ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Και οι φαρμακοποιοί κατά της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς

Και οι φαρμακοποιοί κατά της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με την επισήμανση ότι στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας δεν χωρούν αμφισημίες και δισταγμοί κλείνει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφορικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αναφέρει ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αμφίσημη εγκύκλιο και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:    

«Ανησυχία έχουν προκαλέσει η  αμφίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν εγγραφούν στο σχολείο τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα διάθεσης των εμβολίων, καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί αφού συνιστούν μείζονα  παρέμβαση Δημόσιας Υγείας στη Χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της Ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού .Η  Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα οφείλουν να ενημερώσουν υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα και με τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να εξασφαλίσουν την  πρόσβαση όλων των παιδιών στους εμβολιασμούς και με αποφασιστικό τρόπο να κλείσουν τα όποια παράθυρα για την  ακύρωση  της επιτυχίας του στόχου για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών.

Στο ζήτημα της  Δημόσιας  Υγείας  δεν χωρούν αμφισημίες και δισταγμοί».

Το ιστορικό

Το ζήτημα προέκυψε όταν το υπουργείο Παιδείας ήρθε συμπληρωματικά σε εγκύκλιο για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου που ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια να προχωρήσει να προχωρήσει σε συμπληρωματική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση λοιπόν αυτή ανέφερε πως σύμφωνα με γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους», διευκρινίζοντας ωστόσο πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».

Η  διευκρίνιση αυτή ήταν που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και πολιτικών κομμάτων καθώς αφήνει περιθώρια δράσης στο λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία της ιλαράς και στην Ελλάδα, με περισσότερα από 3.500 κρούσματα και 4 θανάτους, αποτελώντας ζωντανό και θλιβερό παράδειγμα για τις επιπτώσεις του μη εμβολιασμού στη δημόσια υγεία.

Οι παιδίατροι

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απευθυνόμενη προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζο εξηγεί ακριβώς ότι αυτή η διευκρίνηση δημιουργεί σύγχυση αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας  των εμβολίων επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν».

 

«Ποτάμι»: Υποχρεωτικός εμβολιασμός χωρίς κανένα παραθυράκι

Την ίδια στιγμή το «Ποτάμι» στο πλαίσιο της φθινοπωρινής του καμπάνιας ενόψει και του Συνεδρίου του Νοεμβρίου και παρουσιάζοντας καθημερινά τα «Θέλω» των πολιτών συνοδευόμενα από συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις, με αφορμή το «Θέλω όλοι οι γονείς να εμπιστεύονται τους γιατρούς και όχι τους τσαρλατάνους», σημειώνει ότι «στη Γαλλία αυξήθηκαν φέτος σε 11 (από 3) τα υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά που θα γεννιούνται στο εξής και χωρίς αυτά κανένα παιδί δεν θα μπορεί να εγγράφεται σε παιδικό σταθμό της χώρας» τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα».

Στη σχετική ανακοίνωσή του το «Ποτάμι» αναφέρει:

«Σε μια Ευρωπαϊκή χώρα το κράτος δεν μπορεί να μην προασπίζεται την δημόσια υγεία και το υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να υποχωρεί στις απαιτήσεις ομάδων και συντεχνιών και να επιτρέπει την εγγραφή στα σχολεία παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί αρκεί οι γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη γιατρού επικαλούμενοι «προσωπικά δεδομένα»! Και όταν στη χώρα μας σε έναν χρόνο έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς δεν μπορεί η δημόσια τηλεόραση να δίνει βήματα σε επιπόλαιες φωνές και να προβάλει εκπομπές με τίτλους όπως: «σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;»!

Οι θεωρίες συνωμοσίας συγκρούονται πάντα με την λογική και την επιστήμη. Οι άνθρωποι όμως που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη ή ότι δε φτάσαμε ποτέ στο φεγγάρι, δεν βλάπτουν κανέναν εκτός από τους εαυτούς τους. Αυτοί όμως που είναι κατά των εμβολιασμών βλάπτουν τα παιδιά τους αλλά και τους συνανθρώπους τους. Κάθε χρόνο σώζονται παγκοσμίως 2 εκατομμύρια ζωές από τα εμβόλια, η ευλογιά έχει εξαλειφθεί και η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν νικηθεί. Η υγεία όλων και πρωτίστως των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη. Στην Γαλλία αυξήθηκαν φέτος σε 11 (από 3) τα υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά που θα γεννιούνται στο εξής και χωρίς αυτά κανένα παιδί δεν θα μπορεί να εγγράφεται σε παιδικό σταθμό της χώρας. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός όλων των παιδιών πρέπει να είναι υποχρεωτικός, χωρίς κανένα «παραθυράκι».