NEA

Παραιτήθηκε ο Σωτήρης Μπερσίμης από τον ΕΟΠΥΥ

Παραιτήθηκε ο Σωτήρης Μπερσίμης από τον ΕΟΠΥΥ

Την παραίτησή του είχε υποβάλλει πριν από μέρες ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, μόλις εχτές όμως έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Μπερσίμης επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους ενώ θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν φάνηκε να εξέπληξε κανέναν καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ Προέδρου, Ανδρέα Ξανθού αλλά και Παύλου Πολάκη δεν ήταν οι καλύτερες, αρχής γενομένης από τον περασμένο Οκτώβριο όπου με Προεδρικό Διάταγμα ο κ. Ξανθός αποφάσισε να καταργήσει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Οργανισμού, πράγμα που βρήκε αντίθετο τον κ. Μπερσίμη.

 

Η «κόντρα» μεταξύ υπουργείου και Προέδρου του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να κορυφώθηκε όταν επί της συζήτησης για την κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπερσίμης απουσίαζε. Φαίνεται ότι ο «κύβος ερρίφθη» με την απόρριψη της πρότασής του, για συνεργασία μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με το υπουργείο Υγείας να επιμένει ότι η ΗΔΙΚΑ πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο(!) ως ανεξάρτητος φορέας.

 

Ο κ. Μπερσίμης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά διοίκησε τον ΕΟΠΥΥ από τον Νοέμβριο του 2015 και η θητεία του θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες, μιας και ο ίδιος έβαλε τον θεμέλιο λίθο για σειρά καινοτομιών σε διάφορα επίπεδα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων (ηλεκτρονικές εφαρμογές κλπ).

 

Με έργο αναγνωρισμένο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ Μπερσίμης βραβεύτηκε πριν από λίγο καιρό ως ο «Καλύτερος Manager για το 2018» από το European Network for Business and Industry Statistics ενώ εξελέγη και πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.

 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται  η προκήρυξη διεθνούς ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως είναι και σήμερα ή το αργότερο Δευτέρα ή Τρίτη.

Ο κ. Μπερσίμης πάντως δεν δείχνει δυσαρεστημένος ειδικά από την σχέση του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και γενικά κρατά μια στάση συγκαταβατική και ήρεμη, όπως άλλωστε αρμόζει στην προσωπικότητά του. Δεδομένου ωστόσο ότι για να γίνει η δική του επιλογή χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγές στον οργανισμό πριν από το επόμενο 6μηνο.