NEA

Βρετανία: Για μη εφαρμογή του νόμου για την αντιμικροβιακή αντίσταση, με δικαιολογία το Brexit, κατηγορείται η κυβέρνηση

Βρετανία: Για μη εφαρμογή του νόμου για την αντιμικροβιακή αντίσταση, με δικαιολογία το Brexit, κατηγορείται η κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το Brexit ως δικαιολογία για να αποφύγει την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ που εμποδίζει τη χρήση ισχυρών αντιβιοτικών στη γεωργία.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Οι νέοι κανόνες που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της αντιμικροβιακής αντοχής θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ημέρα κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί το Brexit, το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε ότι κυβερνητικά στελέχη, αρμόδια στον τομέα της υγείας των ζώων, δηλώνουν σε κτηνιάτρους και αγρότες ότι οι αλλαγές δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Μία τέτοια θέση σημαίνει ότι, λόγω του Brexit, θα συνεχίσουν οι βρετανικοί αγρότες να χορηγούν στα υγιή ζώα αντιβιοτικά μέσω της τροφής τους, ενώ οι αγρότες της ΕΕ δε θα επιτρέπεται πλέον να κάνουν κάτι ανάλογο. Και όλο αυτό συνεχίζεται να συζητιέται ενώ οι ειδικοί τονίζουν -και μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης προειδοποιούν- ότι η συνέχιση αυτής της πρακτικής (συστηματικής χορήγησης αντιβιοτικών σε υγιή ζώα) συνιστά ιδιαίτερα ανεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών που συμβάλλει στην αντιμικροβιακή αντοχή.

 Το θέμα πήρε δημοσιότητα λίγες ημέρες αφού κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Trump, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ενεργεί αντίθετα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ρυθμίζουν τη χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ζώα από τα οποία παράγονται τρόφιμα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις κατηγορήθηκαν για επαφές και συμφωνίες με ισχυρά συμφέροντα της αγροτικής βιομηχανίας.

 Ο Cóilín Nunan, εκπρόσωπος της Alliance to Save Our Antibiotics (Συμμαχία για την Εξοικονόμηση των Αντιβιοτικών), δήλωσε στη Guardian: «Αυτή η ευρωπαϊκή απαγόρευση της προληπτικής μαζικής φαρμακευτικής αγωγής έρχεται ήδη με καθυστέρηση και πήρε πολλά χρόνια στα κράτη μέλη για να φτάσουν σε κάποια συμφωνία. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία της ανθρώπινης υγείας να εφαρμοστεί, επομένως είναι ντροπιαστικό το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν φήμες πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποφύγει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής απαγόρευσης».