NEA

Βρετανία: Μείωση των ποσοστών εμβολιασμού δείχνει νέα μελέτη

Βρετανία: Μείωση των ποσοστών εμβολιασμού δείχνει νέα μελέτη

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν τα 12 βασικά εμβόλια, κατά την παιδική ηλικία, μειώθηκε ανάλογα με τον επιλέξιμο πληθυσμό σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ψηφιακό NHS.

 

Από το 2016-17, η κάλυψη μειώθηκε σε εννέα από τα 12 εμβόλια της παιδικής ηλικίας, στη Βρετανία. Ωστόσο, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών μειώθηκαν για την πλειονότητα των εμβολίων κατά την παιδική ηλικία, η κάλυψη αυξήθηκε για το εμβόλιο του ροταϊού αγγίζοντας το 90,1% των επιλέξιμων ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο το 2017-18 σε σύγκριση με το ποσοστό του 89,6% το 2016-17.

 

Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι λιγότερα παιδιά έλαβαν το εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) για τέταρτη συνεχή χρονιά, με το 91,6% των ανθρώπων να λαμβάνουν το εμβόλιο το 2016-17 σε σύγκριση με το 91,2 που το έκαναν το 2017-18. Ενδεικτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε ως στόχο την κάλυψη του 95%.

 

Τα στοιχεία αποκάλυψαν, επίσης, ότι οι βορειοανατολικές περιοχές παρουσίασαν την υψηλότερη κάλυψη σε ποσοστό 94,5% σε σύγκριση με το Λονδίνο που είχε τη χαμηλότερη κάλυψη σε όλες τις περιοχές. Ωστόσο, ενώ η κάλυψη στο Λονδίνο παρέμεινε αμετάβλητη, η κάλυψη στη Βορειοανατολική (που καταγράφηκε ως η υψηλότερη) είχε ήδη υποστεί σχετική μείωση από το προηγούμενο ποσοστό του 94,9%.

 

Συνολικά, οκτώ από τις εννέα περιφέρειες που εξετάστηκαν πέτυχαν κάλυψη άνω του 90%, ενώ μόνο το βορειοανατολικό και το νοτιοδυτικό τμήμα έφθασαν το στόχο κάλυψης του 95%, τους τελευταίους 12 μήνες, για το πενταδύναμο (5-σε-1) εμβόλιο –που χορηγείται στα βρέφη τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους και στα τέλη του 2017, αντικαταστάθηκε από το εξαδύναμο εμβόλιο. Και τα δύο εμβόλια δίνουν προστασία κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας και του Haemophilus influenzae. Το εμβόλιο 6-σε-1 παρέχει επίσης προστασία κατά της ηπατίτιδας Β, αιτία σοβαρής ηπατικής νόσου.

 

Τα πολυδύναμα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιέχουν κανένα ζωντανό βακτήριο ή ιό και δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία από τις ασθένειες που προστατεύουν.