ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διημερίδα «Νέες θεραπείες για τον Καρκίνο», Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους ασθενείς & τους γιατρούς

Διημερίδα «Νέες θεραπείες για τον Καρκίνο», Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους ασθενείς & τους γιατρούς

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2018

 

Έχοντας διαπιστώσει τα κενά ενημέρωσης αλλά και σύγχυσης των ασθενών και του κοινού σχετικά με τις νέες θεραπείες, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, το πού και πώς χρησιμοποιούνται, για την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τις δυνητικές παρενέργειες τους, τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μαζί ή χωριστά με άλλη αντινεοπλασματική θεραπεία, η  Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει Επιστημονική Διημερίδα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για τις νέες θεραπείες και τους βιοδείκτες, η οποία θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο WyndhamGrandHotel, στην Αθήνα.

 

Δεδομένου ότι αναμένεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η έγκριση αριθμού νέων θεραπειών, μεταξύ των οποίων ανοσοθεραπείες, βιολογικοί παράγοντες, βιο-ομοειδή φάρμακα, καθώς και ότι ήδη εγκρίθηκε από το Βρεττανικό οργανισμό ΝΙCE η αποζημίωση νέας προηγμένης θεραπείας αιματολογικού καρκίνου με CAR-T cells, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των ασθενών, του κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για τις θεραπείες αυτές. 

 

Εξ ίσου σημαντικό θέμα είναι και η έγκριση και αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων για το μοριακό προφίλ του καρκίνου και των εξειδικευμένων  βιο-δεικτών που επιτρέπουν τον προσδιορισμό των ασθενών που εκτιμάται ότι θα ανταποκριθούν καλύτερα σε συγκεκριμένη θεραπεία.

 

Οι εξελίξεις στη εξατομικευμένη ιατρική αποδεικνύουν τη στενή συνεργασία και αλληλεξάρτηση μεταξύ της βιο-ιατρικής έρευνας για τον καρκίνο και των δεδομένων που προκύπτουν από την καθημερινή κλινική πράξη (RWE) και των αναφερομένων από τους ασθενείς αποτελεσμάτων της θεραπείας τους (PROs). Αναδεικνύουν επίσης τη σημασία του σημαντικού ρόλου των ασθενών ως δωρητών των βιολογικών τους υλικών για την έρευνα για τον καρκίνο και την ανάγκη λειτουργίας τραπεζών βιολογικού υλικού, στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι ερευνητές, αλλά και οι ασθενείς για να ενημερώνονται για τις έρευνες που έχουν γίνει με τα δείγματά τους.

 

Σκοπός της διημερίδας για τις νέες θεραπείες στην ογκολογία (ανοσοθεραπεία, βιοδείκτες, βιολογικά και βιο-ομοειδή φάρμακα) είναι να αποτελέσει ένα μοναδικό φόρουμ συζήτησης, όπου οι ασθενείς, γιατροί και εκπρόσωποι της πολιτείας θα συζητήσουν για την έγκριση, αποζημίωση και κλινική εφαρμογή των νέων αντι-νεοπλασματικών θεραπειών και θα εξετάσουν μαζί τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις για την ευρύτερη δυνατή κλινική εφαρμογή τους.

Κύριοι στόχοι της διημερίδας είναι:

 • Η κατανόηση του τι ακριβώς είναι και πως δρουν οι νέες θεραπείες εξατομικευμένης ιατρικής (ανοσοθεραπεία, βιολογικοί παράγοντες, βιο-ομοειδή).
 • Ο πρωτεύων ρόλος του μοριακού προφίλ του καρκίνου και των βιοδεικτών για την επιλογή του κατάλληλου ασθενή με τη μεγαλύτερη δυνατή απόκριση στη θεραπεία.
 • Περιγραφή των εννοιών της ανοσογονικότητας και της επέκτασης των ενδείξεων.
 • Η φαρμακο-οικονομική αξιολόγηση και η αποζημίωση για νέες θεραπείες.
 • Συζήτηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι ασθενείς όταν εξετάζουν τη δυνατότητα χορήγησης μιας νέας καινοτόμου θεραπείας.
 • Έγκριση και αποζημίωση των νέων βιοδεικτών που είναι κατάλληλοι για τις νέες θεραπείες.
 • Η προβολή των θεμάτων που απασχολούν τους ασθενείς που λαμβάνουν νέες καινοτόμες θεραπείες.

 

Η συμμετοχή στη διημερίδα, «Νέες θεραπείες για τον καρκίνο»

Χρειάζεται υποβολή δήλωσης συμμετοχής με τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: office@ellok.org. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.

 

Η Επιστημονική διημεδρίδα για τις Νέες Θεραπείες για τον Καρκίνο, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα της ΕΛΛΟΚ και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της διημερίδας στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.

 

Η Επιστημονική διημερίδα για τις Νέες Θεραπείες για τον Καρκίνο, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

 • Ελληνική εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
 • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
 • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος - ΕΟΠΕ

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Επιστημονική διημερίδα με τίτλο “ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ” – Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους ασθενείς & τους γιατρούς, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της ΕΛΛΟΚ: https://ellok.org/new-treatments-cancer/