ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Θεοδοσιάδης στο DailyPharmaNews: Ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφεί ΜΥΣΥΦΑ στην ηλεκτρονική συνταγή με συμμετοχή 100% του ασφαλισμένου

Κ. Θεοδοσιάδης στο DailyPharmaNews: Ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφεί ΜΥΣΥΦΑ στην ηλεκτρονική συνταγή με συμμετοχή 100% του ασφαλισμένου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Απάντηση μέσω του DailyPharmaNews δίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, για το ότι δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των φαρμακοποιών στην πρόταση που διατυπώθηκε από τον κ. Δημήτρη Κούβελα, καθηγητή φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ, να δοθεί η δυνατότητα οι φαρμακοποιοί να συνταγογραφούν Μη Υποχρεωτικώς Συνατγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ), όπως επιμένουν να τα χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί..

Ο κ. Λουράντος σε αναρτησή στο λογαριασμό του στο Facebook στις 16 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Κούβελα ως εξής:

«Συνέδριο ΣΥΦΑΚ, και στο πάνελ βρίσκονται οι Δ. Κούβελας, Κ. Θεοδοσιάδης, Β. Σερέτης, Κ. Παναγούλιας, Α. Γενεντζάκης. Συντονίζει ο Δ. Αλιμπέρτης.

Κάποια στιγμή ο καθηγητής φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής ΗΤΑ (επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης) ανακοινώνει πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνταγογραφούνται τα ΜΥΣΥΦΑ, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των φαρμάκων που χρησιμοποιεί ο πολίτης και να έχει σωστή εικόνα ο λειτουργός υγείας!

Προσέξτε: η συνταγογράφηση των ΜΥΣΥΦΑ θα πραγματοποιείται από τον ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ!!!

Προς μεγάλη μου έκπληξη δεν υπήρξε αποδοχή της πρότασης εκ μέρους του Δευτεροβαθμίου μας οργάνου....

Η συνταγογράφηση αυτών των ΦΑΡΜΑΚΩΝ εκ μέρους των φαρμακοποιών, πιστεύω πως ενισχύει τον ρόλο μας, αναδεικνύει τα ΜΥΣΥΦΑ ως φάρμακα (που ούτως ή άλλως είναι) και τα κατατάσσει οριστικά στον χώρο του φαρμακείου.

Ασφαλώς η υλοποίηση του εγχειρήματος θα πρέπει να συζητηθεί και να περάσει μέσα από διαδικασίες όσο το δυνατόν εκτός της γραφειοκρατίας.

Όμως αυτό είναι το δεύτερο βήμα, μετά την αποδοχή της πρότασης που αποτελεί το πρώτο βήμα... αλλά δεν είπα τιποτα διότι δεν ήθελα να φέρω σε δύσκολη θέση τον εκπρόσωπος μας, ούτε να φανεί ο κλαδος διασπασμένος..»..

Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Θεοδοσιάδη στο θέμα και εκείνος πρόθυμα τόνισε ότι αφενός δεν υφίσταται καν επίσημη πρόταση, αφετέρου αυτή η πρόταση που υπάρχει τεχνικά δεν έχει νόημα να προχωρήσει, αφού θα σήμαινε ταλαιπωρία τόσο για τον πελάτη/ ασφαλισμένο όσο και για τον φαρμακοποιό. Για τον ίδιο, εάν η πολιτεία θέλει πραγματικά να κάνει καταγραφή των ΜΥΣΥΦΑ που χορηγούνται θα πρέπει αφενός να λειτουργήσει αξιόπιστα κοιτώντας ξανά το θέμα της διάθεσης φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ Ή ΓΕΔΙΦΑ) εκτός φαρμακείων και να προωθήσει την πρόταση που ήδη έχει διατυπωθεί από τον ΠΦΣ να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό, όταν συνταγογραφεί οποιοδήποτε φάρμακο, εάν θέλει και εφόσον κρίνει ότι πρέπει να χορηγήσει και ένα ΜΥΣΥΦΑ, να μπορεί να το καταχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγή με συμμετοχή 100% του ασφαλισμένου.

  «Καταρχήν αυτή ήταν μία προσωπική άποψη του κ. Κούβελα ο οποίος προς τούτο δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε θεσμική ιδιότητα και ούτε υποβλήθηκε αυτή η πρόταση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Θεοδοσιάδη. «Από την πλευρά του υπουργού και γενικότερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ουδέποτε συζητήθηκε ένα τέτοιο θέμα. Επομένως για εμάς δεν υφίσταται σαν θέμα και δεν υφίσταται και σαν πρόταση η οποία πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί ή να απορριφθεί, να έχει οποιαδήποτε τύχη. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν σε μία συζήτηση, σ’ ένα οποιοδήποτε συνέδριο όπου λέει κάποιος μία άποψη να είναι σώνει και καλά υποχρεωμένος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να πρέπει να τοποθετηθεί στην πρόταση του Α ή του Β Καθηγητή».

Και συνέχισε διατυπώνοντας την άποψή του επί της ουσίας της συγκεκριμένης πρότασης: «Εάν όμως θέλετε και την προσωπική μου άποψη, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο και με ποιο σκεπτικό γίνεται αυτό. Καταρχήν, εξ’ όσων αντιλαμβάνομαι η φράση “οι φαρμακοποιοί να συνταγογραφούν” δεν έχει την έννοια της κλασικής συνταγογράφησης που κάνει ένας γιατρός με την έννοια ότι γράφει μία συνταγή η οποία εκτελείται. Ο κ. Κούβελας προτείνει όταν ένας φαρμακοποιός χορηγεί ένα ΜΥΣΗΦΑ να το καταχωρεί σε μία βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου, του πολίτη που τέλος πάντων προμηθεύεται αυτό το φάρμακο ώστε στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων κτλ

Η δική μου παρατήρηση είναι ότι πρώτον, εάν η Πολιτεία θέλει να έχει καταγεγραμμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα με βάση την κατανάλωση των ΜΥΣΥΦΑ και εν πάση περιπτώσει τη χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ να την παρακολουθεί, όφειλε και οφείλει να καταργήσει κάθε σκέψη και να αποσύρει κάθε σκέψη και να διαγράψει κάθε σκέψη για την μετατροπή των ΜΥΣΥΦΑ σε φάρμακα που εν δυνάμει θα μπορούσαν να πωλούνται μέσω των σούπερ μάρκετ. Διότι εάν αύριο υπάρξουν ΓΕΔΙΦΑ που πωλούνται από το σούπερ μάρκετ τι νόημα έχει η καταγραφή μέσω των φαρμακείων, όταν παράλληλα θα πωλούνται και στο σούπερ μάρκετ τα ίδια φάρμακα. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να τα αντιμετωπίσει τα φάρμακα αυτά ως φάρμακα και αυτό είναι το σωστό, τότε οφείλει να πάψει να τα αντιμετωπίζει ως ΜΥΣΥΦΑ και φάρμακα μίας άλλης κατηγορίας και να τα αντιμετωπίσει όπως όλα τα φάρμακα και μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να παίρνει ό,τι επιδημιολογικό δεδομένο θέλει. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πορείας και στάσης της κυβέρνησης στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ. Και εφόσον η κυβέρνηση διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και πλέον αποφασίζουμε μόνοι μας για τη τύχη μας ας ξεκινήσει το ξήλωμα των μνημονιακών νόμων με την κατάργηση αυτού του νόμου για τα ΜΥΣΥΦΑ.

Κατά δεύτερον, πρακτικά ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Υπάρχει ένα τεχνικό κομμάτι με την έννοια ότι αυτά τα φάρμακα, τα ΜΥΣΥΦΑ ο ασθενής, ο καταναλωτής, ο πελάτης έρχεται να τα ζητήσει στο φαρμακείο, ένα depon για παράδειγμα, τα πληρώνει και φεύγει. Πάρα πολύ δύσκολα θα καθίσει να ανταποκριθεί και να απαντήσει σε δέκα ερωτήσεις του φαρμακοποιού –για το όνομα, το επώνυμο, το έτος γέννησης, το ΑΜΚΑ, τη διεύθυνση κατοικίας κτλ- για τα καταχωρήσει ο φαρμακοποιός, τη στιγμή που έχι μάθει, πληρώνει ένα ευρώ και φεύγει. Δεν θα καθίσει αλλά και το βιβλιάριο μπορεί να μην έχει στα χέρια του ώστε ο φαρμακοποιός να πάρει τα στοιχεία της ασφαλιστικής του ταυτότητας και να τα καταχωρήσει. Από την άλλη και ο φαρμακοποιός γιατί να το κάνει αυτό και να καθυστερήσει τον ασφαλισμένο και να προσθέσει αρκετή γραφειοκρατία στον ίδιο προκειμένου να πουλήσει ένα depon. Αλλά και από τη στιγμή που, όπως προείπα σήμερα ή αύριο θα μπορεί αυτό το depon ο ασθενής, πελάτης να την πάρει από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, ποια επιδημιολογικά δεδομένα θα κρατηθούν;

Αντιθέτως έχουμε πει πιο παλιά στον υπουργό ότι θα ήταν σκόπιμο και γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του φαρμάκου και επειδή υπάρχει ενιαία θεραπευτική αντιμετώπιση, να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό, όταν συνταγογραφεί οποιοδήποτε φάρμακο, εάν θέλει και εφόσον κρίνει ότι πρέπει να χορηγήσει και ένα ΜΥΣΥΦΑ, να μπορεί να το καταχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγή με συμμετοχή 100% του ασφαλισμένου, όπως γίνεται και σήμερα, ως προς τη συμμετοχή εννοώ. Αντί να γράφει ο ιατρός το depon σ’ ένα χαρτάκι πρόχειρο και να το δίνει στον ασθενή του μαζί με τη συνταγή για να το πάει στον φαρμακοποιό, το καταχωρεί στη συνταγή κι ας γράφει δίπλα “συμμετοχή ασφαλισμένου 100%”. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνδέεται, όπως είναι ορθό και επιστημονικά το ΜΥΣΥΦΑ με τον ασθενή, με τη συνταγή διότι υπάρχει μία ολότητα που λέγεται ”φάρμακο, ασθένεια, ιατρική συνταγή”. To ορθό είναι να μην αποκόπτονται τα κομμάτια αυτής της ενότητας. Επομένως εάν θέλει κάποιος να πει να καταγράφονται οι πωλήσεις των ΜΥΣΥΦΑ και να έχω και επιδημιολογικά και όλα τα δεδομένα, ας δοθεί η δυνατότητα –και από τη στιγμή μάλιστα που και ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των φαρμάκων που γράφονται σε μία συνταγή- εκτός από τα αποζημιούμενα φάρμακα ο γιατρός στη συνταγή να γράφει και φάρμακα αρνητικής λίστας και τα ΜΥΣΥΦΑ, όλα τα φάρμακα».