος. Ο πρώτος του ζήτησε το ταμείο, όμως ο ιδιοκτήτης άρχισε να του πετάει αντικείμενα.

Ο ληστής υποχώρησε, τότε ο συνεργός του ο οποίος κρατούσε το πιστόλι πυροβόλησε δυο φορές προς το μέρος του φαρμακοποιού.

Οι δράστες πανικόβλητοι βγήκαν με άδεια χέρια. Ευτυχώς ο νεαρός ιδιοκτήτης δεν τραυματίστηκε αφού οι σφαίρες καρφώθηκαν στον πάγκο του φαρμακείου.

Η οδός Γεωργίου Παπανδρέου στους Αγίους Αναργύρους θυμίζει φαρ ουεστ. Εργαζόμενοι και κάτοικοι νιώθουν απροστάτευτοι. Οι ληστές έχουν χτυπήσει και το περίπτερο απέναντι από το φαρμακείο, ενώ αγαπημένος τους στόχος είναι το σουπερμάρκετ λίγα μέτρα πιο πάνω με αμέτρητες επιθέσεις. Μόλις πριν δυο μήνες είχαν μπει πάλι δυο οπλισμένοι κακοποιοί.

Παραβατικότητα και στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Η στάση των λεωφορείων έχει γίνει άντρο τοξικομανών, ενώ οι διανομείς δεν ξέρουν τι θα τους περιμένει μόλις ανέβουν στο μηχανάκι.

Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερες περιπολίες καθώς όπως λένε η παρουσία της αστυνομίας είναι "διακριτική".»

 

Ο κ. Λουράντος μιλώντας στο DailypharmaNews εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν. Δυστυχώς υπάρχει ζήτημα ασφάλειας».

Τα πράγματα έχουν αγριέψει πολύ τα τελευταία χρόνια. «Κι εγώ πολλές φορές βγαίνω από το φαρμακείο μου και κοιτάζω, εάν κρατάω τσάντα, εάν είναι κανείς κοντά μου, μήπως την ώρα που κατεβάζω τα ρολά μου επιτεθεί κανείς, για τη γυναίκα μου φοβάμαι, όταν κλείνει το φαρμακείο της. Και όταν βρίσκεται σε λειτουργία το φαρμακείο προσέχω ποιος θα μπει» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

Το κακό για τον κ. Λουράντο είναι ότι «έχουν χαθεί οι περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους». Είναι σημαντικό για τον ίδιο να γίνει κατανοητό ότι «πέρα από την καταστολή  η αστυνομία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Όταν υπάρχει πρόληψη είναι καλύτερα, όταν υπάρχει μόνο καταστολή θρηνούμε θύματα. Και δεν μιλάω για θέματα που αφορούν τον κλάδο μόνο. Μιλάω γενικά. Και βλέπω αδυναμία της αστυνομίας. Οι ληστές δεν μπαίνουν στα φαρμακεία μόνο στις διανυκτερεύσεις. Μπαίνουν μέρα μεσημέρι, την ώρα της κανονικής λειτουργίας τους».

Τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Τα περιστατικά ληστειών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί Παλιά δεν κατεβάζαμε τα ρολά μετά τις 11 το βράδυ. Τα κατεβάζαμε στις 2-3 το πρωί. Σήμερα, ειδικά οι γυναίκες τα κατεβάζουν από τις 11 το βράδυ».

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα, απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία. Όπως εξηγεί ο κ. Λουράντος «πριν από δέκα χρόνια, όταν γινόταν μία κλοπή σ’ ένα φαρμακείο με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και για ένα γάλα, εμείς το αναρτούσαμε στο site μας (σ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής) και γινόταν και ο σχετικός σχολιασμός και από τα ΜΜΕ μερικές φορές. Σήμερα πρέπει να πάμε σε πολύ χειρότερα πράγματα για να υπάρξει ευαισθητοποίηση. Για παράδειγμα αυτό που είδατε ότι ανέβασα. Το βράδυ που πήγα σπίτι μου, άνοιξα το κινητό μου και το είδα. Αμέσως το ανήρτησα και στο efimerevei.gr και στον τοίχο μου στο facebook. Την ίδια στιγμή υπήρξε κινητοποίηση, με πήραν τηλέφωνα κτλ. Εάν δεν το είχα κάνει δεν θα ευαισθητοποιείτο κανείς. Μία ακόμη κλοπή… Και τι έγινε; Εδώ στη γειτονιά μου σχεδόν κάθε μήνα έχουμε και μία κλοπή. Απέναντι ένα διαμέρισμα άνοιξαν, χτύπησαν μία κυρία στο τραμ κτλ. Αυτά δεν γινόντουσαν παλιά».

Το χειρότερο όμως είναι ότι, όπως φαίνεται ο κόσμος έχει απογοητευθεί. Δεν είναι εύκολο, όπως φαίνεται από τα όσα λέει ο κ. Λουράντος να υπάρξουν πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία για την εγκληματικότητα στα φαρμακεία της πόλης. «Δεν μπορώ να έχω επίσημα στοιχεία. Σας διαβεβαιώ ότι δεν λένε πλέον, δεν καταγγέλλουν τα γεγονότα οι συνάδελφοι στο Σύλλογο, όλοι. Τους καταλαβαίνω και τους κατανοώ. Τι να κάνει ο Σύλλογος; Ο Σύλλογος απλώς μαζεύει τα στοιχεία και κάνει ό,τι μπορεί αλλά δεν είναι αρμόδιος να επέμβει επί της ουσίας. Καταγράφει, καταγγέλλει αλλά δεν μπορεί από μόνος του να προστατεύσει 3.500 φαρμακεία. Τι να κάνει; Να ζητήσει να μπουν 3.500 αστυνομικοί μέρα- νύχτα; Γιατί δεν είναι οι εφημερίες μόνο. Επιτίθενται πλέον, όχι σε εφημερίες αλλά σε λειτουργία του φαρμακείου».

 

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ο κ. Λουράντος για το πώς αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί την επικοινωνία και ενημέρωση του Συλλόγου για το θέμα.

Όπως είπε, σε περιστατικό ληστείας που του γνωστοποιήθηκε μετά από δύο τρεις μέρες από τη στιγμή που συνέβη, «ρώτησα να μάθω ποιος είναι, έμαθα ποιος είναι και τον πήρα τηλέφωνο. Μου λέει “ναι, έτσι είναι πραγματικά”. Τον ρώτησα “γιατί δεν μας είπες τίποτα” και μου απάντησε “Θα κερδίσω τίποτε;"».

Μία ερώτηση ακόμη που απευθύναμε στον κ. Λουράντο είναι για το εάν το γεγονός ότι πρόσφατα καταργήθηκε η υποχρέωση εφοδιασμού των φαρμακείων με ναρκωτικά κρατικού μονοπωλίου (μορφίνες, πεθιδίνες κλπ) θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στη μείωση των περιστατικών εγκληματικότητας στα φαρμακεία. «Αυτό δεν έχει σημασία» καθώς, όπως εξήγησε, «οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, έχουν ένα προσωπικό πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα ψάξουν για τη δόση τους. Στην αναζήτησή τους αυτή θα κάνουν κάποιες μικροκλοπές αλλά σεσημασμένοι κακοποιοί συνήθως δεν είναι χρήστες ναρκωτικών.  Οι άνθρωποι αυτοί με δυσκολία στέκονται στα πόδια τους. Σήμερα έχουμε γεμίσει κακοποιούς, Έλληνες και αλλοδαπούς».