NEA

Διήμερο Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου

Διήμερο Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ένα σημαντικό διήμερο φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία θα λάβει χώρα στην καρδιά της Αθήνας, στις περιοχές Ακρόπολη, Πλάκα και Κουκάκι στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018

 

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ομάδα των humanlinks, άτομα που δοκιμάστηκαν τα ίδια σε θέματα ψυχικής υγείας, και η εκδήλωση αυτή -η οποία γίνεται για πρώτη φορά- έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, έχοντας τη φιλοδοξία να δώσει μια διαφορετική διάσταση και νόημα στο τι είναι ψυχική υγεία και σε ό,τι σχετίζεται με αυτήν.

 

Οι εκδηλώσεις του διήμερου φεστιβάλ -ημερίδα, ομιλίες, διαλέξεις, καλλιτεχνικά δρώμενα- θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, το Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικής και Πνευματικής Εκπαίδευσης και το Ολλανδικό Ινστιτούτο. Θα γίνουν, επίσης, αθλητικοί αγώνες σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής, όπως η Σχολή Χιλλ και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από το Μουσείο Σχολικής Ζωής σε ανοιχτούς δρόμους της περιοχής όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Δράκου.

 

Η δομή του φεστιβάλ είναι τέτοια ώστε όλες οι εκδηλώσεις του να εκπροσωπούν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν έχουν ανάγκη από στήριξη και παρηγοριά, ψάχνοντας να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους ή περιμένοντας απαντήσεις σε βαθύτερα ερωτήματά τους.

 

Ποιοι είναι οι humanlinks

Οι humanlinks - Ανθρώπινοι Σύνδεσμοι, είναι μια ομάδα ανθρώπων που δοκιμάστηκε στο παρελθόν σε θέματα ψυχικής υγείας. Το γεγονός ότι προέρχονται από κάθε οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, καθώς και από κάθε μορφωτικό επίπεδο δεν τους διαφοροποιεί, αντίθετα τους ενώνει περισσότερo και βαθύτερα, αναδύοντας αρχές που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και υποστηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους. Σεβασμός, κατανόηση και αποδοχή άνευ όρων για το κάθε μέλος και με ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα όταν κάποιος τους καλεί να τον στηρίξουν. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύονται και ενισχύουν την έννοια της αυτοβοήθειας που είναι ο βασικός θεραπευτικός τους στόχος σε συντονισμό και συνεργασία με τους ειδικούς θεραπευτές της ομάδας.

 

Η ιδέα του φεστιβάλ

Έχοντας βαθιά ευγνωμοσύνη για την καλύτερη ζωή που έχουν σήμερα, πρώτα προς τον εαυτό τους, στα μέλη της ομάδας, τους ανθρώπους που τους στήριξαν και προς την περιοχή που τους φιλοξενεί τα τελευταία 4 χρόνια, είχαν την έμπνευση να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ, με την επίγνωση ότι κάτι τέτοιο οργανώνεται για πρώτη φορά, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, ως δώρο επιστροφής και ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς. «Ένα διήμερο φεστιβάλ, στην περιοχή της Ακρόπολης, όπου νιώσαμε από την αρχή ως τόπο μας και ίσως, για πρώτη φορά στην ζωή μας, ότι ανήκουμε γεωγραφικά κάπου, δίχως ποτέ να νιώσουμε ανεπιθύμητοι. Αντίθετα, ήμαστε ανευ όρων αποδεκτοί και ένα από τα πιο ζωντά κομμάτια. Με το φεστιβάλ επιθυμούμε να καλυφτεί, εφ’ όλης της ύλης, η βασικότερη παράμετρος της ανθρώπινης ζωής, η Ψυχική Υγεία. Θα θέλαμε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται γύρω από αυτό το μεγάλο και παρεξηγημένο θέμα το οποίο όπως δείχνουν οι καιροί σήμερα επιζητά την προσοχή μας. Επίσης, θα είμαστε εκεί να υποστηρίξουμε όσους το χρειάζονται μέσα από την εμπειρία μας, την δύναμη και την ελπίδα. Οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ που δεν θα ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα αλλά στους κατοίκους της περιοχής και της Αθήνας ευρύτερα. Η φιλοσοφία μας είναι να εμπλακούν όλοι, εμείς οι ίδιοι, οι φίλοι μας και όσοι μένουν ή εργάζονται εδώ και να συμμετέχουμε ενεργά στην δημιουργία του», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ομάδα των humanlinks.

 

Η βοήθεια των εθελοντών

Η ομάδα δεν είναι στατική, είναι ζωντανή, αναπνέει μεγαλώνοντας σε αριθμό και ιδέες. Όλοι προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες, όπως και η ομάδα των humanlinks, συγκροτώντας ένα πολύχρωμο σύνολο ανθρώπων που οραματίζεται και θέλει να συμβάλλει με αγάπη στην ιδέα αυτή.

 

Το κάλεσμα των humanlinks

«Επιθυμούμε και οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις που θα φωτίσουν και θα δώσουν φρεσκάδα σε ειδικά θέματα, μερικές φορές δύσκολα, με την ελπίδα ότι θα αφήσουν πίσω κάτι πολύ θετικό και σταθερό. Δεν επιθυμούμε να περιοριστούμε σε κάτι που μπορεί να αφήσει, ίσως, πολύ καλές εντυπώσεις αλλά θα ξεχαστεί γρήγορα. Οραματιζόμαστε ένα ζωντανό σποράκι στην καρδιά της περιοχής και των ανθρώπων της που θα μεγαλώσει και θα ανθίσει.

 

Σας καλούμε, λοιπόν, να γιορτάσουμε μαζί, δίχως καμιά προκατάληψη, με γενναιοδωρία και αγάπη προς τον εαυτό μας. Ό,τι κάνουμε στη ζωή μας το κάνουμε, εντέλει, για την ψυχική μας υγεία, διότι έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι όλα ξεκινάνε από εκεί».

 

Περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ: festival.humanlinks.gr

 

 

Δείτε εδώ  το πρόγραμμα.