ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

14 Σεπτεμβρίου 2018: Σήμερα η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας

14 Σεπτεμβρίου 2018: Σήμερα η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος και οι μέτριες ως σοβαρές μορφές της μπορούν να είναι εξουθενωτικές για τον ασθενή.

 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ενημέρωσης σχετικά με τις σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν με αυτή τη χρόνια νόσο», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής και Διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Δερματολογικής-Αφροδισιολογικής κλινικής Αθηνών του νοσοκομείου ''ΑΝ. ΣΥΓΓΡΟΣ'', Δημήτριος Ρηγόπουλος. «Είμαστε, λοιπόν, υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην παγκόσμια κοινότητα ατοπικής δερματίτιδας για να τιμήσουμε αυτήν τη σημαντική στιγμή και να βοηθήσουμε στην καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση της Ατοπικής Δερματίτιδας».

 

  Η Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, μία μορφή εκζέματος, αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με συμπτώματα που συχνά παρουσιάζονται ως εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.  Η μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από εξανθήματα, που συχνά καλύπτουν μεγάλο τμήμα του σώματος, και είναι δυνατό να  συνοδεύεται από έντονο, συνεχή κνησμό και ξηρότητα, σκάσιμο, ερυθρότητα, δημιουργία εφελκίδων και εξιδρώματος. Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα των ασθενών που ενδέχεται να καταστεί εξουθενωτικός. 

Επιπλέον, οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα βιώνουν τη σημαντική επιβάρυνση της νόσου, η οποία περιλαμβάνει επώδυνες δερματικές βλάβες έντονο κνησμό και επιπτώσεις σε θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως ο ύπνος και συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

 

Η Sanofi και η Regeneron τιμούν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας, ενισχύοντας την ενημέρωση και υποστηρίζοντας τα άτομα που ζουν με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα σε όλο τον κόσμο

Η Sanofi και η Regeneron σήμερα στέκονται δίπλα στην κοινότητα της ατοπικής δερματίτιδας αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ατοπικής Δερματίτιδας για την εκπαίδευση και την καλύτερη κατανόηση του πώς είναι να ζει κανείς με Ατοπική Δερματίτιδα (ΑΔ), μια κοινή μορφή εκζέματος που επηρεάζει  μεταξύ 5% και 20% των παιδιών και το 2–10% των ενηλίκων, παγκοσμίως.

 

Πέραν της συνεχούς έρευνας και  των κλινικών μελετών, η Sanofi και η Regeneron είναι αφοσιωμένες στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που ζουν με Ατοπική Δερματίτιδα.

 

Σε αυτήν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας, η Sanofi και η Regeneron μοιράζονται με το ευρύ κοινό ένα εκπαιδευτικό βίντεο το οποίο αναδεικνύει τη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων με Ατοπική Δερματίτιδα, και ειδικότερα των ασθενών που ζουν με ανεπαρκώς ελεγχόμενα συμπτώματα (όπως βλάβες στο δέρμα, έντονο κνησμό, διαταραχές στον ύπνο και άλλες επιπτώσεις που επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο).